Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Négyen pályáztak két makói szállodára

Makó - Négy épületet kínált fel szállodaberuházás céljára Makó önkormányzata, két ingatlanra eddig négy befektetési ajánlat érkezett. A pályázatokat előzetesen jövő héten bírálják el.
Jelenleg mindössze 500 szálláshelyet tudnak biztosítani a turistáknak a makói panziók, magánhotelek, ami kevés a 3 és fél milliárdos fürdőberuházás mellett. Megírtuk: az önkormányzat jelenleg üresen álló ingatlanjai közül négyet, a volt Galamb-kollégiumot, az egykori Kállai Éva Kollégiumot, a rendőrség régi épületét és a volt városházát ajánlották fel a lehetséges beruházóknak.

– Négy befektetői pályázat érkezett, a felajánlottak közül két épületben láttak fantáziát a beruházók, személyük egyelőre titok. Jelenleg a pályázatok értékelése folyik, a jövő héten derül ki, hogy az ajánlatok alapján egyáltalán folytatja-e a város a tárgyalásokat – fogalmazott a tenderrel kapcsolatban Lajtár Líviusz, az önkormányzat vagyoncsoportjának vezetője.

A volt rendőrségi épület az előzetes felmérés szerint ideális szállodának Fotó: Illyés Szabolcs
A volt rendőrségi épület az előzetes felmérés szerint ideális szállodának
Fotó: Illyés Szabolcs

Megtudtuk: a Szent János tér 9. szám alatti volt Galamb-kollégium átalakítása és kibővítése a Teleki utca felé összesen 200 férőhelyet biztosítana. A befektető százmilliós nagyságrendű ráfordítása a számítások szerint kicsivel több mint 8 év alatt megtérülhet uniós pályázat segítségével. A Csanád vezér tér 2. alatti volt Kállai Éva Kollégiumból 30 szobás szálloda alakítható legfeljebb 60 férőhellyel. A volt rendőrségi épület általános felújításával háromcsillagos, 120 férőhelyes, a fürdőhöz kapcsolódó szálloda jöhet létre, aminek közvetlen összeköttetése lesz a fürdővel. A beruházás számítások szerint 7 év alatt megtérülhet. A volt városházából a szükséges bővítés után összesen 200 férőhely alakítható ki, a megtérülés ideje közel 8 év.

Olvasóink írták

 • 10. Zoli1122 2008. május 13. 18:25
  „Az első makói helyi, kibővitett népszavazási kérdések, 2008.05.13.-án benyújtott
  (a www.marosnet.hu alatt
  "Makó" alatt):

  1.
  Egyetért-e Ön azzal, hogy a mai többmilliárdos fürdőberuházás azonnal le lesz állítva?

  2.
  Egyetért-e Ön azzal, hogy a város új, területünk- és anyagi lehetőségeinknek megfelelő, sokkal olcsóbb fürdő fejlesztési tervet készíttet?

  3.Egyetért-e Ön azzal, hogy az új tervet a makói lakosság népszavazással megerősítse?

  4.
  Egyetért-e Ön azzal, hogy a helyi népszavazási kampányolásnál a makói nép és az Önkormányzat egyenlő anyagi- és médiatámogatást kapjon a város terhére?

  Üdvözlet”
 • 9. 4 2008. május 03. 21:04
  „Épp az épület miatt fognak jönni a turisták mivel másutt ilyet már ugysem láthatnak.
  Egyébként szerintem már Makóvecz úrnak megvan az átalakítási elképzelése is az iskolára, a csengőt FÁBOL KÉSZÜLT HARANG FOGJA HELYETTESÍTENI,hogy a szállodában lévők pihenését ne zavarják.”
 • 8. És még.. 2008. május 03. 19:39
  „Csak egy két ötlet és adalék....
  Hát nem tudom ki szeretné, hogy a szállodája mögött egy nagy romos iskola üzemeljen. Csöngetés kora reggeltől délig, zsivaly a szünetben stb. Nyáron nincs tanítás, de az épület állaga nem biztos, hogy vonzaná a turistákat.”
 • 7. Kávási Mihálly 2008. május 03. 16:46
  „Köszönöm Pártatlan!
  Ez a megfelelő stílus . Érvekre érv. Ezzel megpróbálhatjuk egymást meggyőzni.
  A rendőrség épületében téved. Valószínüleg nem volt belül és nem is érzékeli az épület mélységét.
  A megszámolható ablakok száma csak az emeleti ablakok és abból is vonjon le kettőt. Ugyanis a sarki két ablak csak ugyanarra a szobára nyílhat. Ez így 2*15. Az épületben a belső oldalon nincsenek szobáknak alkalmas helyiségek, mert a folyosó az udvarra nyílik ill. a WC-k vannak még ott és a lépcsőház. Azt is figyelembe kell venni, hogy a szobákhoz tartozó előteret és fürdőt valahol el kell helyezni. A szobák, vagy a folyosó rovására lehet ezeket kialakítani.
  A földszintet elfoglalja az előző hozzászólásomban felsorolt funkciók és még továbbiak. Pl. a berendezés tároló, szennyes és tisztaruha. Esetleg mosoda. A mozgáskorlátozottaknak lift, WC, rámpa stb.
  Ezeket nem lehet bővítményben kezelni, mivel az udvar igen kicsi. Ott a gépkocsiknak sem jut elegendő hely és azután ott van a beépítési hányad is.
  Bővíteni a területet csak igen drágán, az üzletház felvásárlásával lehetne. Remélem senki nem abban gondolkodik, hogy a Galamb udvarát el akarja venni.
  Ezek alapján tartom, hogy nem lehet háromcsillagos 120 férőhelyes szállodát elhelyezni ebben az épületben. Összehasonlításul a Koronában 54 ágy fért el.
  A rendezvény fogalmán nem ugyanazt értettük. A vendéglátósok tudják, hogy egy bál, egy esküvő, egy ballagás, egy találkozó hoz valamit. Esetlegesen ezekért érdemes a pangó hónapokban kinyitni.
  A többi épület kapacitását hasonló módszerrel határoztam meg. Elmentem és lefényképeztem az épületeket. Nem a levegőbe beszélek.
  Gondolom a 300 Ft, csak elírás és 3000 Ft-ra gondolt. Ez egy reális induló ár. Sajnos ezt Makón nem ismerik. Ld. Korona étterem induló szilveszter. Azóta üres. De a bevezető árat a bérleti díjakban sem ismerik. Pedig ez lehetne a makói vállalkozások legjobb segítsége. Felfutó mértékű bérleti díj.

  Én nem azt állítottam, hogy most nincs elég hely, én azt állítottam, hogy a tervezettek megvalósulása után sem lesz elég. Az pedig azt jelenti, hogy nem lesz meg a tervezett fizetőszám, a bevétel és ezzel a költségek fedezete ill. a törlesztőrészlet.”
 • 6. pártatlan 2008. május 03. 13:01
  „Tisztelt Kávási Úr!

  Ha a cikkben szereplő fényképet alaposan megnézi, akkor az elején látható ablakok alapján 40 ablak minimum van! Gondolom az udvar felé is van legalább ennyi, de ha még a fele is megvan már akkor is van 60 ablakunk, ami 60 szobának felel meg. A szállodák nem csak kétágyas szobával működnek, tehát ez nem feltétlen 120 férőhely. Elképzelhetőnek tartom, hogy az ebédlő, étterem rész újonnan lenne hozzáépítve, ami ugye nem érinti a szobák ,,leépítését". A fürdőben valószínűsíthetem, hogy lesz konferenciaterem, de, ha ez még mindig alkalmatlan, vagy kevés, mert mondjuk felfut a város, és egy időpontban több konferencia fut egymással párhuzamban, akkor marad még a Korona, a Hagymaház, ahol nyugodt lelkiismerettel lehet konferenciákat tartani. A Koronában akár 2 helyen is meg lehet rendezni a konferenciát, mivel felső és alsó rész egyaránt található.
  Felmerül itt ugye a fürdőben dolgozók bére. Ugye a turizmusban a különböző szolgáltatások vonzzák egymás szolgáltatását. Például, ha valaki megszáll egy szálláshelyen, akkor valószínűleg igényelni fogja egyéb, a létfenntartásához szükséges szolgáltatók kínálatát. Ezen szolgáltatóktól is számos bevétel folyik be az önkormányzat kasszájába. Akkor még ugye nem is beszéltünk az idegenforgami adóról(amit mindenképpen csökkentenék a Makói Önkormányzat helyében, mert olyan az IFA nálunk, mint Szegeden, és azért a két város között igencsak nagy a differencia. 300HUF / fő / éj az ideális lenne, mert az még a szegedi ár alatt van, de nem is kicsi. Ha a vendégéjszakák száma nő, akkor lehet fokozatosan emelni.) Az idegenforgalmi adót sajnos a legtöbb önkormányzat a költségvetésének egyensúlyozására használja, evvel ellentétben itt nálunk ezt a pénzt további fejlesztésekbe kellene belefektetni, az innováció megtartása érdekében.
  Aztán, ugye a Maros part felújítása is elengedhetetlenül fontos. Nem tudom, hogy a jelenlegi tervek alapján a Kőrös-Maros Nemzeti Park bejegyezné-e területébe a tanösvényt. A Maros parton viszont létre lehetne hozni a folyamatos megújulást előidéző rekonstrukciókat. Nemcsak a majálisnak adhatna helyet a partunk, hanem Csongrádhoz hasonlóan nálunk is lehetne fesztivál, ahol számos plusz bevételt realizálhatna az önkormányzat.(helybérlet például). A Kőrös-toroki napok erre egy kifejezett példa, meg lehetne honosítani Makón is, Maros Parti Napok néven mondjuk.
  Minél több szolgáltató jelenik meg Makón, annál jobban nő a város bevétele, ezáltal nem feltétlen kell a helyieknek ,,csődöt jelenteni", hiszen így nem csak a mi adónkból lehet finanszírozni a fürdő üzemeltetését. Azt ugye tudjuk, hogy minél több szolgáltató van, annál inkább vonzó a város, mivel egy fürdő nem csinál nyarat, így most számos megvalósítható projektet(akár minimális költséggel is ?lásd. Brachna Jánosék terve).
  Folyamatos programokat kell biztosítani, nem szabad hagyni, hogy konkurenciánk legyen. És ha már egyszer eljött a vendég, mert el fog, de ehhez komoly turizmusmarketing kell, ami már gondolom megvan, értem ezalatt a termékpolitika, árpolitika, disztribúciós politika, marketingkommunikáció és humánerőforrás meghatározását.
  Nem kell leragadni, annál, hogy nincs férőhely!!! Mert most nincs! De ha elfogadják a pályázatot, kétségtelen, hogy több beruházó lesz jelen itt. Gondolok itt a helyiekre elsősorban!

  A fürdő kinézetét illetően szerintem klassz. Láttam a szegedi fürdő látványtervét, hát én ha választanom kellene egész biztos, hogy a makóiba jönnék. Nem azért, mert elfogult vagyok, hanem azért, mert enne a fene, hogy ugyan, ha kívülről ilyen, akkor milyen lehet belülről???!!!”
 • 5. Kávási Mihály 2008. május 03. 11:29
  „Becsapjuk magunkat és a makóiakat az ilyen tudósításokkal. A fele sem igaz.
  Kinek jó, ha most a szálláshelyek számát a valóságoshoz képest túlhazudjuk? A szállodásoknak. Azért, mert a kevés kínálat mellett az ő szobáik mindig tele lesznek. És kinek rossz? A fürdőnek, mert a forgalmat és a bevételt nem tudják hozni. És végső soron Makónak, mert a hiányt nekünk kell fizetni. Végre szembe kellene nézni a valósággal.
  Az 500 jelenlegi hely a fürdő forgalma szeempontjából nem vehető figyelembe, csak max. 100 férőhellyel. Azért, mert ebből 200 férőhely az új kollégiumban van és az csak nyáron áll rendelkezésre. A jelenlegi szálláshelyeken meg olyanok szállnak meg, akik nem a fürdő miatt vannak itt. Ebbből a más célból a jövőben is fognak jönni. (Üzleti okból, átutazók, családlátogatók, rendezvények, családi események miatt stb) A jelenlegi szálláshelyek nem üresek.
  Én magam terveztem már szállodát. A KORONA rekonstrukciós terveit én készítettem. Ez alapján állítom, hogy a Kállaiba 20 szoba, a rendőrség épületébe 30 szoba, a Galamb kollégiumba 40 szoba alakítható ki előzetes kalkulációként. Itt lényeges kérdés, hogy apartman, vagy szálló, diákszálló, vagy menedékhely tervezendő?
  Mindenki, a cikk is szállodáról beszél, ezért én is ezt elemzem. Egy szállódában a félpanziós ellátásra min. fel kell készülni. Ezért kell étterem és konyha az épületben. A recepció lényeges része egy hotelnek. Ez az első benyomás, be kell férni a megérkezőknek, míg kiállítják az iratokat. Kell továbbá minden szobához fürdő és WC. Az ágyon kívül nem árt, ha befér a minibár, a Tv és legalább egy íróasztal. Az ülőgarnitúráról nem is beszélve.
  Saját telken el kell tudni helyezni a szobánkénti gépkocsikat. Kell olyan hely, ahol reggel megihatják a kávéjukat, ahol lehet dohányozni. Kell olyan hely is, ahol este még összeülhet a társaság egy kis beszélgetésre, borozásra. Ha a csendes időszakban is meg akar élni a szálloda, akkor felkészül rendezvények befogadására. Ehhez egy nagytermes réssszel rendelkeznie kell.
  Ezek alapján állítom, hogy a közöltek fele férőhely van. Ha viszont nincs elég férőhely, akkor nincs elég belépőt fizető és így nincs elég bevétele a fürdőnek.
  Van viszont bér és más költség és törlesztő részlet.”
 • 4. M@M 2008. május 03. 10:30
  „Miért mit vártok egy ilyen remegősfejű pártiskolát végzett komcsi csökevénytől, mit kismocsok?Már régen túlnőtt rajta a fürdő! De valahogy kézben tartja fűrerünk zacsiját, és marad a poszton. Hányszor kell még bizonyítania antitálentumát? De egy diktatúrában bármit lehet!”
 • 3. 4 2008. május 03. 09:40
  „Mindenhol nitottak a fürdők Május 1-én, ezalol Makó kivételnek számít, itt ugyan is nem lehet kimenni a medencékhez az udvaron.
  Ha igy fog haladni a fürdő beruházás sok látogatóra ne számítsunk.”
 • 2. rossz bacsi 2008. május 03. 08:49
  „Majd jo bacsi szorakoztatja oket, akkor biztosan jonnel jovore is. Főleg, ha ilyen jókat mond, mint ezeken a fórumokon. MUHHAHA”
 • 1. Jo Bacsi 2008. május 03. 08:38
  „Es mi lesz az infrastrukturaval??
  Ha netan valakik kivesznek 500 szobat makon akkor ciganybecsbe mennek ciganyokat nezni szorakozasnak? Nincs egyetlen szorakozohely ami quality lenne. Van egy UN. Pizzeria ahova az egesz varos ja.meg a kesdobalo budos kocsmak.
  Nem az szorakoztatast kellene megoldani eloszor??
  Mibol lesz az otszaz ures szoba fent tartva?? Mibol lesz az epulet fent tartva??
  Ha en tele pakolok egy nagy raktarat aruval az meg nem jelenti hogy el is fog kelni ha majd csak utanna fogok vevo utan nezni. A vevot kell eloszor megszerezni es azt csak ugy lehet ha jol erzi magat ott ahol van mert akkor maskor is megy es hosszabb idore es akkor szallas kell majd neki.
  Igy azt mondja ok ott voltam de egesz nap a szobaban voltunk mert nincs sehova menni. Jovore mashova megyunk. Hmmmm. Nem tul jo szerintem”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kérdések záporoztak a makói fürdőfejlesztésről

Makó - Az ügyben népszavazást szervező Kávási Mihályt ugyan nem sikerült meggyőzni arról, hogy a tervezett makói fürdőfejlesztés jó ötlet, sok hasznos információ hangzott el a beruházásról azon a fórumon, amit az önkormányzat rendezett a Korona emeleti nagytermében. Tovább olvasom