Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Nem csitul a fürdővita Makón

Makó - Egyre élesebb a vita a makói fürdő fejlesztése körül: most aláírásgyűjtés indult annak érdekében, hogy maradjon meg az ötvenméteres, sportolásra alkalmas nagymedence. Ez ugyanakkor az egyik elképzelés szerint útjában van a gyógy- és wellnessrészleg fejlesztésének. A makói úszók edzője is a nagymedence mellett teszi le a garast.
Nem csillapodik a vita Makón a fürdő fejlesztése körül. A város képviselő-testülete még mindig nem döntött a lehetséges koncepciókról, és miközben az ellenzék aggályait hangoztatja a három és fél milliárdos beruházással kapcsolatban, most a civilek is szót kértek, méghozzá a nagymedence védelmében. Mint korábban megírtuk, a testület előtt talán legnagyobb tetszést aratott elképzelés szerint nagy hangsúlyt kapna a gyógyászati és a wellnessrészleg, szaunakomplexumot és családi pihenőteret alakítanának ki, valamint megépítenének egy legalább négyszáz négyzetméteres élményfürdő-medencét.

Az önkormányzat által felkért szakértő, Vörös Imre, a Sárvári Gyógyfürdő Kft. ügyvezetője akkor úgy nyilatkozott: ha ez a terv valósul meg, Makó az ország egyik neves fürdővárosa lehet, ugyanakkor ehhez át kell rajzolni a termál- és gyógyfürdő teljes képét – többek között el kellene bontani az ötvenméteres nagymedencét.

Az edző szerint is kell a nagy

A nyolcpályás, ötvenméteres medencére az úszósportnak valóban szüksége van – foglalt állást a kérdésben a Makói Úszóklub edzője, Lipták Éva. Úgy vélte, a kiváltására ígért huszonöt, illetve harminchárom méteres medence nem igazán alkalmas a felkészülésre, mert a versenyeket ötvenméteresben rendezik. Szerinte a már meglévőt kellene jobban kihasználni – például edzőtáborokra; ez is egyfajta turizmus. Hozzátette: olyan fürdővárosok is fontosnak tartották, hogy legyen ötvenméteres sportmedencéjük is, mint Orosháza, Békéscsaba vagy Gyula.

Ez utóbbi ellen tiltakoznak most a civilek. Az aláírásgyűjtés szervezője, Nagy Antal, aki a fürdő alapítása óta törzsvendég, lapunknak elmondta: szerinte pazarlás lenne egy pár tízmillióból korszerűsíthető, becslése szerint kétszázmilliós értéket képviselő medencét elbontani. Úgy véli, a meglévő adottságokat, értékeket megőrizve kellene dönteni arról, milyen irányba fejlődjön a kikapcsolódásra és sportolásra egyaránt lehetőséget nyújtó komplexum.

A nagymedencében sokan úsznak, ráadásul olyanok is, akik nem csupán kedvtelésből merülnek a vízbe. Ha a medence eltűnik – érvelt a helyi vízműnél dolgozó férfi –, vége az úszósportnak Makón, még ha esetleg építenének is a nagymedence helyett egy kisebbet, feleakkorát. A tiltakozó ívet egyébként rövid másfél hét alatt százhúszan írták alá. Ezeket tegnap délutánra tervezte eljuttattni a városházára, de mint mondta, ha szükséges, kész további, akár több száz kézjegyet is gyűjteni az ügy érdekében.

A fürdő fejlesztési koncepciója a holnapi testületi ülésen nem kerül napirendre. Az aljegyző, Ortutay Miklós szerint ez októberben várható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenhárom éve keresi a gyártót a reflexgép feltalálója

Makó - Gyerekek, betegek és harcművészek kézügyességét fejlesztő reflexgépet készített, és eddig… Tovább olvasom