Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Négy gyermekét temette el

Négy gyermekét temette el
A temető az élet tükre. Rokonokkal, ismerősökkel és idegenekkel találkozunk odabenn. Az élőnek az arcát látjuk, mozdulatát, halljuk megnyerő vagy ellenszenves hangját.
A halottról, ha ismeretlen, csak a nevét tudjuk, a születésének és halálának az évét. Ez nagyon kevés – ahhoz olykor mégis épp elég, hogy megsajnáljunk valakit. Hollós Somogyi Károly (1855–1895) királyi járásbírósági tisztviselő obeliszkje a makói újvárosi református temetőben fotóriporter kollégánkat késztette arra, hogy megálljon egy percre, és ott maradjon, még azután is, hogy elkészítette ezt a fényképet.

Ez a negyven évet élt férfi közvetlenül a halála előtt eltemette négy gyermekét: egyéves, négyéves, ötéves fiait, négyéves kislányát. Ha ma történik ilyen tragédia egy családban, arról biztosan ír az újság, beszámol a televízió. Mai ésszel felfoghatatlan, de százhúsz éve ez mindennapos sors volt.
Obeliszk Makón, az újvárosi református temetőben. Fotó: Török János
Obeliszk Makón, az újvárosi református temetőben. Fotó: Török János


Ha utánanézünk, kiderül, 1891-ben a halandóság korszerkezete Magyarországon úgy festett, hogy az elhunytak 32 százaléka csecsemő, 20 százaléka 1–4 éves gyermek, további tíz százalék 5–14 éves volt. Vagyis sokkal több gyerek halt meg, mint felnőtt. Ez ekkoriban kezdett változni, és gyermekhalandóság tekintetében Csanád megye a viszonylag szerencsés átlag alatti minősítéssel szerepelt 1910-ben. Ami azt jelentette, 1000 gyermekre még akkor is 85–110 elhalálozás jutott. Ma Magyarországon ez a szám 5. Az első védőoltást, a diftéria, azaz torokgyík ellenit csak 1931-ben vezették be nálunk.

Vajon mi történhetett ezekkel a gyerekekkel? Miben halt meg az édesapjuk? Hol lehet az anyjuk nyughelye? Maradt-e életben valaki a családból? Ezek a kérdések. A legutolsóra ad csak választ félig-meddig az obeliszk alján olvasható felirat, miszerint ezt a sírkövet az apa két testvére, Anna és Terézia emeltette 1932-ben. Hollós Somogyi név nem szerepel a telefonkönyvben. Három makói helytörténészt kérdeztünk, Hollós Somogyi Károly neve egyiküknek sem volt ismerős.

Mivel a járásbíróságon dolgozott, a Csanád megyei iratok között talán rá lehet a nevére bukkanni. De az, hogy mi volt a család sorsa, és miért halhattak meg a gyerekek, aligha valószínű, hogy kiderül. Nem nyomoztunk tovább. A legfontosabbat, amiért odamentünk, mégis megtudtuk. Azt, milyen keveset tudunk az életről – és ettől a tudástól most egy ideig bölcsebbnek érezhetjük magunkat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elköszön a Hagymatikum igazgatója

Elköszön a Hagymatikum igazgatója
Távozik tisztségéből a makói Hagymatikum fürdő igazgatója, Scheitzner Beáta. Tovább olvasom