Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Nem ajánlják a fürdést a Marosban

Bár a meleg nyár eleji időjárás miatt csábító a folyó vize a Maros-parti szabadidőparkban, most különösen veszélyes a folyóban fürdeni, és az ott dolgozók igyekeznek mindenkit lebeszélni. Két úszómester is kémleli a vizet, hogy ha valaki mégis bemerészkedik, nehogy baj érje.
– Minden évben úszom a Marosban, nagyon szeretem ezt a folyót, és szerintem sportolásra is alkalmas a vize, idén mégsem mentem bele, hiszen nagyon magas még a vízállás – mondta kérdésünkre Pápay József. – Egyelőre senkinek sem javaslom itt a vízbeugrást, bár most is sok vagány gondolja úgy, hogy nem árthat neki a folyó, de szerintem még igen veszélyes.

Az Erdélyből érkező folyó kiismerhetetlen. Mivel Makónál finom szemcséjű homok borítja a medrét, a gyorsabb áramlatok hirtelen mélyülő, jókora gödröket moshatnak rövid idő alatt, és nagyobb kupacokat is lerakhatnak másutt. Ezért előfordulhat, hogy még partközelben is has- vagy mellmagasságban járkál a fürdőző a mederben, a következő lépésnél pedig háromméteres gödörbe süllyed – jó néhány ilyen halálos balesetről is beszámoltak Makón.

A Maros-parti szabadidőparkban figyelmeztetik a pihenni vágyókat, hogy csak saját felelősségükre mehetnek a vízbe, ugyanakkor igyekeznek meggyőzni mindenkit arról, hogy gondolkodjanak felelősen...

– Annak ellenére, hogy a fürdőnk működteti a szabadidőparkot, és az a folyó mellett fekszik, a Maros-part nem minősül strandnak – oszlat el egy félreértést Pőcze Lászlóné fürdővezető. – Persze, jól tudjuk, hogy vannak, akiknek ez nem mond sokat, ezért két úszómesterünk is folyamatosan felügyeli a szakaszt. Ha kell, azonnal a vízbe ugranak, sajnos, rendre előfordulnak veszélyes szituációk.

Az úszómestereknél hatékonyabban riasztja el az úszni vágyókat a víz minősége, hiszen szinte folyamatosan sodor szemetet a Maros. Az igazgatónő elmondta: mivel hivatalosan nincs makói Maros-strand, így nincsenek egzakt információi arról, mennyire szennyezett a folyó vize.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégi hagyományőrző program Makón

Fazekas, tűzzomáckészítő, fémműves, papírmerítő, szövő, papucsos – és több mint kétezer… Tovább olvasom