Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Nem rókák, hanem kutyák hordják el a tyúkot Makón

Makó - Falkákban támadnak a kóbor ebek Makó környékén: a tanyatulajdonosok szerint csak a szerencsének köszönhető, hogy még nem történt tragédia. Az őrizetlenül hagyott baromfiudvarok népe rendre áldozatul esik az ebeknek, amelyek így, elvadulva igazi ragadozóként viselkednek.

Csomókban kavarja a szél a kitépett tyúktollat Makó külterületén, a tanyavilágba vezető Igási út kávájánál.

– Sok bajt okoznak az egyre nagyobb számban megjelenő kóbor kutyák, mind többször hallani megkergetett biciklistákról és az őrizetlen baromfiudvarokban is előfordul, hogy garázdálkodnak a beszabaduló ebek, nem ritkán ötös-hatos falkába verődve – mondta lapunknak Nagy György József gazdálkodó, tanácsnok. – Ezúton is felhívjuk a makóiak figyelmét: a következő napokban tartsák portáikon kutyáikat, mert kivétel nélkül befogunk minden, utcán, út mentén kóborló ebet.

Makón befogják a kóbor kutyákat.
Fotó: Schmidt Andrea

A külterületen élő Tóth Tibor gyakran jár kerékpárral a városba, így sokszor kell elszenvednie a kutyák támadásait is. Eddig még nem marták meg, de a napokban volt, hogy öt eb fél órán át feltartotta. Nemcsak falkában, egyesével is fel-feltünedeznek a kutyák. Az őrzött, jól elkerített tanyákon nem tudnak kárt okozni, inkább a szabadon kószáló baromfi esik áldozatul az éhes jószágoknak.

Szökés a telep kapujától

Több szemtanú is beszámolt róla: ugyan sok kóbor, illetve „feleslegessé vált" ebet visznek a gyepmesteri telephez, kevesen zárják a jószágokat a kihelyezett ketrecbe, hanem leginkább csak egy zsineggel kikötik a kapunál. Ilyenkor rendre előfordul, hogy az állatok elszabadulnak. Így is nő a külterületeket fenyegető falka. A hosszú időn át kóborló kutyák úgy próbálják fönntartani magukat, mint a ragadozók: a vadat is elkapják.

– Ezt magam is tapasztalom – osztotta meg a tanyavilágban kerékpárral közlekedő Batik Zoltán. – Bár volt, hogy nagyon ugattak, engem még sosem támadtak meg. Pedig bizony volt rá példa, hogy hatan is összeverődve kóboroltak az Igási úton. Ilyenkor megállok, nem teszek hirtelen mozdulatot, ha odajönnek, megmutatom a kezemet.

Megszagolják, megnyalják, és továbbengednek. Szerintem leginkább csak akkor támadnak, ha valaki fenyegetően lép fel velük szemben.
A tanyák többségét persze valóságos kutyaarzenál védi. Baka Mihály portáján is vad csaholás fogad – ide nem is jöhetnek be kóbor ebek. A gazda elmondta: sajátjainak jó részét maga is kénytelen láncon tartani, mert nagyon hamisak, esélyük sem volna a kóborlóknak.

– Fel vagyunk rá készülve, hogy az elszaporodott kóbor kutyákat befogjuk, bár már így is nagy a zsúfoltság a telepen, van olyan ketrec, amelyikben már most is 3-4 eb van – foglalta össze Daróczi András gyepmester, aki megerősítette: észrevehető a gazdátlan ebek elszaporodása.

Olvasóink írták

 • 5. Raptor 2008. március 05. 22:46
  „Nem értem, hogy ezek a dolgok miért problémák. Elvileg erre is van

  szabályozás. Azért találták ki a gyepmesteri státuszt, hogy az ilyen és

  hasonló problémák ne legyenek problémák. Akkor mégis miért probléma ez? Már

  megint egy dolog a sok közül, ami nem működik. Egyáltalán működik itt bármi

  is? Jah, természetesen az adóbeszedés az nagyon jól működik, nem felejtik el

  kiküldeni a csekkeket. És biztosan a behajtást is hatékonyan meg tudják oldani. Csak azzal nem foglalkoznak, ami a közösség érdekeit szolgálja.

  Nincs elég gyepmester, kevés hozzá? Akkor vegyenek fel annyit, amennyi elég a feladathoz. Ja, hogy nincs hozzá pénz? Nem érdekel, oldják meg. Sosem kapok tételes elszámolást arról, hogy mire költi a város az általam befizetett adót. Költsék a gyepmester fizetésére, nem érdekel. De a kóborkutya kérdés szerintem nem elbagatelizálandó!

  Személy szerint is kutyatulajdonos vagyok és imádom a kutyákat fajra való tekintet nélkül. De egyúttal belátom azt is, hogy kóborkutyáknak nincs helyük a társadalomban. Azokkal kezdeni kell valamit, mert az emberi életnél nincs fontosabb. És sajnos nem minden kutya megbizható. Felügyelet nélkül pedig kiszámithatatlanná válnak.

  Azokat a kutyatulajdonosokat, akik felelőtlenül tartják ebjeiket, megbüntetném, nagyon szigorúan. Zéró tolerancia. De ez megint csak ábrándozás. Sosem fog itt semmi sem rendesen működni.”
 • 4. K Zsolt 2008. március 05. 20:45
  „Nyissatok Kínai éttermet vásárhelyen a TESCÓ parkoloba még soha nem láttam kóbor kutyát :)”
 • 3. Állatbarát 2008. március 05. 06:44
  „Én nagy állatbarát vagyok,de mostanában tényleg megint nagyon sok a kóbor kutya,hála a felelőtlen embereknek.A mi utcánkban is nagyon sok kóbor és nem kóbor kutyus van,mivel például a szomszédom kutyája szinte egésznap az utcán tartózkodik,ezzel persze még ő is oda vonzza a többi ebet.A Gyepmester innen is vitt el a napokban kutyusokat,de jönnek helyettük mások.Az a legnagyobb baj,hogy nálunk az állatvédelmi törvények még mindíg gyerekcipőben járnak.Én személyszerint az állatokat főként a kutyákat sokkal többre becsülöm mint a legtöbb embert.Azokat a felelőtlen embereket kellene egy pár napra kicsapni az utcára étlen,szomjan akik ezeket a szerencsétlen jószágokat úgymond kidobják!Hiába hoztak olyan rendeletet,hogy például állatkínzásért akár börtönbüntetés is járhat,még egy embert sem csuktak ezért le."Akár"ezt a szót kellene törölniük a kedves jogalkotókna!Igen is büntessenk,de szigorúan!”
 • 2. greencat 2008. március 04. 23:04
  „De az úgynevezett kutyamenhelyről is rendszeresen kiszabadulnak a kutyák, nem egy tyúkomat, kacsámat megették már, kárt tettek a veteményesben is mert a rágcsálók után futkostak, kikaparták a veteményt a gyönyörű sárgadinnyéket tönkretették, mert tövestől kikaparták, és még a menhelyvezetőnek állt feljebb, hogy kártérítést akartam kérni, holott neki kellene rendben tartani a menhelyet, hogy ne szabaduljanak ki a kutyák a rossz kerítésen át! Az egyik szomszédom sem külömb kutyatartás szempontjából, tőlük is rendszeresen kijárnak a kutyák az udvarukról, és falkában 4-5-kutya randalíroznak a szomszédos kertekben, és nem egyszer zavarták meg az arra járó kerékpárosokat is! Az Ő számlájukra is több szárnyas jószágot lehet írni, sőt az udvaromba is bejárnak és ha találnak tojást azt rendszerint ki is viszik az udvaromból! Itt is szóltam a szomszédomnak, hogy tartsa saját udvarán a kutyáit, de hát persze neki állt feljebb megint, és ugyan úgy szabadon vannak mint eddig! Amúgy azok a kutyák csak száraz kenyeret kapnak enni, így nem csodálkozom, hogy egy kis frisshúsra éheznek a kutyák!:)”
 • 1. Vertán telep 2008. március 04. 11:13
  „Ép ideje,a Vertán telep is tele van kóborkutyával,csak nem akkor kéne már kapadozni amikor baj van,nem igazán tudom ,hogy az óvoda körül mi keresni valója van a kóbor kutyáknak”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A makói Hagymaházban marad a bál

Makó - Nem ártott a makói hagymabálnak, hogy immár mindenkinek fizetnie kellett a belépőért: a makói báli szezon legrangosabb rendezvényére többen mentek el idén, mint tavaly. Tovább olvasom