Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 7°C Még több cikk.

Nem építkezhet az átnyúló tető miatt

Kilátástalannak tartja helyzetét a makói Cédulaház utcában élő Ács Pálné. Az építésügyi hatóság ugyanis elutasította a szomszédjaival szemben benyújtott keresetét. A nyugdíjas asszony korlátozott anyagi lehetőségei miatt nem fejezheti be megkezdett házbővítését a szomszédos épületből átnyúló tetőrész miatt.
Ács Pálné. Fotó: Illyés Szabolcs
– Két éve kezdtük bővíteni a házunkat, és éppen hogy eljutottunk a lábazatig, amikor a szomszédban lakó házaspár tetőfelújításba fogott, és a szarufákat 20-30 centis mélységben átlógatták a portámra. Azért van szükség a házunk nagyobbítására, hogy emberibb, kényelmesebb lakóteret alakíthassunk ki. Így azonban füstbe ment minden – panaszolta elkeseredetten a Makó északi városrészében, a Cédulaház utcában lakó Ács Pálné.

Az asszony hatósági útra terelte sérelmes ügyét. Kérvényezte, kötelezzék a szomszédokat arra, hogy bontsák vissza az építkezést akadályozó tetőrészt. Ezzel meg is romlott a jószomszédi kapcsolat. Állítása szerint több tanú is tudja igazolni, hogy a szabálytalan állapot csak nemrégiben állt elő. Az illetékes hivatal szakemberei ki is mentek a helyszínre, és megvizsgálták a helyzetet, végül azt javasolták: építse fel az új falat annyival beljebb, mint amennyit a tető kitakar. Ácsné azonban nem fogadta el ezt a lehetőséget.

– Mivel kevesebb, mint egymilliót szánnánk az építkezésre, nem engedhetjük meg magunknak, hogy új falat húzzunk fel ennyivel beljebb, hiszen az így kimaradó szakaszt el kellene szigetelnem, ami jelentős többletköltséget jelentene. Továbbra is kitartottam az elbontás mellett, ám májusban úgy döntött az önkormányzat, hogy elutasítja a kérelmemet. Ezt azzal indokolták, hogy a belógó tető már legalább tizenhat éve így áll, és bár szabálytalan, mégsem bontatható vissza.

A kérdéses tető tulajdonosai – Guvat János és felesége – értetlenül állnak szomszédjuk problémája előtt. Váltig állítják, hogy csaknem húsz évvel ezelőtt alakították ki így a félépület tűzfalát fedő tetőzetet, amit szerintük nem is lehetett volna másképp megépíteni, hiszen egyébként a csapadék befolyna a házukba.

– Nem értem, hogy miért most lett problémás a tető. Itt ezt minden háznál hasonlóan oldották meg, a másik szomszédunk félteteje meg a mi portánkra lóg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az A.S.A. Makón is gyűjt

Vajon emelkedik a lakossági szemétszállítás díja Makón? A kérdés azért merült fel, mert az ipari… Tovább olvasom