Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Nehéz a diáküdültetés megfizetett tanárok nélkül

Makó - Manapság is lehet táborba küldeni a gyereket, csak sok pénz vagy karitatív pedagógus kell hozzá. Szentes szigligeti üdülőjébe utaztat hátrányos helyzetű gyerekeket, Makó pedig egy hétre minden iskolájának ingyen odaadja a hertelendi tábort.
A kilencvenes évek közepéig az egykori úttörőtáborokba szervezett 1-2 hetes turnusok jelentették a nyári diáküdültetés legolcsóbb formáit, mostanában viszont a minimálbér fele is kevés lehet, ha a szülő egy hétre táborba akarja küldeni gyermekét. A napi 3-4 ezer forintos díj csupán az étkeztetést és a szállást fedezi, ezenfelül még több ezer forintot elkérhetnek a családoktól az utazás és a különböző programok kiadásaira. Mindez elriaszthatja a szülőket a táboroztatástól, de az sem segít, hogy az iskolák semmilyen módon sem tudják elismerni táboroztató pedagógusaik munkáját. Több iskolaigazgató is úgy nyilatkozott lapunknak, nincs mivel motiválni a tanárokat, akik inkább pihenéssel töltik nyári szabadságukat, mintsem ingyen felügyeljenek többtucatnyi lurkóra egy hétig éjjel-nappal.

Szentes önkormányzatának Szigligeten van üdülője, ehhez tartozik az egykori 80 férőhelyes úttörőtábor is. Kiss Tibor táborvezetőtől megtudtuk, tapasztalataik szerint elsősorban a tematikus – kézműves-, capoeira-, musical- és mesetáborokra jelentkeznek az iskolások, ezek évek óta sikeresek náluk. A város annyiban segít, hogy hátrányos helyzetű gyerekeket üdültet Szigligeten egy hétig.

Manapság a minimálbér fele sem elég egy hét táboroztatáshoz – ahol a fenntartó nem segít, ott nem üdülnek a rászoruló gyerekek. Fotó: Tésik Attila
Manapság a minimálbér fele sem elég egy hét táboroztatáshoz – ahol a fenntartó nem segít, ott nem üdülnek a rászoruló gyerekek. Fotó: Tésik Attila

A megyei önkormányzatnak Balatonszárszón és Mátrafüreden is van tábora. Mindkét helyen önköltségi áron üdülhetnek a Csongrád megyei gyerekek – azaz napi 3000 forintért. Szárszón és a Mátrában is egyre több a tematikus tábor, ezekre van igény, de hogy a szociálisan rászorulók se essenek el a táborozás lehetőségétől, idén 120, a megyénkben élő hátrányos helyzetű gyermeket üdültetnek a Balatonnál. A szárszói üdültetésre 2,2 millió forintot különített el 2009-ben a fenntartó önkormányzat.

Egy hét együttlét – ingyen

Makó a Baranya megyei Hertelenden működtet egy 56 férőhelyes tábort. A Maros-parti önkormányzatnál évek óta úgy oldják meg a diáküdültetést, hogy 1 hétre minden városi fenntartású iskola megkapja a tábort – erre külön keret szerepel a költségvetésben. A tagintézmények itt sem tudják honorálni a tanárok munkáját, a felügyeletért külön fizetnek a szülők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenéves áruházi szarka bukott le Makón

Makó - Eddig 10 lopással gyanúsítja a Makói Rendőrkapitányság azt a 18 éves fiatalt, akit a napokban… Tovább olvasom