Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Nem kell többet várni a makói idősotthonra

Makó - Az aggodalmakkal ellentétben nem nőtt a várakozási idő a makói idősotthonban azt követően, hogy összevonták két másik megyei fenntartású intézménnyel, a szegedi vakok intézetével és az óföldeáki szociális otthonnal.
A megtakarításokról egyelőre nincsenek pontos adatok, de az tény, hogy a párhuzamosságok megszüntetése miatt kevesebben dolgoznak a három helyen – ez már önmagában is kiadáscsökkenést jelent.

Egy évvel ezelőtt számoltunk be először arról az elképzelésről, hogy a megye összevonná a makói és az óföldeáki szociális otthont, valamint a szegedi vakok intézetét. A három intézmény együtt annak idején összesen 400 embert látott el évi 648 millió forintos költségvetéssel. Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke lapunknak azzal indokolta az egyesítési tervet, hogy a gondozottak térítési díjaiból és a szűkös központi normatívából az intézmények a költségek növekedései miatt nem tarthatók fenn, az ugyancsak megkurtított költségvetésű megye pedig többet már nem tud hozzáadni a működéshez. Azt remélték, hogy a párhuzamosságok megszüntetésével, a közös irányítással és beszerzéssel hatékonyabban és olcsóbban működik az összevont új intézmény, mint a három régi. Az ötletet ugyanakkor kormánypárti oldalról kétkedéssel fogadták, többek között attól tartva, hogy megnő a várakozási idő.

Annyi emberről gondoskodnak, mint korábban. Fotó: Segesvári Csaba
Annyi emberről gondoskodnak, mint korábban.
Fotó: Segesvári Csaba

Idén januárban aztán megalakult az új, makói központtal működő intézmény, amely új igazgatót is kapott a fiatal szociális munkás, Gönczy Gábor személyében. Elődje, Kelemen Lajosné nyugdíjba vonult. Az intézményvezető most lapunknak elmondta: a három intézményben pontosan ugyanannyi emberről gondoskodnak, mint korábban, és a várakozási idő is csak átmenetileg nőtt – nem az otthon hibájából. Januártól ugyanis a jelentkezéseket az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet bírálja el előzetesen; csak olyanokat vehetnek fel például, akinek az ápolási szükséglete meghaladja a napi 4 órát. Az intézet megalakulásakor valóban volt egy átmeneti torlódás, ennek azonban már vége. Most átlagosan fél évet kell várni egy-egy helyre – az intézményvezető szerint korábban is ennyit, vagy még többet kellett várni.

Öt állás megszűnt

A megtakarításokkal kapcsolatos várakozások teljesüléséről egyelőre nem tudott pontos képet adni az igazgató. Azt azonban elmondta, hogy az összevonás következtében szűntek meg párhuzamos vezetői, illetve gazdaságirányítói munkakörök, amiből máris adódott megtakarítás: öt embert nyugdíjaztak, illetve bocsátottak el.

Olvasóink írták

 • 4. Nanda 2008. november 10. 20:00
  „A megyei összevonások minden intézményben ilyen retardált, szakmailag a 0 szint alatti vezetőket eredményezett. Szegény ellátottak!!!!!!!! Ja és dolgozók !”
 • 3. torontál téri aggodalom 2008. november 05. 10:28
  „Na akkor az bas..a szét a jó qrva anyját aki kitalálta az összevonást.
  Meg az aki végrehajtotta,és egy szellemileg retardált vezetőt rakott a 3 intézmény élére!!!
  Akit már előtte kivágtak a fenébe, mert akkor sem ütötte meg a szintet.
  Soha nem került volna a húsosfazék közelébe,ha nincs hátszél egyes képviselők részéről.(fidesz)
  Ez a semmirekellő azt sem tudja leírni hogy mi a neve,nemhogy tisztában lenne adott esetben a körülményekkel.
  Szegény szerencsétlen félcédulás, csak sajnálni tudom!”
 • 2. Szabó Imre 2008. november 04. 14:47
  „"Most átlagosan fél évet kell várni egy-egy helyre - az intézményvezető szerint korábban is ennyit, vagy még többet kellett várni." Ott van a cikkben, csak el kell olvasni.”
 • 1. Tóth Ákos 2008. november 04. 10:46
  „Tisztelt Szabó Úr!

  "a várakozási idő is csak átmenetileg nőtt - nem az otthon hibájából. "
  Elhisszük.

  Amiben azonban hallgat a Délvilág és a Szabó Úr, mennyi is a várakozási idő?!

  5 év, 10 év?

  Csak nem toljuk ismét valakiknek a szekerét?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felénél tart az M43-as nyomvonalának feltárása

Makó - Értékes leleteket találtak a majdani M43-as és a hozzá kapcsolódó, Makót elkerülő út nyomvonalán. Tovább olvasom