Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Nem adják fel a makói hagymások

Makó - Bár a termőterület jövőre csökkenni fog, nem hagynak fel a vöröshagyma termesztésével a makói gazdák, pedig a nyári ítéletidő mintegy 80 százalékban elpusztította a termést a tájkörzetben.
A legöregebbek sem emlékeznek a makói térségben olyan pusztításra, mint amilyet nyáron okozott a jégverés és a belvíz. Ez azonban nem vette el a gazdák kedvét a hagyományos vöröshagymafajták termesztésétől. Mint emlékezetes, Csongrád megyében a belvíz 113 ezer, a vihar és a jég pedig 33 ezer hektárt érintett. Ezen belül volt a hagyma 2300 hektáros Makó környéki termőterülete. Az ágazatot ért összkár mértéke 18–19 milliárd forint volt. Ebből a vöröshagyma 1,3, a fokhagyma pedig 1,8 milliárdot tesz ki. A közvetlenül a természeti csapás után megszólaltatott gazdák azt mondták lapunknak, hogy jövőre visszafogják a termelést.

Nőtt a vetőmagigény, csökken a termőterület. Archív fotó: Frank Yvette
Nőtt a vetőmagigény, csökken a termőterület.
Archív fotó: Frank Yvette

Varga Sándor, a makói hagymafélék fajfenntartásával és a szaporítóanyag-termeléssel foglalkozó Békés megyei Hortseed Kft. vezetője viszont most azt mondja, tavalyhoz képest még nőtt is az érdeklődés a fémzárolt vetőmagjaik, így a makói bronz és a CR iránt is. Szerencse, hogy tavalyról maradt raktáron, így akik eddig jelentkeztek, azoknak jutott, a készlet 75 százalékát azonban már lekötötték, így tavaszra vetőmaghiány keletkezhet.

Az Aranyhagyma Díjjal kitüntetett makói termelő, Fekete János szerint azonban ez nem a termelési kedv növekedésének a jele. Úgy gondolja, azért vesznek a gazdák több vetőmagot, mint korábban, mert aki saját részre termelt szaporítóanyagot, annak most ez sem sikerült, így kénytelen venni. Ő is nagy veszteséget szenvedett el magban, ezért az eddigi 15–20 hektár helyett jövőre csak 8–10 hektáron foglalkozik majd vöröshagymával. Hozzátette ugyanakkor, meg sem fordult a fejében, hogy felhagy a hagymázással. Mint mondta, ehhez ért, ehhez vannak gépei. Bár ekkorát még nem, azért szenvedett el korábban is jégkárt, és ha jövőre kedvező lesz az időjárás, a következő évben megint tervezi a termőterület növelését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elindult a forgalom a makói elkerülőn

Makó - Tegnap délután átadták a forgalomnak az M43-as sztráda makói lekötését. Azt a 7 kilométeres… Tovább olvasom