Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Nem felejtik el az agyvelőgyulladásban elhunyt főorvost

Egy éve halt meg a makói kórház sebész főorvosa, Vangel Róbert szivacsos agyvelőgyulladásban – barátai és kollégái emlékestet szerveztek a tiszteletére. Róbert – akiről lapunk bravúros műtétje kapcsán is írt két éve – nagyon szerette Erdélyt. A makói Kelemen Házban ezért hangzottak el Wass Albert versei, és az Ismerős arcok együttes adott koncertet. Az édesapa meghatottan mondott köszönetet.
A negyvenhat esztendősen elhunyt szegedi Vangel doktor szakmai pályáját a nyolcvanas évek végén, fiatal orvosként a makói kórház sebészeti osztályán kezdte – innen is sok kolléga, jó barát ment el a vasárnapi emlékestre. Így Szilvásy Endre sebész főorvos is, akivel sokat operáltak együtt. Szilvásy doktor elhivatott, tehetséges ifjú kollégát ismert meg benne, aki későbbi, más intézményekben szerzett ortopédiai, érsebészi és transzplantációs gyakorlatával megalapozottan pályázhatott a makói intézmény 2002-ben megüresedett osztályvezető főorvosi állására. A főorvos hozzátette: az idősebb kollégáktól is fájó érzés búcsút venni, de ilyen fiatal, szakmailag felkészült orvos halála pótolhatatlan veszteség a család, a barátok és a munkatársak számára egyaránt.

Széll Tamás búcsúja

Az estet szervező Széll Tamás adjunktus és Vangel doktor egyetemista koruktól ismerték egymást. A munkatársi kapcsolaton kívül több évtizedes, szoros barátság kötötte össze őket. Széll doktor úgy érezte, tartozott barátjának ezzel a rendezvénnyel, mert sajnos olyan hirtelen fordult rosszra az állapota, hogy nem tudott elbúcsúzni tőle. Most, a telt házas nézőtér előtt állva nyugodott meg lelkiismerete. Hiszen a szakmailag igényes, felkészült kollégára, a jószívű, segítőkész orvosra és fergeteges humorú emberre több mint kétszázan emlékeztek ezen az estén.

Az emelkedett hangulatú est méltó volt a kedves kolléga emlékéhez.
Ugyanezt erősítette meg Vangel Gyula, Róbert édesapja is. A családot ő és leányunokája, Vangel Judit képviselte. Bár a meghatottságtól csak nehezen találta a szavakat, elmondta: olyan fájdalom a család számára Robi elvesztése, amit máig sem tudtak feldolgozni. A hozzátartozók nevében köszönetét és háláját fejezte ki mindazoknak, akik fia halálának évfordulójára időzítették ezt a Wass Albert-estet.

– Az író szellemisége, Erdély ügye mind olyan dolgok, amelyekkel fiam is azonosult. Barátaival, kollégáival évente többször is megfordult Székelyföldön, ilyenkor Csíksomlyót és Csaba testvér dévai gyermekotthonát mindig útba ejtették. Elismerő szavak illetik az Ismerős Arcok zenekart is, mert fiam életében a család, a hivatás és a barátság mellett a zene is fontos szerepet játszott – mondta Vangel Gyula.


Bravúros műtétet hajtott végre

Vangel Róbertről lapunk két esztendeje, egy bravúros műtét kapcsán is írt: kollégájával, Lipták Attilával együtt megmentette egy férfi bal lábát – s ezzel együtt az életét is. Az apátfalvi Márton Sándort vonat gázolta el, a lábát pedig ezt követően csak a bőr és a külső izmok tartották, azaz kis híján leszakadt. Mivel úgy tűnt, hogy a súlyos vérveszteséget elszenvedett férfi Szegedig nem bírja ki az utat, a makói kórházba hozták. Hasonlóan különleges operációt a Dr. Diósszilágyi Sámuel kórházban korábban nem végeztek. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felmentették a tanárokat

Első fokon felmentette a bíróság azt a három tanárt, akik kirándulni vitték a kiszombori B. Lászlót,… Tovább olvasom