Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Néhány év, és eltűnik a sár Honvédból

A makói Honvéd városrészben az utóbbi pár évben meglódult az útépítés, ám a lelkesedés néhol türelmetlenségbe csap át: a Türr utcában például már nagyon várják az aszfaltot. A körzet képviselője, Guvat László abban bízik, jövőre megoldódhat az itt lakók gondja – sőt néhány év múlva teljesen eltűnhet a sár Honvédból.
Mona Andor és felesége a sáros Türr utcában. Fotó: Karnok Csaba
Makón ma már lényegében egyetlen városrész van, ahol nincs minden utcán szilárd burkolat – ez a jelentős részben romák lakta Honvéd. Ugyanakkor az is tény, hogy az utóbbi pár évben új lendületet vett az aszfaltozás. Legutóbb, tavaly novemberben arról számoltunk be, hogy elkészült az itteni Táncsics Mihály utca fél kilométeres szakasza. A Gyóni Géza és Justh Gyula utca közötti szakasz közel húszmillió forintos beruházással kapott szilárd burkolatot. A pénzből tizenhat és fél milliót pályázaton nyert a város – a többit részben az önkormányzat biztosította, részben az itt élők adták össze. Ezenkívül még öt utcában készült el az útalap; ezekre idén kerül aszfaltszőnyeg. Az úgynevezett feltáró utcák esetében – amelyek több kisebb utca felé biztosítják az átjárást, megközelíthetőséget a mostanihoz hasonló sáros időkben –, a helyben élők hozzájárulása nélkül is épült út. Ugyanakkor, noha a honvédiak többsége szerény körülmények között él, a lakossági önerős építési kedv is felerősödött.

Ez történt a Türr utcában is, különösen azok után, hogy nemrégiben hasonló beruházásra került sor – ám a Türr utcaiak egyelőre hiába várnak az aszfaltra. Az egyik lakó, az idős Mona Andor lapunknak elmondta: évtizedek óta várják az aszfaltszőnyeget. Az utcában csupán három porta áll üresen, bő tucatnyi család lakik itt. Sok az idős, nehezen közlekedő, de a nap mint nap iskolába járó gyerek is. Mona Andor felesége például, mivel magas vérnyomása miatt gyakran kell orvoshoz mennie, táskájában egy tartalék cipőt is visz magával, ha sáros az idő. Erre cseréli az utca végén a sárosat, mert tisztán szeretne a rendelőbe lépni. Monáék azt mondják: bár nyugdíjuk igen szerény, hajlandóak lennének fizetni is, hogy végre szilárd úton járhassanak. Ott jártunkkor egyébként mások is ugyanezt mondták.

A Türr utcaiak gondja a leghamarabb jövőre oldódhat meg – mondta el lapunknak a körzet önkormányzati képviselője, Guvat László. Mint fogalmazott, az utóbbi néhány esztendőben több útépítés indult, mint a megelőző tizenkettőben. Tavaly például hét utcában készült útalap. Amelyikre ezek közül még nem került aszfaltszőnyeg, arra idén fog, és ebben az esztendőben is elkészül újabb négy zúzott köves útalap – a Türr utca azonban nincs ez utóbbiak között. A lakók kétharmada ugyan már jelezte igényét írásban, ezt a dokumentumot pedig a képviselő már eljuttatta a városházára, ám akkora az igény Honvédban az útépítésekre, hogy a kéréseket rangsorolni kell. Ennek fő szempontja az utca fontossága: mennyire forgalmas, illetve az aszfaltozás mennyiben segítené más utcák megközelítését. Guvat László azt mondja, az idei keretbe a Türr utca ennek alapján már nem fér be, de ha a program folytatódik – azaz: lesz rá pénz –, jövőre itt is elkezdődhet a munka. Becslése szerint egyébként négy-hat év múlva teljesen eltűnhet a sár Honvédból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy szavalóverseny visszhangja Makón

Nem zsűriz többé a makói vers- és prózamondó versenyeken Varga Márta, mert szülőként véletlenül a… Tovább olvasom