Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Névre szól az ebéd is Makón

Makó - A makói kórház minden egyes betege zárt, hőtartó tálcán kapja meg az ebédet múlt csütörtök óta. Az intézmény gazdasági igazgatója, Pásztor István reméli: az ígéreteknek megfelelően ezt nem csak az elkövetkező három hónapban finanszírozza számukra a központi költségvetés.
A makói kórház szülészeti osztályán fekvő földeáki Bálint Pálné zöldséglevest evett, meg spenótfőzeléket fasírttal. Azt mondta, nemcsak az étel mennyiségével és minőségével elégedett, de a kiszolgálással is. Örül, hogy már kétféle menüből választhat, ráadásul az ételt mindig külön lezárt tálcán, melegen kapja meg. Tulajdonképpen ez a lényege annak a változásnak, amit persze nemcsak Makón, de szerte az országban bevezettek a kórházi étkeztetésben az egészségügyi reform keretében.

Az intézmény gazdasági igazgatója, Pásztor István lapunknak elmondta: a kórház több mint felében, az új épületrészben eddig is egyedi tálalással kapták meg a páciensek az ebédet, mostantól viszont mindenkihez így, névre szólóan felcímkézett, hőtartó, zárt tálcán érkezik, ami egyebek mellett a lehető leghigiénikusabb megoldás. Az ehhez szükséges eszközök beszerzésére hárommillió forintot fordíthattak.

Bálint Pálnénak ízlett a kórházi ebéd.
Fotó: Miskolczi Róbert

Azok a páciensek, akik bármit fogyaszthatnak, ráadásul kétféle menüből rendelhetnek – hétfőnként választhatják ki az étlapról, mit szeretnének. Nőtt az étkeztetésre fordítható napi normatíva is: 318 forintról 550 forintra, ami Makón nagyjából megfelel egy éttermi menüebéd árának. Mindez a kórház saját kasszáját nem terheli meg, mert ennek fedezetét három hónapra megkapták, és ígéretük van arra, hogy ezt valamilyen formában az elkövetkezőkben is megtéríti a központi költségvetés.

Pásztor István azt mondta: az egészségügynek jelenleg természetesen nem az étkeztetés a legnagyobb gondja, de ez is egy fontos, a páciensek komfortérzetét befolyásoló kérdés. A makói kórház egyébként a múlt évet egyensúlyban lévő költségvetési helyzetben zárta, a kifizetetlen számlák mennyisége nem nőtt.

Külön étrend a diétázóknak

A makói kórháznak saját konyhája van, ahol elvben 300 emberre tudnak főzni – most kétszáztíz fős a beteglétszám. A konyhán tizenöten dolgoznak. A megbízott élelmezésvezetőtől, Igaz Máriától azt is megtudtuk: több mint tízféle diétás menü is készül náluk azok számára, akik nem választhatják meg, mit esznek – például a vese- vagy cukorbetegeknek.

Olvasóink írták

  • 1. volt beteg 2008. május 08. 12:49
    „Sajnos egy hetet a kórházban töltöttem és valóban nagyon sokat javult az étkezés.Hőtárolós dobozban kapjuk jó melegen az ebédet.Nem a nővéreknek kell adagolni mint korábban .Van nekik munkájuk bőven.Az ebéd finom,változatos és elegendő.Van gyümölcs ,müzliszelet ,pudingok....stb.Egy dolog ami fájó,hogy osztályok vannak összevonva ,mivel csökkenteni kellett országosan az ágyszámot,így nagyon sok beteget nem is tudtak fogadni.Még szülő nőt is az éjszaka folyamán tovább vittek ,mert ha a saját városában szüli meg a gyermekét egyetlen egy ágyra se tudják fektetni a szülés után! Sajnos EZ VAN ---IDE JUTOTTUNK! EGÉSZSÉGÜGYI REFORM,”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kamion vezetője okozta a makói busztragédiát

Makó - Senki ellen nem indul eljárás a tavaly nyáron Makó mellett történt és nyolc halálos áldozatot… Tovább olvasom