Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Negyedmilliárdos álomóvoda Makón

Makó - Három újvárosi telken épül 2009-től Makó új, több mint száz gyermek befogadására alkalmas, csaknem 900 négyzetméteres óvodaépülete közel negyedmilliárd forintos költségvetéssel.
Az intézményben logopédiai fejlesztő- és sószoba is helyet kap. A Maros-parti városban úgy számolnak, hogy az elkövetkező években növekedni fog az óvodáskorú gyermekek száma.

A leromlott műszaki állapot, s egy örvendetes tény: a gyermeklétszám várható növekedése is indokolta, hogy a makói önkormányzat új épületet építtessen az újvárosi óvodának. Buzás Péter polgármester lapunknak elmondta: az Erdélyi püspök utcában három telken tervezik a közel negyedmilliárdos beruházást, amihez uniós forrásra is pályáztak.

– Megvásároltunk két házat a jelenlegi óvodaépület szomszédságában, itt mindent le kell bontani, hiszen egy teljesen új, 836 négyzetméteres, korszerű épületet szeretnénk felhúzni. A Dél-alföldi regionális operatív programtól 200 milliós támogatást igényeltünk, a pályázatunkat már el is fogadták. Sikeres tender esetén a város a kivitelezéshez 22 millió forintos saját erőt vállal. Az új épület központi funkciót lát el, hiszen a hasznos terület bővülésével befogadhatják majd a Petőfi parki épületbe járó ovisokat is – fogalmazott Buzás Péter, aki hozzátette: mindenképpen indokolt a fejlesztés, hiszen a városi fenntartású hét óvodaépület közül jelenleg csupán egy korszerű, a Kálvin téri intézmény.

Hepp Attiláné szerint 2010-re itt minden megváltozik. Fotó: Illyés Szabolcs

Hepp Attiláné, az újvárosi óvoda intézményvezetője részletesen bemutatta a koncepciót, amely a természet és a nevelői munka mind közvetlenebb kapcsolatán alapul. A jelentős területnövekedés eredményeképp jókora udvart ölel majd körül az épület. Így a csoportszobák közvetlenül a zöld felületre nyílnak majd.

Az uniós pályázat előírásának megfelelően teljesen akadálymentesített lesz az új ingatlan, és lehetőség nyílik a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek integrált nevelésére is.

Makón stabil az utánpótlás

Míg megyénk csaknem minden településén komoly gondot okoz, hogy a következő években a pedagógiai rendszerbe lépő gyermekek számában jókora csökkenés mutatkozik, és akár intézménybezárásokkal is számolni kell, Makón stabil az utánpótlás – tudtuk meg Sipos Mártától, a közoktatási csoport munkatársától. Sőt kiderült: még létszámnövekedésre is készülnek, bár konkrét számot csak a beiratkozások után lehet majd tudni.

– Minden csoportszobához külön öltöző, szertár és mellékhelyiség kapcsolódik majd, de közösségi tér is része a koncepciónak: a szobákat egy 100 négyzetméteres zsibongó köti össze. Végre saját tornaszobánk is lesz, ezt az utca felőli épületrészben alakítjuk ki – sorolta az intézményvezető.

Megtudtuk: a központi szerepet vállaló épületben logopédiai fejlesztő- és sószoba is helyet kap. Jelenleg négy csoport működik az Erdélyi püspök utcai intézményben, összesen 89 gyermekkel – a makói ovik egyébként már most is csaknem teljes kihasználtsággal működnek.
Az új épületben hat csoportszoba áll majd rendelkezésre, ami jelentős bővülésre nyújt lehetőséget. A munkálatok a nyertes pályázat esetén jövőre kezdődnek el, és 2010-ben már használható lesz az épület, az építkezés alatt a város üresen álló épületeiben működnek majd a csoportok.

Olvasóink írták

 • 5. citromlé 2008. március 25. 07:59
  „Sajnos így van Heppné eldönti majd és az újgazdagok ovija lesz!!!!!Heppné elfelejti honnan jött!!!”
 • 4. Tedi 2008. március 24. 11:00
  „greencat: hallottam erről, de igaz is??? mik vannak”
 • 3. greencat 2008. március 22. 22:14
  „Álom óvoda, álom gyerekeknek?? Majd a drága Heppné megint meghatározza, hogy kiknek a gyerekeit vegye fel az oviba!”
 • 2. 1 szülő 2008. március 20. 10:11
  „A Petőfi Parki óvoda régi épületét kellene inkább rendbe tenni, és akkor még nagyon sok kisgyereknek lenne helye abban az igen színvonalas oviban!”
 • 1. Tedi 2008. március 19. 20:23
  „BÖLCSÖDE KELLENE!!!!!!! BÖLCSIT! NE-csak- OVIT!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makón is lehet a kömpöci Csókai

Makó - Lehet, hogy Makón vagy környékén tartózkodik a 32 éves, kömpöci illetőségű Csókai Tivadar,… Tovább olvasom