Délmagyar logó

2019. 07. 16. kedd - Valter 13°C | 26°C Még több cikk.

Nem maradhat torzó a fürdő Makón

Makó - Bár még nem került pont a makói fürdő ügyében indított vizsgálat végére, mindenki biztos abban, hogy megépül a létesítmény. A makói képviselő-testület szerdai ülésén 7 igen és 5 tartózkodás mellett úgy döntöttek a városatyák, hogy a Pulitzer-kollégium előtti térre kerül Erdei Ferenc szobra.
Központi téma volt szerdán a makói képviselő-testület ülésén a 3,6 milliárd forintból épülő fürdő ügye. Buzás Péter polgármester hangsúlyozta: a szakma és az irányítóhatóság nagyon korrekt módon áll a beruházáshoz, amely nem maradhat félbe. Reményei szerint a szabálytalansági vizsgálat napokon, heteken belül pozitív eredménnyel zárul. Kovacsics Imre fürdőigazgató szerint a Makovecz Imre tervezte, látványában egyedi makói fürdő Magyarország ékköve lehet. Hangsúlyozta: bebizonyítja, hogy a jövő nyáron megnyíló létesítmény nem három év után, hanem már az első esztendőben nyereséges lesz. A kivitelező Keviép nevében Sztermen Péter termelési igazgatóhelyettes elmondta: ha most leállítanák a beruházást, s fél év után újraindítanák, akkor számításuk szerint 1,5 milliárd forinttal kerülne többe a fürdő megépítése. Sztermen ugyanakkor biztos abban, hogy a létesítmény megépül, nem marad torzó, arról ugyanis nem csupán Magyarországon, de Európában is értesülnének az emberek, s ez senkinek sem lenne jó. Gál Sándor képviselő közölte, hogy a Fidesz támogatja a fürdő megépítését, amelyre párttársa, Toldi János isten áldását kérte. A független Kiss Imréné sajnálatát fejezte ki, hogy nincs jelen az ülésen Mágori Józsefné, a város fideszes országgyűlési képviselője. Kissné úgy zárta felszólalását, hogy „Hajrá fürdő, hajrá építés!"

Ahogy az várható volt, vitát váltott ki a makói születésű Erdei Ferenc író, szociológus, agrártudós, politikus, egykori belügyminiszter szobrának ügye. Sánta Sándor elmondta, hogy ő a kulturális bizottságban támogatta a szoborállítást, de most tartózkodni fog a szavazáskor. A fideszes politikus mindezt azzal indokolta, hogy Erdei Ferenc nevéhez köthetők a Rákosi-érában szovjet mintára bevezetett kuláklisták és padlássöprések. Toldi János nem értette, miért kell még egy köztéri Erdei-szobor, amikor már van egy az Erdei téren. Szerinte a Hagymaházban lenne a legjobb helye az alkotásnak, amit még Hadik Magda készített és ajándékozott 1971-ben a városnak. A szobor korábban a művelődési házban, majd az Erdei-iskola udvarán állt, most egy kőfaragó, szobrász műtermében van. Molnár László (MSZP) szerint Erdei Ferenc politikai múltjával nem a képviselőknek, hanem a történészeknek kell foglalkozniuk. Buzás Péter ehhez annyit tett hozzá, hogy bárkinél – így Páger Antalnál és Pulitzer Józsefnél is – elő lehetne szedni bármit az életéből, de szerinte nem ez a járható, jó út. A testület végül 7 igen és 5 tartózkodás mellett úgy döntött, hogy a Pulitzer-kollégium előtti térre kerül Erdei Ferenc szobra.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. scott1 2010. november 27. 17:31
  „Illetve dehogy lesz tele, mert ez bruttó...”
 • 47. scott1 2010. november 27. 17:08
  „Érthető volna a felháborodás a 2240000 Ft-s BKK vezér fizetése miatt az újságtól, ha nem védené a jegybank elnök 8000000 Ft-s havi fizetését hónapok óta oroszlán módjára...
  Ezek szerint MFB vezérigazgatója 2,5 év alatt hazavisz annyit, mint egy nyugdíjas személyügyes a BKV-nál 1 év alatt az előző kormánynál? Az MFB vezérigazgatója 21 év alatt hazavisz annyit, mint Tocsik Márti 1 éves közreműködése után? És ha a BKK vezetője a munkája után kapott fizetéséből félrerakja a keret feletti összeget, akkor kb. 62 fizetés után lesz teli egy Nokia-s doboz?”
 • 46. Egyolvasó 2010. november 26. 23:14
  „Egy tegnapi cikkben találtam ezt a szösszenetet. Nem rossz olvasmány, és ez is azt bizonyítja, hogy a fidesz sem különb az mszp-től. Sőtt tovább megyek akik be kerülnek a parlamentbe azok a saját zsebük megtömése érdekében minden eszközt be vetnek, és elfelejtik, hogy miért is választották meg őket.

  Nos itt a rend csinálás újab példája:

  Orbán emberei felmentést kapnak a 2 milliós bérplafon alól?! - 11:28
  Egyre többen kapnak "felmentést" az Orbán Viktor által a közszférában meghirdetett 2 milliós bérplafon alól. A Népszabadság azt írja, hogy a politikusok mellett az állami cégek és a fővárosi közüzemi vállalatok vezetőivel, valamint a közmédiumok frissen kinevezett vezérigazgatóival kötöttek olyan szerződéseket, amelyek a prémiumokkal együtt több mint kétmilliós havi jövedelmet jelentenek.
  A lap szerint Baranyay László, a Magyar fejlesztési Bank vezérigazgatója havonta kétmillió forint fizetést kap, de ezen felül az alapbére 80 százalékának megfelelő prémiumot, évi 1,1 millió forint cafetériakeretet és 13., valamint 14. havi fizetést is kaphat. Így éves szinten több mint 40 millió forintot kereshet.

  Hasonló a helyzet a Magyar Nemzeti vagyonkezelőnél is, ahol a vezérigazgató és az általános vezérigazgató-helyettes bére kétmillió forint, de emellett kaphatnak tíz havi prémiumot is. Baji Csaba, a Magyar Villamos Művek vezetője kétmilliós fizetésén túl az alapbér 80 százalékának megfelelő prémiumot kaphat.

  Bár nem sokkal, de prémiummal együtt többet kereshet kétmillió forintnál Vitézy Dávid is. A Budapesti Közlekedési Központ vezetőjének 25 éves vezetőjének alapbére 1,6 millió forint, amihez 40 százalékos teljesítményprémium is járhat. Így a havi keresete kétmillió kétszáznegyvenezer forint is lehet.

  Na hogy is van akkor :engem a nép bízott meg ezzel...szólammm...ezzel bíztátok meg ,hogy az ujjak igen is kereshetnek sokat csak akiket úgyis lecsuknak,koholnak okt alapon kivágnak..azok úgysem kapnak ennyit”
 • 45. magyar36 2010. november 26. 23:06
  „Lehet, hogy Fidesz Ferire rászólt kenyér adó gazdája?”
 • 44. nagyi8 2010. november 26. 22:48
  „42. dédi8 2010.11.26. 20:32
  Gátra magyarok, mert visszajönnek, ha nem vigyázunk!

  Tévedés, nem jönnek vissza.

  A KOMCSIK MÉG MINDÉG ITT VANNAK!!!!!!!!
  *****************************************************
  .”
 • 43. magyar36 2010. november 26. 21:41
  „Makói JOBBIK-osok! Hol vagytok, vagy már nem is léteztek? Érdekelne a véleményetek a fürdő ügyben!”
 • 42. dédi8 2010. november 26. 20:32
  „Jól van lányom nagy8!
  Ez a jó irány!
  Te még fiatal vagy üsd a komcsit ne sajnáld!
  Gátra magyarok, mert visszajönnek, ha nem vigyázunk!
  Ma egy Erdei szobor, holnap már Rákosi Rosenfeld Mano Mátyás szobor lesz.”
 • 41. nagyi8 2010. november 26. 20:10
  „39. aranyoskám44 2010.11.26. 18:53

  Nekem a fejlődés 90%-ban a munkahelyteremtés.
  Makón pedig az utóbbi 16 évben
  - a milliárdos vörös báró alatt -
  szinte minden megszűnt, ahol termelés folyt:
  a gépgyártól kezdve a cipőgyáron át a tejüzemen keresztül stb. stb.

  Szégyen banda!
  .

  Csak nem egy fizetett ciscskás vagy?
  .”
 • 40. nagyi8 2010. november 26. 20:02
  „A nemzetközi imperializmus
  ***********************

  Ne felejtsük el a 2008-as eseményeket.
  A milliárdos vörös polgármester (régi MSZMP, ma MSZP) kétszer szavazta meg a parlamentben a TB privatizációt. Ő maga közölte a fórumon 2008.02.07.-én: ,, az igazi rendszerváltás csak ekkor lesz". A lakosság ugyan ott megkérte, hogy ne szavazza meg. Erre ő: ,,Ő saját véleményét képviseli, nem a lakosság véleményét". A milliárdos vörös báró 2008.02.11.-én megszavazta a nemzetközi imperializmus előre törését Magyarországra a TB privatizációval.

  Kb. 500´000 aláírás jött ez ellen össze. A sunyi, gyáva banda pánikszerűen visszavonta aTB- törvényt, nem várták meg a népszavazási vereséget. Miért nem?

  Azért mert 2008.márciusi országos választáson a MAGYAR NÉP 86%-ban elzavarta az MSZP, SZDSZ, MDF bandákat a vizitdíj-, tandíj-, korházi napidíj ügyleteikkel. Ezek között zavarták el a milliárdos vörös bárót is. Mert a jóságos milliárdos vörös báró a 14%-ot képviselte - a magyar és a nemzetközi imperialistákat - a négy éves parlamenti kártékony tevékenysége alatt.

  2010-ben 20%-os vereséggel zavarta el őt az országos szavazáson a Fidesszel szemben. Takarodott az országos porondról, mindőrökre.

  Mert aki a makói focicsapatban játszik, nem jelenti azt, hogy a magyar válogatottban is képes országos teljesítményre. Nos, ez a polgármesterre is érvényes.

  *******************

  Tehát a milliárdos vörös bárónak több éves tapasztalata van immár, a nemzetközi imperializmust kiszolgálni. A makói fürdőnél is ezt teszi, de eredményesebben, mint a TB-privatizációnál. S ezt azért, mert itt a Fidesszel is összefogott.

  *****************”
 • 39. aranyoskám44 2010. november 26. 18:53
  „nagyi8 Te hol élsz, hogy nem látod vagy talán nem akarod látni Makó fejlődését? Az olyan ember aki 6-8 éve nem járt Makón, eltéved a városban. Irigylem a látnoki képességedet, honnan szedsz annyi badarságot, hogy a fürdőt és egyebeket az imperialisták kezére játsszák? Ugye Te sem gondolod komolyan?”
 • 38. lacipapa68 2010. november 26. 01:32
  „Nagyi8-nak:"Trollok etetése tilos"!Szerinted ki a fizetett beíró?”
 • 37. Lokálpatrióta 2010. november 25. 15:53
  „Az Erdei szoborról csak annyit, hogy lenne olyan "kevésbé vitatott múltú" híres makói, aki inkább érdemelne szobrot, pl: Galamb József és ő csak egy a sokból...”
 • 36. nagyi8 2010. november 25. 15:48
  „35. Tony_Soprano 2010.11.25. 15:39
  Még egyszer, a fizetett csicskásokat nem védem, de ők a megbízásukat teszik.

  Szerintem ne hagyd magad provokálni !
  .”
 • 35. Tony_Soprano 2010. november 25. 15:39
  „nagyi8 2010.11.25. 15:16
  Nézd nem vitába akarok veled kerülni, de van ez a fórum kinek ez kinek az a véleménye, az enyém hogy olyan korrupt város mint Makó nincs a környéken, sőt olyan önkormányzat se ahol az egész család dolgozik, de az ilyen exchange tipustol a hányinger kerülget, mért kell itt valakit védeni, hülyének nézni a fórumozókat, ennyire hülye nem lehet hisz kevés nyugdíjas olvassa a nettet . Más dícséret a Délmagyarnak hogy nem moderálnak bennünket mostanában:)”
 • 34. scott1 2010. november 25. 15:28
  „T. citrom01!
  Csatlakozom nagyi8-hoz, és szintén nem akarok a témával foglalkozni. A példákat az idézettel csak azért hoztam fel, mert nem hiszem, hogy ezt a szobrot a Pulitzer Józsefről elnevezett kollégium mellé kellene elhelyezni... illetve, hogy a demokrácia védelmezőjeként lehetne emlegetni.
  "Molnár László (MSZP) szerint Erdei Ferenc politikai múltjával nem a képviselőknek, hanem a történészeknek kell foglalkozniuk." Szerintem vagy nem gondolta át, vagy nem gondolta komolyan amit mondott. Ezek szerint, ha egy eszement kitalálja, hogy szobrot akar állítani Szálasi emlékének Makón, akkor azt minden további nélkül megteheti, mivel a felelős képviselőink annak megvalósításában nem látnának kivetni valót?”
 • 33. nagyi8 2010. november 25. 15:16
  „Természetesen vannak itt olyan beírók,
  akik fizetett spiclik, csicskások.
  De szóljon az mellettük,
  hogy nem tudnak mást, csak evvel megkeresni a kenyerüket.

  A keresztény hit szerint meg kell bocsátanunk nekik,
  legyenek ezek MSZP(MSZMP), PSZM, SZDSZ-es alpolgik, vagy éppen
  Fidesz-es (ex. MSZMP-sek).
  .
  Mert ha mi megbocsájtunk a bűnösöknek,
  akkor nekünk is megbocsájtattatik!
  Ámen.
  .”
 • 32. Tony_Soprano 2010. november 25. 15:04
  „exchange
  Veled kellene kezdeni, mivel hülyének nézed a fórumozókat, ma utána jártam az említett szak amire jártál a Galmbba senki nem hagyta ott tavaly, nem szégyenled magad, belőled nem igazi szoci lesz hanem már az vagy!”
 • 31. exchange 2010. november 25. 14:47
  „Komolyan mondom ezt a sok okoskodó fórumozót akik csak mocskolódni tudnak, meg égetni a városvezetést azokat ki kéne innen tiltani.”
 • 30. citrom01 2010. november 25. 14:28
  „Scott1! 1938.05.29. 1939.05.05. 1941.07.08. 1942.09.06.Ezeket a törvényeket a zsidók pénzelték”
 • 29. nagyi8 2010. november 25. 11:54
  „28. Tony_Soprano 2010.11.25. 11:07

  Nem szeretném, hogy a zsidózást elkezdjük itt a fórumban,
  akkor sem, ha állítólag a tervező is az.
  .”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdei szobráról döntenek

Egyesek az írót, szociológust, agrártudóst látják benne, mások inkább a múlt rendszer törvénytelenségeiért is felelős politikust. Tovább olvasom