Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Nem nagy baj, ha kikiáltják a választó nevét

Tudomásul vette Török Miklós makói önkormányzati képviselő a Nemzeti Választási Bizottság őt elmarasztaló határozatát. A szegedi választópolgár viszont, aki azt sérelmezte, hogy a neve hangosan elhangzott a szavazóhelyiségben, meglepődött a jegyzői válaszon. Két érdekes ügy a népszavazás nyomán.
– Több ügyvéddel is beszéltem, és az derült ki, olyan bizonyítási teher hárulna rám, amelyet nem tudok vállalni – mondta lapunknak Török Miklós, a Demokratikus Koalíció makói önkormányzati képviselője. – Valamilyen felvétel kellene arról, ahogy ott ülök egész nap az autóban, és nem agitálok. Én azonban nem videóztam magamat.

Korábban a megyei 4-es választókerület választási bizottsága úgy találta, hogy Török megsértette a választási törvényt. Az október másodikai népszavazás alatt ugyanis a Tulipán utcai óvoda közelében tartózkodott, s egy bejelentés szerint az embereket győzködte. Aki a kifogást benyújtotta, fotót is mellékelt bizonyítékként. A bizottság eltiltotta Törököt e tevékenységtől. A Nemzeti Választási Bizottság jóváhagyta a makói határozatot. A politikus azonban lapunknak azt mondta, azért ment oda, hogy figyelje, tisztán zajlik-e a szavazás. Odament hozzá egy csoport, körülállták, az utca túloldaláról ekkor valaki fotózott. Szerinte provokáció történt. A Kúriánál kérhetett volna jogorvoslatot a döntés ellen, végül erről lemondott.

Szívesen fordult volna jogi fórumhoz egy szegedi választópolgár, de erre nincs lehetősége. Olvasónk – nevét kérésére nem írjuk le – azt furcsállta, hogy amikor igazolta magát a szegedi 6-os számú, Dobó utcai szavazókörben, az asztalnál ülő ember hangosan fölolvasta a nevét úgy, hogy a folyosón állók is hallhatták.

Ugyanígy járt el a többi szavazó esetében is. Ilyet azelőtt nem tapasztalt a választó, pedig látott szavazást eleget: évekig községi jegyző volt. Fölmerült benne, hogy az elhangzott neveket bárki fölvehette hangrögzítőre, ami sérti a választás tisztaságát. Észrevételére levélben kapott választ Mózes Ervin címzetes főjegyzőtől. – Ismertette az idevonatkozó törvényt, megállapította, hogy a név elhangzása önmagában nem sért jogot, ha mások is hallják, az már igen, de ez még önmagában nem akkora baj, hogy intézkedést igényelne – értékelt olvasónk.

Csalódottan vette tudomásul, hogy az ügyet nem tárgyalta a választási bizottság, és nem született róla határozat, így nincs lehetősége jogorvoslatot kérni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lábadozó felesége is ott volt lélekben Botlik Bálinttal

Lábadozó felesége is ott volt lélekben Botlik Bálinttal
Népes családja minden tagjának vásárolt valamit Telekosár- nyereményéből a kiszombori Botlik Bálint. Felesége útmutatásait követte a bevásárlásban, aki egy lábtörés miatt nem tudta elkísérni az újszegedi bevásárlóközpontba. Tovább olvasom