Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

Nem kérnek a közös fürdőszobából a romák

Makó - Nem szeretnének fürdőhelyiséget a makói Honvédban élő romák a városrészben tervezett közösségi házba. Ennek ellenére az önkormányzat pályázatában ez is benne van.
– Szerintem fölösleges. Amit erre szánnak, azt hasznosabb dologra is el lehetne költeni – mondta a majdani honvédi közösségi házba tervezett fürdőhelyiségről a városrészben, az Aulich és a Wesselényi utca sarkán lakó Jakab Tamás. Mint megírtuk, a makói képviselő-testület legutóbbi ülésén döntött arról, hogy benyújt egy pályázatot a jelentős részben romák lakta, az utóbbi évtizedekben elhanyagolt városrész fejlesztésére. A 219 millió forintos pályázat egyik eleme a honvédi klub – hogy hol lesz, még nem dőlt el –, és ezt közösségi fürdőhelyiséggel is felszerelnék.

A 43 éves, nyolc általánost végzett, jelenleg közmunkásként dolgozó férfi szerint erős túlzás, hogy – mint a pályázat háttértanulmányában olvasható – Honvédban a házak 30 százalékában hiányzik vagy rossz állapotú a fürdőszoba. Azt mondja, majdnem mindenütt van, és ahol nincs, ott is meg tudják oldani a tisztálkodást.

Megmutatta, az ő vályogházukban is van – igaz, fűteni nem tudják, ezért penészes, ráférne a felújítás. Úgy gondolja, inkább ebben kellene segíteni a Honvédban lakókat, mert a közösségi fürdő ötlete amellett, hogy sokaknak megalázónak tűnhet, nem is praktikus.
 
Jakab Tamás saját fürdőszobájukban. Fotó: Szabó Imre
Jakab Tamás saját fürdőszobájukban. Fotó: Szabó Imre

– Öt gyerekkel hogy vonuljunk oda? Meg egyébként is, ki fürdik ott szívesen, ahol mások, idegenek is? – kérdezi, és hozzáteszi: nagyobb szükség van Honvédban aszfaltozott utakra és csatornázásra.

Az, hogy a közös fürdőszoba ötlete nem arat osztatlan sikert, már a testületi ülésen is kiderült, a roma nemzetiségi önkormányzat elnöke, Gilingerné Ráday Krisztina ugyanis ott helyben kifogásolta. Az önkormányzat ennek ellenére a fürdőszobával együtt nyújtotta be a pályázatot. Farkas Éva Erzsébet polgármester (Fidesz– KDNP) nem értette az ellenérzést, hiszen a közösségi házat mosodával Gilingerné is kérte – igaz, ő külön fürdőhelyiségre nem gondolt. Az is elhangzott: a tervek szerint nyáron egy másik, még nagyobb összegű pályázatot is benyújtanak. Ebből már lesz pénz a nagyobb fejlesztésekre, például az utak, járdák felújítására is.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várjuk köszönő soraikat!

Mondjanak köszönetet a nagy nyilvánosság előtt orvosuknak vagy akár a gyógyításukban közreműködő teljes stábnak! Tovább olvasom