Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Nyugdíjba vonul Orosné Spák Hedvig

Makó - A múlt héten derült ki Orosné Spák Hedvig általános iskolai pedagógus – nem mellesleg a makói önkormányzat oktatási bizottságának fideszes elnöke, a párt városi alelnöke – számára, hogy végzettsége miatt nem folytathatja tovább a tanítói munkát a város általános iskolájában.
Nem sokkal a tanévkezdés előtt, egy értekezlet szünetében derült ki Orosné Spák Hedvig pedagógus – egyben ellenzéki önkormányzati képviselő, oktatási bizottsági elnök, a Fidesz városi alelnöke – számára, hogy szeptembertől nem taníthat a korábban megszokott módon a Makói Általános Iskolában. A pedagógus mostantól prémiumnyugdíjas éveit tölti.
Orosné Spák Hedvig lapunknak a történtekkel kapcsolatban azt mondta, az értekezlet szünetében az iskola igazgatója, Almási Pál – aki a polgármesteri oldalt támogató Polgári Szövetség Makóért önkormányzati képviselője – az irodájába hívta, majd közölte vele, hogy mivel nincs meg hozzá a szükséges végzettsége, nem taníthat az intézményben úgy, ahogy eddig tette. Almási ehelyett választásként azt kínálta, hogy legyen úgynevezett utazó logopédus, vagy kezdje meg prémiumnyugdíjas éveit. A pedagógust váratlanul érte a kérdés. Mivel az utazó logopédusi munkát egészségügyi okokból nem vállalhatta, a prémiumnyugdíj mellett döntött.

A Fidesz városi alelnöke egészségügyi okokból döntött a prémium nyugdíj mellett. Fotó: Szabó Imre
A Fidesz városi alelnöke egészségügyi okokból döntött a prémium nyugdíj mellett. Fotó: Szabó Imre

Lapunknak elismerte, hogy óvodapedagógusi és gyógypedagógusi diplomája lévén a jelenlegi előírásoknak már nem felel meg a végzettsége a tanítói munkának, de így dolgozott hosszú éveken át, és eddig ez senkit sem zavart. Mi több, annak idején ő is úgy kapta kézhez a logopédia szakon szerzett gyógypedagógusi diplomáját, hogy azzal sérült gyerekeket nyolcadik, normál általános iskolásokat pedig negyedik osztályig taníthat. Úgy gondolja, humánusabban és méltányosabban is bánhattak volna vele. – Remélem, a döntés mögött nincs politikai motiváció. Mindent megteszek azért, hogy a helyemre lépő kollégák zökkenőmentesen folytathassák a munkámat – tette hozzá Spák Hedvig.

Nem csak Orosné

Almási Pál, a Makói Általános Iskola igazgatója azt is elmondta: a többi álláshely-megszüntetés tekintetében is odafigyelt a kollégák személyes kéréseire, így a megszüntetett álláshelyek miatt a rendszerből kikerülő kollégák mind valamilyen nyugellátásba tudnak átkerülni.

– A makói képviselő-testület július 2-i ülésén határozott a 2008/2009-es tanévre vonatkozó létszámkeretről. Ennek értelmében a gyereklétszám-csökkenés miatt iskolánktól elvontak három és fél pedagógus-álláshelyet. Minden szakmai és emberi szempontot figyelembe véve, hangsúlyosan arra is odafigyelve, hogy Orosné Spák Hedvig az előző tanév során folyamatosan jelezte arra vonatkozó szándékát, hogy szívesen igénybe venné a Prémium évek programot, úgy döntöttem, hogy többek közt az ő álláshelyét szüntetem meg – nyilatkozta lapunknak a történtekkel kapcsolatban Almási Pál igazgató, aki hozzátette: a törvényi előírásoknak megfelelően, amikor az első munkában töltött napon közölte kollégájával, hogy az álláshelye megszűnik, azonnal felajánlotta számára a végzettségének megfelelő betöltetlen logopédusi álláshelyet, amelyet nem fogadott el. Így köteles volt felajánlani számára a Prémium évek programot, amelyet állítása szerint örömmel elfogadott.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. 1volt diák:( 2008. október 12. 15:08
  „Nagy kárr engem tanított:S:) a világ 1ik legjobb tanára:(:)”
 • 31. Gábriel arkangyal 2008. szeptember 03. 22:08
  „Hédi ettől kezdve nem függ egzisztenciálisan Buzástól! Ez kihozza belőle a gátlástalan profit!”
 • 30. tubi 2008. szeptember 03. 20:52
  „körül lehetne nézni más intézményben is...megfelelő végzettség nélkül, nyugdíjasként intézményvezető..
  igaz közel ül a tűzhöz a szentem:)”
 • 29. juztr 2008. szeptember 03. 16:01
  „És az önkormányzatnál hány sógor koma jóbarát dolgozik minden nemű iskolai végzettség nélkül őket nem kellene a búsba elküldeni!!”
 • 28. 140 2008. szeptember 03. 12:48
  „Kedves Lokálpatrióta, szerintem én meg előtted végeztem Makón, mégis azt mondom, NEM Makói probléma ez. MINDENHOL ugyanezt látom. Ha valahol elküldenek egy ellenzékben politizáló embert, abban feltétlenül politikát kell látni.
  Na, ettól van nekem tele a hócipőm!
  Hédi jó csaj, jó tanító is. De már évek óta tudja, hogy nincs meg a megfelelő végzettsége. Ismerőseim közül sokan 40-50 évesen jártak egyetemre, mert mint mérnök-tanároknak NEM volt pedagógiai végzettségük. De mivel továbbra is tanítani akartak, ezért elvégezték az egyetemet.
  Hédi biztonságban érezte magát, nem számolt azzal, hogy ez bekövetkezhet.
  Kevesebb a gyerek, nem kell annyi tanár, tanító, valakit el kellett küldeni, hát most Ő került sorra. Nem állítom, hogy nincs ebben egy kis politika. De aki politizál, az ne hagyjon magán támadási felületet.”
 • 27. lokálpatrióta 2008. szeptember 02. 20:04
  „Zolcsi44. A kérdéseid jogosak. Viszont évtizedek óta fel lehet tenni. Én 35 éve érettségiztem itt. Az osztályunkból 24-ből 22-t felvettek főiskolára, egyetemre és alig tért haza belőlük néhány. Mondhatnánk a probléma évtizedes. De akkor sem természetes.
  Az ok a város vezetésének szemléletében van. Semmire sem becsülik a helyieket. A város költségvetéséből szinte senki sem kaphat megrendelést, aki makói.
  Minden pénz idegenek kezébe kerül.
  Ez kisváros. Itt mindenki ismer mindenkit. Valaki, vagy annak rokona árthatott valakinek. Nem tudhatott, hogy a nevedhez mit ragasztanak és ki teszi azt.
  Ha a város a múltban volt nagyságát meg akarja közeliteni, vagy meg kivánja változtatni a hanyatlását, akkor ez az, amin változtatnia kell. A helyi gazdaságot kell táplálni a helyi pénzekkel. Ezt minden választáskor megigéri mindenki, azután a hatalom birtokosai elfeledkeznek erről az igéretükről. Váltani kell, mert ezeknek adtunk már lehetőséget.
  Legközelebb szavazz olyanokra, akik ezt a kérdést fontosnak tartják. A helyiek megbecsülését.
  Bejártam az országot. Kijelenthetem, hogy Makó nem lenne rosszabb, mint bármely más kisváros. Csak lennének a város vezetői "lokálpariótábbak".”
 • 26. zolcsi44 2008. szeptember 02. 17:36
  „Ezt a hölgyet elküldték, politika ide, politika oda. Nem csak ez a baj. Nagyon sok fiatal szerez diplomát, mert a makoi középiskolák jo alapot adnak arra. Gondolt már rá valaki, hogy hány jön haza?? s valyon miért annyi. Aki elmegy soha többet nem jön Makora, még kötélel sem lehet ide huzni.
  MI LEHET AZ OKA???--vagy netalán KI ami miat elkerülik ezt a várost.
  Lehet azért mert igaz a régi mondás "MAKORA HA ROSSZ!"”
 • 25. bior 2008. szeptember 02. 15:49
  „Azért vicc, hogy az állam lehetőséget ad arra, hogy -pl- ez az ereje teljében lévő asszonyság nyugdíjas lehet! Hiszen majd kicsattan az életerőtől, nézzetek rá, emberek! :)”
 • 24. vvv 2008. szeptember 02. 14:01
  „Ki ez a Hédi ? Fizetett és ezért került a lapba? Mert miért süllyedt volna idáig ez a lap. Ennyire nincs miről irni?”
 • 23. Dudás Zsuzsanna 2008. szeptember 02. 14:00
  „Nem az a gond, hogy megfelelő végzettség hiányában elküldik, hanem az, hogy EZ AZ EMBER AZ OKTATÁSI BIZOTTSÁG ELNÖKE!!!!!
  Ennél nem sikerült jobbat találni Makón? Itt ez a színvonal? Ezért fizetjük a helyi adót?
  Remélem valakinek eszébe jut a bizottság éléről is elküldeni, megfelelő végzettség hiányában”
 • 22. rigoletto 2008. szeptember 02. 13:25
  „Hedi jól tudta hogy nincs megfelelő végzettsége .
  Egyet értek azzal a hozzászólóval aki azt mondta hogy ilyen erővel egy jó képességű nővér akár műthet is orvos helyett.
  Hedi meg van sértődve? Pedig ő az aki nem volt korrekt.”
 • 21. lokálpatrióta 2008. szeptember 02. 12:31
  „Nézzük a számokat! Valamikor 1980 körül végez Hédi és egy főiskolás tanítói diplomás. 3 év alatt tanult valami okosat. Vajon a tanítói diplomás emlékszik még az előadásokra? Vajon a gyakorlat nem ér többet ezerszer, mint a 30 éves diploma. Amit akkor tanítottak, az már réges-régen megváltozott. A gyakorlat során meg számos ismerettel kiegészült. Ha eddig nem volt akadály a diploma, akkor ma már nem lenne szabad erre hivatkozni.
  Aki azt gondolja, hogy ez az eset egyenlő a gumigyári munkás elbocsátásával, annak fikarcnyi érzéke sincs a helyi politika mozgásteréről, módszereiről és a végeredményről.
  És itt éppen arra gondolok, hogy a kirekesztéssel a város értelmisége jóformán kiürült. Elköltöztek, vagy más városban dolgoznak ingázással. Ez a legbiztosabb módja annak, hogy a hatalmat meg tudják tartani. Elüldözni a potenciális riválisokat.
  Ebben az esetben nem elüldözték, csak jelet küldenek a környezetnek. Aki nem velünk, az ellenünk. És még kérdés az, hogy a városban félelem van. Igen is van, mert az ilyen esetekből azt lehet leszűrni, hogy fogd a szád és ne legyen véleményed.”
 • 20. Nem értem 2008. szeptember 01. 21:40
  „Aki annyira dolgozni akar, az elvállalta volna a felajánlott munkát, mert ugye felajánlották neki.......... És még sajnáljátok is.....Többször bebizonyosodott már, hogy Isten nem ver bottal!”
 • 19. negyvenes 2008. szeptember 01. 16:11
  „Elküldték. És akkor mi van?? A gumigyárból is küldenek el embereket, minden indok nélkül. Az miért nem újságcikk!?”
 • 18. földönjáró 2008. szeptember 01. 15:35
  „A szomszédban valaki pukizott...
  Erről nem akar írni a Délmagyar egy cikket? :D
  Őrület, hogy minden kis hülyeség belefér ebbe a lapba!”
 • 17. triatlonos 2008. szeptember 01. 13:36
  „Sok ebben a történetben az ellentmondás!
  1. A mai liberális oktatási rendszerben az általános és középiskolában is legjobban ovónőre és logopédusra van szükség - már ami a gyerekek viselkedését és kifejezőképességét illeti. A gyógypedagógusi végzettség már hab a tortán, mert nem kell külsőst hivni a Vásárhelyi utca sarkáról.
  2. Hédi nem csak egy felesleges tanár volt a 3.5 -ből, hanem az oktatási bizottság vezetője! Most ki lesz helyette? Vagy maradhat?
  3. Bár semmi bajom Pajával -különcsége ellenére tisztelője vagyok-de szerintem egy iskola igazgató ne politizáljon, pláne látható módon erősen elkötelezetten!
  4. Egy profi vezető nem hagy támadási felületet, és ha Hédi jelezte szóban a szándékát, azt azonnal irásban kellett volna kérni!
  5. A nyugdijas évek lehetőséget biztositanak Hédinek, hogy délelőttönként beüljenek egy kávéra Andreával, és megvitassák a világ dolgait, amihez őszinte szivvel kivánok jó egészséget!”
 • 16. anko 2008. szeptember 01. 13:23
  „Hát igen..2 diploma sem diploma.Ezért tanulunk sokan sokáig...és még így is kiraknak.
  Más ágazatokban meg van aki szakmunkásbizonyítvánnyal ül igen magas pozícióba,és még tovább képzésre sem küldik..érdekes!!”
 • 15. Jó lenne 2008. szeptember 01. 12:55
  „Jó lenne ha az érdedekesebb cikkekről írt fórumokat, amik több hozzászólást is kaponak, másnap vagy mondjuk hétvégén megjelentetnék az újságban , hogy akinek nincs net hozzáférése, az is el tudja olvasni a hozzászólásokat. Szerintem sok embert érdekelne...”
 • 14. 140 2008. szeptember 01. 12:52
  „Jól ismerem Hédit, szeretem is, de: tudta Ő is, hogy a végzettsége nem megfelelő. Már régen meg kellett volna szereznie a tanítói diplomát. Akkor most nem lett volna támadási felület. Elszúrta.”
 • 13. Jellemző 2008. szeptember 01. 12:33
  „Egyetértek azzal, aki azt írta, hogy ebből cikket írni..... Hány embert tesznek utcára nap-mint nap, mégse kerülnek az újságba. Ő még örülhet a nyugdíjnak meg a képviselői honoráriumának, mégse segélyből fog tengődni ezután. Jellemző, hogy egyből a politikára fogják......inkább az a politika, hogy megjelent a cikk. Egyébként a tanárnő a tavalyi év folyamán sokszor hangoztatta a saját osztályába járó gyerekeknek (még volt aki sírt is közülük emiatt), hogy el akar menni nyugdíjba, akkor hol van itt a gond????????”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több száz elpusztított védett madarat csempésztek volna

Nagylak - Több száz védett madár tetemét próbálták olasz vadászok Magyarországon keresztül hazacsempészni szombaton késő este - értesült a Delmagyar.hu. Tovább olvasom