Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Nem lett kelendőbb a csirkehús Makón

Makó - Szemben azzal, amit az egyik gazdasági hetilap állít, Makó környékén egyelőre nincs jele annak, hogy komolyan növekedne az érdeklődés a csirkehús iránt.
Nemrégiben azt írta az egyik gazdasági hetilap, hogy a belföldi kereslet élénkülése miatt akár hiány is kialakulhat a csirkepiacon, a behozatalt azonban nehezíti, hogy a forint meggyengült az euróhoz képest.

A lap állítása szerint a csirkehús iránti kereslet mindenekelőtt a nehéz gazdasági helyzet miatt ugrott meg, a csirkehús ugyanis olcsóbb, mint a sertés. Emellett az utóbbi napokban már arról is lehetett hallani, hogy a sertésinfluenza-járvány miatt is inkább a szárnyasokat választják az emberek, holott a sertésektől vagy a sertéshústól nem lehet elkapni a betegséget.

A makói piacon lapunk által megkérdezett kereskedők, tenyésztők egybehangzóan állították, hogy a forgalmuk nem változott. A szokásos mennyiséget árulják. Hári Sándorné tegnap azt mondta: a vásárlók mostanában egyáltalán nem vesznek több élő tyúkot a piacon. Az asszony 600 forintért kínálta a szárnyas kilóját.

Az apátfalvi Juracsek János 14 ezer csirkét nevel. A szerző felvétele
Az apátfalvi Juracsek János 14 ezer csirkét nevel.
A szerző felvétele

A Deák Ferenc utcai húsboltban kilónként 670 forintért lehet megvenni a csirkét – megpucolva, feldolgozva. Itt is azt mondták: nincs komoly forgalomélénkülés. Jellemző, hogy egyre többen térnek át a sertésről a szárnyasra, főként a pulykára, de ennek oka inkább az egészséges táplálkozás.

Juracsek János szerint sincs változás a csirkepiacon. Az agrárvállalkozó 14 ezres baromfitelepet tart fenn Apátfalván. Makó térségében még két hasonló telep van. Juracsek elmondta: a 44-45 nap alatt felnevelt, leadáskor 2,3 kilós csirkéért 579 forintot fizet neki darabonként a vágóhíd, miközben a kiadása 567 forint. Elmondása szerint hasonló a helyzet három éve. Úgy látja, hogy a csirkehúsra stabil a kereslet, neki is éves szerződése van az egyik vágóhíddal, a kifizetésekkel sincs gond, ugyanakkor szerinte ami haszon van a csirkehúson, az döntően nem a tenyésztőhöz kerül, hanem a vágóhidak és a kereskedelem osztozik rajta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Politikai vita a kátyúzásról Makón

Makó - Politikai vitává fajult a kátyúzás kérdése tegnap a makói képviselő-testület ülésén. Tovább olvasom