Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Négyen sepernek kéményt

Makó - A makóiak tíz százalékát nem találja otthon a kéményseprő, de közülük csak kevesen vannak, akikhez később sem lehet bejutni: a többség komolyan veszi az ellenőrzést. Kéményhibából eredő tűzeset vagy tragédia évek óta nem történt a városban. A szolgáltatás idén kilenc százalékkal drágul.
Négy kéményseprő gondoskodik arról, hogy Makó kilencezer háztartásának közel tizenkétezer kéménye jól szeleljen. A földgáz égéstermékeit elvezető kéményeket évente, a hagyományos, vegyes tüzelésű kályhák, kazánok kéményeit kétévente ellenőrzik a szakemberek, előre meghatározott ütemterv szerint – tudtuk meg Németh Jánostól, a munkát a városban végző megyei cég helyi kirendeltségének vezetőjétől. Természetesen nem csak magukat a kéményeket vizsgálják meg, de például a bekötéseket is, és szükség szerint a tisztítást is elvégzik. Ha a kémény karbantartásra, felújításra szorul, azt viszont már nem. Ez kőművesmunka – ennek szükségességét szóban, de ha szükséges, írásban is jelzik a tulajdonosnak.

Németh János szerint a makóiak döntő többsége tisztában van azzal, hogy biztonsága érdekében fontos a kémények rendszeres ellenőrzése, tisztítása. A kéményseprőket az otthonok kilencven százalékába beengedik; akiket nem találnak otthon, azoknak értesítőt dobnak be, amely a telefonos időpont-egyeztetésre is lehetőséget kínál. Magukkal a kéményekkel sincs baj: bár a városban járva látni rossz állagúakat, ezek többsége azért ilyen, mert nem használják – a használatban lévőknek alig egytizede ilyen, és ezek száma is folyamatosan csökken. Azt egyébként a tűzoltóságon is megerősítették nekünk, hogy kéményhibából eredő tűzeset az utóbbi néhány évben nem volt.

Emelés: kilenc százalék

Idén kilenc százalékkal nőnek Makón a kéményseprő-ipari szolgáltatások díjtételei. A mértéket a közszolgáltatási szerződésben foglaltak szerint a márciusi fogyasztói árindexnek megfelelően szabták meg. Így az egyedi kémények tisztítása magánszemélyeknek 654, közületeknek 872 forintba kerül, míg a több szintes épületek kéményeinek kamerás ellenőrzése 650, illetve 750 forintba. Ingyenes maradt viszont a négyévenkénti füstnyomáspróba és a szaktanácsadás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Böllérrel együtt is olcsóbb a disznóvágás

Makó - Egy negyvenezer forintba kerülő élő sertést levágva a szalonna és egyebek mellett 25 kiló csontozott karajhoz és 34 kiló sonkához juthatunk. Ugyanez a hús a boltban hetvenezer forintba kerül. Tovább olvasom