Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Négy tantárgyból jutott országos döntőbe a makói Ádók Judit

Valamennyi írásbeli tárgyból felmentése van, így csak szóbeli vizsgákat kell tennie a pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképzettség megszerzéséért a makói Ádók Juditnak. A fiatal lány ebben a tanévben négy szakmai versenyen jutott országos döntőbe. Volt, amelyiket meg is nyerte. Régen volt ilyen eredményes tanulója a szakközépiskolának.
A makói Erdei Ferenc Kereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskolában közel tíz éve van lehetőségük a tanulóknak arra, hogy a sikeres érettségi vizsga utáni ötödévben szakmai képzésben vegyenek részt. Az országos képzési jegyzékben szereplő pénzügyi végzettséget sokan megszerezték már az intézmény falai között, ám olyan diákkal, mint a most vizsgára készülő Ádók Judit, még nem találkoztak.

Igaz, tanulmányi eredményére korábban sem volt panasz, hiszen a középiskola négy éve alatt is a legjobbak között tartották számon. Ám a fiatal lányt a most véget érő tanévben három országos szakmai versenyen, négy tárgyban indították el sikerrel felkészítő tanárai, Horváth Erzsébet illetve Szilágyi Sándor. Hol egyéniben, hol csapatban adott számot pénzügyi-számviteli, adózási és vállalkozási ismereteiből. Judit minden alkalommal országos döntőbe jutott, a vállalkozás és minőség tárgyban egyénileg és csapatban is a dobogó legfelső fokára állhatott. Ezzel a teljesítménnyel jár együtt az írásbeli vizsgák alóli mentesség, amelynek a most következő napokban veszi hasznát.

A szakmai versenyekről

Az országos szakmai tanulmányi versenyeket évről évre a Nemzeti Szakképzési Intézet szervezi azokkal a minisztériumokkal karöltve, amelyekhez az adott terület tartozik, mint például a Pénzügyi vagy a Szociális és Munkaügyi Minisztérium. A csapatversenyekben Juditnak kiváló társai is voltak: Miseta Zsuzsanna, Sárkány Zsuzsanna, Erdei Krisztina és Varga Péter. Valamennyien az iskola ötödéves tanulói.

Tanárai büszkék rá, mert Judit számára a versenyekre való továbbjutás sosem jelentett gondot, pedig már a helyi fordulók is komoly felkészültséget igényeltek. Az országos versenyeken többórás, aktuális gazdasági ismereteket igénylő feladatsorokkal kellett megbirkózniuk, amelyekre előzetesen felkészülni nem is nagyon lehetett. Itt már a döntőben való részvétel is kiemelkedő szereplésnek számít, hiszen az országból mindössze harminc-negyven versenyző büszkélkedhet hasonló eredménnyel.

A sikerek ellenére Judit idén még nem jelentkezett felsőoktatási intézménybe. Szorgalmasan készül a júniusban esedékes szóbeli vizsgákra, illetve egy újabb OKJ-s tanfolyamra jár: a szoftverüzemeltetői végzettség megszerzését tűzte ki célul. Közben munkát keres, mindenekelőtt dolgozni szeretne. Azért döntött így, mert úgy véli a gazdasági tevékenységben a gyakorlati tapasztalat megszerzése a legfontosabb. Elsősorban olyan feladatot vállalna szívesen, amelynek során emberekkel kell foglalkoznia, szakmai szempontból, pedig kreativitást igényel tőle. S ha már megtalálta a neki tetsző irányt, azon a területen képezné tovább magát. Mert nem szeretné az életét diplomás munkanélküliként kezdeni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forgalmat számlál Makón az MDF

A makói MDF tagjai a városban működő pártokkal közösen hivatalos zaj- és rezgésszintmérést… Tovább olvasom