Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Negyvenmillió – makói panelekre

Összesen több mint negyvenmillió forint támogatást vehetnek igénybe Makó két panelháztömbjének lakói: a lakások felújítása néhány héten belül megkezdődik. Egy ház homlokzatára többféle ablaktípust is igényelhetnek az érintettek.

Minden eddig Makóról benyújtott Panelplusz-pályázat nyert: a napokban derült ki, hogy az utóbbi két tömbház lakásaiban is megkezdődhet a felújítás – közölte Buzás Péter polgármester. Az idén megvalósítható felújításhoz a pályázat 41,2 millió forintos támogatást hozott a két háztömbben élő családoknak.

– Az elnyert összeghez a város saját büdzséjéből 13,7 millió forinttal járul hozzá, ehhez jön a lakossági önerő, így együtt a Deák Ferenc utca 21. szám alatti ház teljes tetőfelújítása, homlokzatszigetelése és nyílászárócseréje megvalósítható – mondta a polgármester.

Új ablakokat kap a Csanád vezér tér 9. alatti panelháznak mind a tizenöt lakása. A teljes felújításhoz 36 milliós segítséget nyertek, míg a Csanád vezér téri ingatlan esetében már korábban elkészült a tetőszigetelés, így közel 5,2 millió forintból már csak a nyílászárók cseréjét kell megvalósítani – fogalmazott a polgármester, aki még hozzátette: a város a pályázatírók versenyeztetésével, pályázatonként 100 ezer forintos költségátvállalással és a tervdokumentációk elkészíttetésével segítette a program sikerét.

A városban összesen ezerkétszáz házgyári technológiával épült lakás van, eddig ennek egytizedére, 120 felújítására pályáztak sikerrel. A város büdzséjéből az összes rekonstrukciójára futná – ha tömbönként a lakók legalább 80 százaléka vállalkozna a programra. Dévényi Zsuzsa, az önkormányzat vagyoncsoportjának vezetője elmondta: a nyertes házak kivitelezésének részleteiről még tárgyalnak a vállalkozókkal.

– A tervek szerint április végén kezdődik meg a mi, idén húszéves tömbünk felújítása, és közel másfél hónapig tartanak majd a munkálatok – mondta lapunknak Keresztes Zoltán, a Csanád vezér téri társasház közös képviselője. – Már előre egyeztettünk a kivitelezés részleteiről is, hiszen igény szerint többféle nyílászárót is választhattak a családok, ennek többletköltségeit persze a megrendelőknek kell vállalniuk. Így lesz, akinél kazettás és lesz, akinél egybefüggő üvegfelületet mutató ablak díszíti majd a homlokzatot.

Nagy feladatot jelentett a közösség megszervezése, hiszen minden lakónak önerőt is kellett vállalnia. A tizenkét éves futamidejű program keretében alig több, mint havi ezerforintos összeget kell befizetniük – ám ennek akár a sokszorosa is megtérülhet a fűtésszámlán a korszerű szigetelés miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épületekről döntenek

Nyilvános ülést tart Makó önkormányzati képviselő-testülete szerdán reggel 9 órától a városháza… Tovább olvasom