Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Nem osztják újra a makói iskolásokat

A makói iskolás gyerekek szüleinek nem kell attól tartaniuk, hogy a szeptemberi intézmény-összevonások után a diákokat más épületbe, vagy akár csak más összetételű osztályba „teszik". A polgármesteri hivatalban kijelentették: mindhárom iskola önálló tagintézmény marad.
A makói iskolás gyerekek szüleinek nem kell attól tartaniuk, hogy a szeptemberi intézmény-összevonások után a diákokat más épületbe, vagy akár csak más összetételű osztályba „teszik". A polgármesteri hivatalban kijelentették: mindhárom iskola önálló tagintézmény marad. A jobboldal szerint nem volt demokratikus, ahogy a városvezetés átvitte és elfogadtatta ezt a jelentős változást.

Felbolydult Makó a hír hallatán: szeptembertől összevonják a város három önkormányzati fenntartású általános iskoláját. Bár korábban is tudni lehetett, hogy a tanárok óraszámának növelésével pedagógusi állások is feleslegessé válnak, az integráció terve mégis csaknem az utolsó pillanatban került nyilvánosságra – így városszerte meg is kezdődtek a találgatások: hogyan szervezik át az osztályokat, az új, „központi" igazgatóság meghatározhatja-e, hogy melyik gyerek melyik iskolaépületbe járhasson.

– Az integrációt követően mindhárom általános iskola külön egységként működik tovább, a kertvárosi és az Almási utcai is önálló tagintézmény marad. Ez azt jelenti, hogy aki akarja, akár a város túlfeléről is szabadon bármelyikbe beírathatja gyermekét – mondta lapunknak Debrey Attila az önkormányzat közoktatási osztályának vezetője.

A jelenlegi osztályokat sem szervezik át, nem „osztják újra" a gyermekeket, bár a jövőben várható, hogy bizonyos tagozatok más épületekben működnek tovább. Elképzelhető például, hogy sporttagozat csak az Almási utcaiban lesz.

Buzás Péter polgármester az összevonással kapcsolatban kiemelte: elsősorban nem anyagi ok, hanem a működtetés hatékonysága indokolta a gyors döntést, az integrációnak így nem hogy vesztesei, hanem nyertesei is lehetnek a tanulók. A XXI. századi innovációs tudásbázis címen összesen 2,5 milliárd forintos iskola-felújítási beruházásra ugyanis így sikerrel pályázhat az új iskolacentrum, aminek az egész kistérségi oktatás számára lesz hozadéka. A beruházás keretében egy korszerű, a jelenleginél is nagyobb épületet kaphat a belvárosi iskola.

A döntés következményeképp konkrét átalakítás még nem kezdődött, egyelőre csupán az átszervezés kereteit fogalmazták meg. Nem tisztázott még az sem, milyen módon nevezik ki az összevont intézmény igazgatóját. Információink szerint egyetlen esélyes erre a posztra Almási Pál, aki jelenleg az Almási utcai intézményt vezeti.

Ellenzék: antidemokratikus eljárás

A demokratikus gondolkodásmóddal nem egyeztethető össze az az eljárás, ahogy a városvezetés megszavaztatta az integráció ügyét – mondják ellenzéki képviselők. Mágori Józsefné tegnap sajtótájékoztató keretében elmondta: szerinte antidemokratikus, hogy a testületi döntést megelőző délelőtt az iskolaközpont igazgatói címének várományosa a kertvárosi és a belvárosi iskola tantestületei előtt bejelentette, hogy szeptembertől ő lesz a vezető. Mágoriné szerint az is aggályossá teszi ezt az ügyet, hogy az igazgatójelölt az önkormányzat képviselője. Márton Imre, a Fidesz-képviselőcsoport vezetője szerint vékonyak a szakmai érvek, amelyekkel a városvezetés az összevonást indokolta. Szerinte az a magyarázat, miszerint nem anyagi érvek indokolják a változást, szintén aggályosak, hiszen akkor miért kell változtatni? A döntés megszavaztatását is gyorsnak tartja a képviselő, aki úgy véli: nem elegendő, hogy a szavazás előtt csupán huszonnégy órával váltak ismertté a tények.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem ajánlják a fürdést a Marosban

Bár a meleg nyár eleji időjárás miatt csábító a folyó vize a Maros-parti szabadidőparkban, most… Tovább olvasom