Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Nem kapnak kártérítést a tönkrement házak gazdái

Csongrád megye, Makó - Nyolcévi pereskedés után hoppon maradtak azok, akiknek a 43-as főútvonal menti háza az út rossz minősége, az állandó rázkódás miatt tönkrement. Még az is lehet, hogy a nevükben pereskedő egyesületnek kell milliókat fizetnie.
Hosszas huzavona után elutasította a bíróság azt a keresetet, amellyel a 43-as Egyesület a főútvonal mellett kárt szenvedett ingatlantulajdonosoknak szeretett volna elégtételt szolgáltatni – tájékoztatta lapunkat Kotroczó Béla, a szervezet titkára.

Mint megírtuk, az egyesület 8 esztendeje indított úgynevezett közérdekű pert több mint 200 károsult nevében, akinek a főútvonal mellett álló háza Románia és Bulgária 2007-es uniós csatlakozása után, a megnövekedett forgalom miatt ment tönkre. A közérdekű per azt jelenti, hogy ha a bíróság helyt ad a keresetnek, a háztulajdonosoknak ezt követően már csak a kártérítés összegéről kell külön egyezkedniük az út fenntartójával. Az akkor összegyűjtött kárigények összessége közel 100 millió forint volt, ám Szőregtől Nagylakig ennél jóval több megrongálódott ház van közvetlenül az út mentén.
 
Kotroczó Béla reméli, hogy legalább a perköltséget nem kell kifizetniük. Fotó: Szabó Imre
Kotroczó Béla reméli, hogy legalább a perköltséget nem kell kifizetniük. Fotó: Szabó Imre

A bírósági eljárás eleinte azért húzódott, mert tisztázni kellett, melyik bíróság hatáskörébe tartozik, aztán meg azt az eljárást kellett megvárni, amit a környezetvédelmi szakhatóság indított a 43-as zajszennyezése ügyében. Mindezek után most azzal az indoklással utasították el a civil szervezet igényét, hogy nem sikerült kétséget kizáróan bizonyítaniuk, a kérdéses épületek valóban az út rossz állapota miatti rezgésektől mentek tönkre. Ráadásul a civil szervezetet arra is kötelezték, hogy fizessen meg az alperes Magyar Közútnak 5 millió forint perköltséget.

Az utolsó szalmaszálat a károsultaknak az ítélőtáblához tegnap benyújtott fellebbezés jelenti. Ebben az egyesület jogásza az ítélet hatályon kívül helyezését kérte, illetve legalább azt, hogy az 5 milliós perköltségtől mentesítsék őket. Kotroczó szerint ezt a nyári ítélkezési szünet után fogják elbírálni, minden bizonnyal tárgyalás nélkül, a meglévő iratok alapján.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy ember meghalt, heten megsérültek Makónál - fotók, videó

Egy ember meghalt, heten megsérültek Makónál - fotók, videó
Két személyautó ütközött össze Makó közelében a 43-as főút 35-ös kilométerszelvényében. A… Tovább olvasom