Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 1°C | 7°C Még több cikk.

Németh Toll-ügy: szerbiai szál

Szerbiában is nyomoznak a pénzügyőrök a milliárdos áfacsalással gyanúsított klárafalvi Németh Toll Kft. ügyében. Minden érintett üzleti partnernél vizsgálódnak, és az eredményt még idén továbbküldik az ügyészségnek. A cég működik, de tulajdonosa már nem támogatja a női kézilabdacsapatot.
Szerbiában is nyomoznak a pénzügyőrök a milliárdos áfacsalással gyanúsított klárafalvi Németh Toll Kft. ügyében. Minden érintett üzleti partnernél vizsgálódnak, és az eredményt még idén továbbküldik az ügyészségnek. A cég működik, de tulajdonosa már nem támogatja a női kézilabdacsapatot. Egyelőre még ő a Maros Menti Vállalkozók Szövetségének elnöke.

Jogsegélykérelemmel fordult az illetékes szerbiai hatóságokhoz a Vám- és Pénzügyőrség regionális parancsnoksága, annak érdekében, hogy a Németh Toll Kft. ügyében folytatott nyomozás Szerbiában is folytatódhasson – adta tudtul Török Árpád őrnagy, a VPOP kecskeméti nyomozó hivatalának vezetője. Mint ismeretes, a milliárdos áfacsalással gyanúsított klárafalvi vállalkozással kapcsolatban múlt év decembere óta a vámhivatal folytat nyomozást. A gyanú szerint Szerbiába irányuló, és onnan visszatérő szállítmányokkal kapcsolatban indokolatlanul igényelt vissza nagy mennyiségű forgalmi adót a vállalkozás, a vizsgálatnak így szükségszerűen ki kell terjednie a határon túli partnerekre is.

– Sajnos a vizsgálattal kapcsolatos részletekről – a nyomozás sikeressége érdekében – egyelőre nem adhatunk tájékoztatást, de annyit közölhetünk, hogy nagyon aprólékos munkát igényel a tények felderítése – mondta Török Árpád. – Ezt elsősorban a vállalkozás kiterjedt beszállítói köre indokolja.

A női kézilabda fő szponzora távozott

Azt már május elején bejelentette Németh Sándor, hogy a Németh Toll Makó nevet viselő NB I-es női kézilabdacsapatot „anyagi okok miatt" nem tudja tovább támogatni. Azt is elmondta, hogy a korábbi tartozások kifizetéséről még egyeztetnek a klubvezetéssel. A fő támogató döntése nyomán a csapat a csőd szélére került, meghatározó játékosok döntöttek úgy, hogy nem lépnek pályára. Lapunk májusi cikkéből kiderült, a játékosok december óta nem kaptak „normális fizetést".

Megtudtuk: a hatóság a munka menetétől függően még az idén tervezi, hogy lezárja a nyomozást, és a felderített adatokat – feltehetően vádemelési javaslattal – továbbküldik az ügyészségnek. Törő Sándor, az ügyben illetékes Csongrád Megyei Főügyészség vezetőhelyettese elmondta: folyamatosan tájékozódnak a Németh Tollal kapcsolatos vizsgálatról, minden a legnagyobb rendben folyik.

Várható, hogy hamarosan befejeződnek a szakértői vizsgálatok is, ezek eredményei már a nyár végére elkészülhetnek. Az eljárás egyébként nem jelentette a vállalkozás gazdasági helyzetének összeomlását: információink szerint a termelés gyakorlatilag zavartalan december óta. Ami azért is fontos, mert a cég nagy munkaadónak számít, és szennyvíztisztítójára csatlakozott Klárafalva és Ferencszállás csatornarendszere.

Telefonon elértük Németh Sándort, a kft. ügyvezető igazgatóját, aki nem tud a nyomozás újabb fejleményeiről – és nem is kívánt nyilatkozni.
Az igazgató formálisan még mindig a Marosmenti Vállalkozók Szövetségének elnöke. A szervezet megalakulásakor önállóan berendezett kiállítással hívta fel magára a figyelmet a hagymafesztiválokon, majd a Makó Expó életre hívásában vett részt.

A szövetség nevében jelenleg eljáró Tóth István, a Váll Ker Kft. igazgatója elmondta: a hetekben tervezik a tagok újbóli összehívását, és ekkor elképzelhető, hogy döntenek „az esetleges személyi változásokról is".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koós János volt a házigazda a makói grillfesztiválon

Nagy sikert aratott Makón a hétvégi grillfesztivál, amelynek Koós János táncdalénekes volt a… Tovább olvasom