Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Német piacon a makói találmány

Makó - Németországban kerül először forgalomba egy makói fejlesztésű fűtőberendezés. A kandallógyár egy forgácsot, fahulladékot elégető, energia- és költségtakarékos fűtési rendszert dolgozott ki. Egy-egy fűtési szezonban jelentős összegeket spórolhatnak vele intézmények, iskolák.
Aprított fahulladékot, forgácsot használó, a tüzelőanyagot automatikusan adagoló fűtési rendszert dolgoztak ki Makón. Az ötletben elsőként Németországban láttak fantáziát, egy kisebb teljesítményű modell hivatalos bevizsgálása éppen most zajlik – adta tudtul Tóth István, a Váll-Ker Kft. igazgatója, aki elmondta: hazánktól nyugatabbra az utóbbi évben extrém módon nőtt az érdeklődés a földgáztüzelés helyett éghető hulladékokat hasznosító fűtési alternatívák iránt. Forintban kifejezve akár milliós költségmegtakarítást is hozhat a fahulladék-tüzelés egy közepes nagyságú intézménynek.

A technológia később nemcsak Németországban, hanem itthon is elérhető lesz. A rendszer működtetéséhez nem kell fűtőt alkalmazni, egy automata rendszer a „megrakott" fáskamrából folyamatosan a tűztérbe juttatja a forgácsot, aprítékot, így azt elég csak a tél elején behordani.

Nemcsak kazánt, látványkandallót is gyártanak Makón. Fotó: Karnok Csaba
A 100 kilowattos kazán egyelőre prototípus - Makón szerelik.
Fotó: Karnok Csaba

A rendszer legnagyobb előnye, hogy a külvárosi, falusi környezetben egész évben keletkező gallyak, fahulladékok felhasználásával az egész évre szükséges fűtőanyag tetemes része előállítható, és annak kiegészítésére a legolcsóbb tűzifa is megfelelő. Hidegebb hónapokban milliós gázszámlával is számolnia kell az apátfalvi iskolának, amelynek fűtéskorszerűsítése napirenden van – mondta lapunknak Varga Péter polgármester, aki nem zárta ki, hogy végül a makói fejlesztés mellett döntenek.

– Apátfalva természetesen nem folytat erdőgazdálkodást, és a környező földek termőképessége is 30-40 aranykoronás, így nem számíthatunk tömeges fatelepítésre, de az ártéri erdő közel van, ami lehetőséget biztosít a fautánpótlásra. Az egész évben elvégzett gallyazásokból származó aprítékot is jól használhatnánk – mondta Varga.

Nyitott az alternatív fűtési megoldások iránt Magyracsanád is. Nemrég korszerűsítették az iskola fűtésrendszerét, ám a gázfűtés továbbra is költséges – tudtuk meg Farkas Jánosnétól. A község polgármestere elmondta: egyelőre nem mérték fel, hogy honnan szerezhetnének olcsón tűzifát, de nem zárkóznak el ettől a lehetőségtől.

Földi alternatíva

Csanádpalota felújítás és korszerűsítés előtt álló iskolájának és óvodájának fűtésére nem fatüzelésű, hanem a föld hőjét hasznosító rendszert terveznek – árulta el Kovács Sándor polgármester. A kiegészítő fűtést itt továbbra is gáztüzelésű kazán szolgáltatja majd, szerinte ehhez a fejlesztéshez nem passzol egy fatüzelésű rendszer.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilenc község csatlakozik a makói könyvtárhoz

Makó - Mostantól közösen működik kilenc falu bibliotékája és a makói József Attila Városi Könyvtár. Tovább olvasom