Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Négy osztály, tizenkét diák – egy teremben

Családias hangulatban, szinte magántanítványokként foglalkozik a ferencszállási általános iskola diákjaival az ott dolgozó három pedagógus. A szimultán órákon a két elsősből és a két másodikosból álló osztályt mobilfal választja el a nagyoktól, azaz a nyolc harmadikostól és negyedikestől.
A ferencszállási iskola egyetlen tantermét praktikusan osztják be az órákon. Fotó: Illyés Szabolcs
Szinte egyedülálló a ferencszállási általános iskola, hiszen bizonyosan nem sok tanintézet van hazánkban, amelynek egyetlen – mobilfallal kettéválasztható – termébe négy évfolyam jár. Persze ehhez tudni kell, hogy az iskola összesen tucatnyi iskolást jegyezhet. Igen családias a légkör, hiszen a falubeli gyermekek kiskoruk óta ismerik egymást, sőt ha kell, akár testvérként is segítik a gyengébbet a tanulásban, a feladatok megoldásában.

– Nagyon jó a kapcsolat a gyerekek között, teljesen más a hangulat a falusi iskolákban, mint a városiakban – vezet körbe a kis intézményben Jani Jánosné, a kiszombori általános iskolához tartozó ferencszállási tagintézmény vezetője. – A tanórákra kétfelé bontjuk az osztályokat, egy csoportot formálunk a két elsősből és a két másodikosból, illetve külön tanul a nyolc harmadikos és negyedikes. A készségtárgyak óráira újra összenyitjuk a termet, a rajzot és az éneket mind a négy évfolyam közösen gyakorolja. Együtt tartjuk a testnevelésórákat is, persze figyelve a korosztályok közötti különbségekre is.

A vezető csaknem 20 éve ebben az iskolában tanít, a diploma megszerzése után rögtön ide került. Akkoriban még csak 1-3 évfolyammal működött az iskola, három éve a negyedikes ferencszállási gyermekeknek nem kell más intézménybe menniük. A kis létszám rengeteg előnyt jelent, hiszen az eMagyarország pontként is működő számítógépteremben minden nebulónak saját gép jut, és jóval több időt szánhat a pedagógus is egy-egy diákra.

– Minden napra készülni kell, hiszen egyetlen pillanat alatt kiderül, ha valaki nem csinálta meg a leckét, itt nincs hova elbújni. Ugyanúgy van dolgozatírás és feleltetés, mint a nagyobb létszámú iskolákban, de mégis olyan a légkör, mintha a gyerekek magántanulók lennének. Persze a tanító részéről is más ez a fajta oktatás, hiszen egyetlen órán két tananyagot kell leadnia, nem szenvedhet hátrányt a másodikos az elsős miatt, és fordítva sem. Ezért az a gyakorlat, hogy amíg az egyik évfolyam feladatot old meg, a másiknak magyarázunk, majd cserélünk – magyarázta a részleteket Jani Jánosné. Hozzátette: a Kiszomboron vagy Makón továbbtanulók semmiféle tudásbeli hátrányt nem szenvednek, ezt eredményeik is bizonyítják, sőt: a kis létszám nagyfokú önállóságra neveli a ferencszállási iskolásokat.

A negyedikes Dinnyés Violetta már el is döntötte, hol szeretné folytatni: a makói József Attila Gimnázium nyolc évfolyamos tagozatára felvételizik.
– Szeretném kipróbálni, milyen lehet egy nagy iskolába járni, de érdekes, hogy a Makón tanuló barátnőim meg éppen ide jönnének szívesen. Szerintem nagyon családias a légkör, amit nehéz lesz majd itt hagyni – fogalmazott a kislány.

– Szeretek ide járni, szerintem nagyon jó, hogy a tanító néni sokat segít a matekban, már a számokat is majdnem befejeztük. Jó az is, hogy a nagyobbak segítenek az olvasásban, ha valamit nem értünk – sorolta a kis létszámú osztály előnyeit az elsős Hévízi Tamás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy embert már megmentett Hamzáné

Egy olvasót már megmentett a haláltól a Gyógyszer az öngyilkosság ellen címmel most megjelent könyv,… Tovább olvasom