Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Nemcsak nézik, használják is főterüket

Csanádpalota - Kitüntette Csanádpalota a júniusi belvíz elleni védekezés önzetlen segítőjét, egy vásárhelyi vállalkozót. A városnapokon volt óvodaszemle és félig-meddig igazi lakodalom is.
Elkészült Csanádpalota új főtere, amelyet a helybeliek szerint nemcsak nézegetni, de használni is lehet. A használatbavétel a városnapok programjaival kezdődött: péntek este a középkorosztályhoz tartozók szerint „bitang jó" Old Boys-buli volt, szombat délelőtt pedig hivatalos ünnepség. Ez a tér volt az egyik látványosság a vendégek számára, a másik a 153 millió forintból kialakított új óvoda, amelyre egy elszármazott azt mondta, jó néhány nagyvárosi intézmény jelenthetne neki.

A kívülállók és akik hazajöttek, láthatják, mi minden változott – a helybeliek pedig tudják, hogy ez az eredmény mennyi munkának és milyen kompromisszumoknak köszönhető – utalt az építkezésekre az ünnepi beszédben Kovács Sándor polgármester. A város vendégül látta a 12 ezres romániai Lippa küldöttségét, a művelődési házban lippai fotókból, a helyi díszítőművészkör munkáiból és virágkompozíciókból nyílt kiállítás, megrendezték a lakodalmast, amely nem jár igazi esküvővel, csak valódi mulatással.

Városnapi ünnep az új főtéren. Itt majd a fűre is rá szabad lépni, ha kinő. Fotó: Gyenes Kálmán
Városnapi ünnep az új főtéren. Itt majd a fűre is rá szabad lépni, ha kinő.
Fotó: Gyenes Kálmán

Csanádpalota idén a márciusban elhunyt helyi születésű fővárosi harsonaművészt, Mari Ferencet tüntette ki díszpolgári címmel, az oklevelet az özvegy, Mari Ferencné vette át a főtéren. A muzsikus szerette szülőhelyét, és úgy rendelkezett, hogy hamvait a szülei sírhelyén, a palotai temetőben helyezzék el. Emléktáblát is avattak a tiszteletére, és ez alkalomból a Dér István Általános Iskola Fúvószenekarával együtt játszottak Mari Ferenc zenésztársai a fővárosi operaházból. Csanádpalotáért kitüntető címet adományozott a testület Makán Andrásné könyvtárvezetőnek, aki a Csibész Egyesület vezetése révén a helyi civil közélet napszámosa. A hódmezővásárhelyi Tóth József vállalkozó viszont azzal érdemelte ki a kitüntetést, hogy a júniusi vihar és felhőszakadás idején önként eljött, felajánlotta gépeit és segítségét, s több napon át dolgozott. Mivel erre az alkalomra nem tudott eljönni, a következő képviselő-testületi ülésen adják át neki az oklevelet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Slágerkoktél a makói Hagymaháznál

Makó - Klasszikus slágerkoktéllal szórakoztatta nézőit szombat este a Hagymaház szabadtéri színpadán… Tovább olvasom