Délmagyar logó

2019. 07. 16. kedd - Valter 13°C | 26°C Még több cikk.

Nem kell már kabátban tanulni

Nem kell már kabátban tanulni
Makó - Az elmúlt években előfordult, hogy a Galamb József szakképző iskolában a rossz kazán miatt kabátot kellett felvenniük a diákoknak a tanteremben. Ennek most vége.
– Végre megoldódik az épületegyüttes biztonságos fűtése, ráadásul az új rendszerrel még pénzt is takarítunk meg, évi 16 millió forintot – összegezte Horváth Zoltán, a makói Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola igazgatója annak a 192 milliós beruházásnak a lényegét, amelyre egy  2014-es pályázatnak köszönhetően sor kerülhet.

Az intézményben a fűtés tényleg komoly gondot jelentett az elmúlt években. Bő két éve írtuk meg: télidőben kabátban is tanultak már az iskola diákjai, mert rossz a kazán. És hiába spórolták össze a 34 milliós önerőt egy norvég alapos pályázatra, amiből csatlakozhattak volna a városi távfűtő rendszerre, a norvég állam a magyar kormánnyal folytatott vita miatt felfüggesztette az alap kifizetéseit (2014. június 28.: Szegény iskolát a Norvég Alap is húzza).
 
Az iskola ablakait is újra cserélik hamarosan. Fotó: Frank Yvette
Az iskola ablakait is újra cserélik hamarosan. Fotó: Frank Yvette

Úgy tudjuk, a közbeszerzési eljárás már zajlik. Ha meglesz, az épület hőszigetelést kap, ezzel együtt megszépül a homlokzata, kicserélik az ajtókat-ablakokat, új radiátorokat szerelnek fel, a fűtéshez szükséges meleg vizet pedig a szomszédos Hagymatikum Fürdő biztosítja. A főépület tetejére még napelemeket is szerelnek, amivel áramot spórolnak majd. Mindez együtt alkalmas lesz arra is, hogy az iskola energetikai oktatási központtá váljon, ahol a diákok a gyakorlatban is tanulmányozhatják a környezetbarát, megújuló energiaforrások alkalmazását.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolccentis csövet hagytak a combjában

Nyolccentis csövet hagytak a combjában
8 évvel baleseti műtétje után egy 8 centiméteres dréncsődarabot talált a makói Lénárt István a lábában. Tovább olvasom