Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Nem profitált Nagylak a megnőtt forgalomból

Nagylak semmit sem profitált abból, hogy tavaly január óta megháromszorozódott a tranzitforgalom a magyar–román határon. Sőt inkább veszített. Több, komoly iparűzési adót szolgáltató, vámügyintézéssel foglalkozó vállalkozás csukta be a kapuit. A karnyújtásnyira fekvő testvértelepüléssel egyelőre csak kulturális együttműködésre van lehetőség.
Nagylakon készültek rá, így nem érte a falut meglepetésként, hogy 2007 januárjától a településen háromszor annyi kamion hajt át, mint a korábbi években. A forgalomtól – mivel az csak a község határát érinti – nem szenvednek az itt lakók, de sajnos úgy tűnik, a térség gazdasága sem tud profitálni a kamion- és autóáradatból.

A nagylaki és a román nadlaci polgármester EU-s zászlót lenget és bizakodik. Balról Gyarmati András Fotó: Illyés Szabolcs

Vállalkozásokat, üzleteket kerestünk az átkelőhöz vezető út mentén, de egyetlen új sem nyílt az utóbbi egy évben, sőt akadtak ingatlanok, amelyek kiürültek. A faluközponthoz kissé közelebb eső üzlet ablakában is csak a „nagyon zárva" (sic!) táblát olvashattuk, a megkérdezett helybeliek pedig nem nyilatkoztak sem jóról, sem rosszról. Mindemellett a falu szépült, új településközpont van kialakulóban a temető melletti, rendbe hozott füves területen.

Gyarmati András polgármesternél arról érdeklődtünk, hogy gazdagodik-e a tranzitból Nagylak.

– Pályázatból és saját erőből tudjuk megvalósítani a fejlesztéseket, sajnos úgy tűnik, a tranzitforgalomból egyelőre nem származik hasznunk, a kamionok átzúgnak a településen. Sőt több, 2007-ig számottevő iparűzési adót szolgáltató, vámügyintézéssel foglalkozó vállalkozás is becsukta a kapuit. Most a megüresedett épületek hasznosításán dolgozunk, de egyelőre nem tudok konkrét eredményekről beszámolni – mondta Gyarmati András. A polgármester hozzátette: nyolc, hasonló
18 méteres harangláb

A térség legmagasabb haranglábját állítják fel néhány hónapon belül Nagylak új főterén, a temető melletti füves területen. A 18 méteres harangláb korábban Csengelén állt, de a templomátépítés miatt el kellett távolítani. Több település, köztük erdélyi falu is pályázott a látványosságra, ám az egykor Nagylakon szolgáló pap a határ menti településnek adományozta.  
profilú vállalkozásból négy továbbra is működik, így valószínűleg kisebb lesz a 2006-os évhez mért adóbevétel-kiesés, mint amire már tavaly felkészültek.

A kulturális kapcsolat azonban élénk a két, sok szempontból összetartozó település: magyar Nagylak és román Nadlac között.

– Fergeteges volt a falunapunkon fellépő nadlaci tánccsoport, és rendszeresek a találkozók, folyamatosan kapcsolatot tartok polgármester kollégámmal. Legutóbb a napokban egyeztettünk amiatt, hogy a legvalószínűbb: nem Nadlaccal, hanem Csanádpalotával valósítunk meg közös szennyvízprojektet, mert így olcsóbb – mondta Gyarmati András. Hozzátette: közös megoldást igyekeznek találni az egyelőre üresen álló határ menti román és magyar üzleti ingatlanok hasznosítására.

Olvasóink írták

  • 1. Volt lakos 2008. január 31. 17:21
    „Gazdagodott Nagylak, igaz,hogy nem anyagi javakban hanem az országon átvonuló semmirekellő magukat sokszor elittnek, a Magyar állampolgároknál külömbnek tartó szemetelő csőcselékkel. Ezellen semki nem tesz semmit, igaz az egyik kisebbségi önkormányzati tag egy időben megígérte, hogy összeszedik a szemetet de mint minden ez is csak igéret maradt Nagylakon közút kezelőnek sem érdeke, hogy eltünjön a szemét a 43-as út mellől. Különbül néz ki a makói hulladéklerakó környéke mint a Nagylaktól Makó irányába lévő 43-as út kőrnyéke.De ez a helyzet még szomorúbb látványt nyújt a töltés tuloldalát tekintve.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A helyi piacot idézi az új makói panoptikum

Makó - A két világháború közötti piac forgatagát mutatja be a makói panoptikum első darabja, amely… Tovább olvasom