Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Óföldeák vigyáz magára

Óföldeák - Az emberek ismerik egymást, a szomszédok vigyáznak egymás portájára, az idősek pedig gyakran pillantanak ki az utcára: ez lehet a titka annak, hogy tavaly Óföldeák volt a megye legbiztonságosabb faluja.
– Itt, kérem, az utolsó kocsmai verekedés is vagy harminc éve volt – mondta a Széchenyi utcában megszólított Zoppé György nyugdíjas kőműves. Éppen ebédért indult, kerékpárja kormányán ételhordó lógott, amikor arról kérdeztük, mit szól ahhoz: a rendőrség múlt évi összesítése szerint a megyében ebben a faluban történt a legkevesebb bűncselekmény. Úgy emlékszik, két esztendeje volt egy fokhagymalopás és négy-öt éve jártak tolvajok a kisboltban – más hirtelenjében nem jutott az idős férfi eszébe. Szerinte már csak azért is kevés a balhé, mert lassan a kocsma is kiürül, de még a falu is.

A Makóhoz közeli, Földeák és Maroslele között félúton lévő Óföldeákon tavaly csupán 5 bűncselekmény történt, ezek is csekély súlyúak voltak. Ezzel a falu elnyerte a legbiztonságosabb település címet a megyében. A községnek összesen 520 lakója van, közülük azonban 140-en az itteni megyei fenntartású idősotthon lakói. Hajnal Gábor polgármester ez utóbbi adatot azért hangsúlyozza, mert mint mondja, korábban is jók voltak a falu bűnügyi mutatói, a statisztikát azonban időről időre lerontotta egy-egy súlyos bűncselekmény, ami az intézmény falai között történt.

A falu biztonsága köszönhető az időseknek is – a 84 éves Bakacsi Józsefné gyakran pillant ki az utcára. Fotó: Frank Yvette
A falu biztonsága köszönhető az időseknek is – a 84 éves Bakacsi Józsefné gyakran pillant ki az utcára. Fotó: Frank Yvette

A faluban amúgy rendőrőrs nincs, de a Lelén és Földeákon szolgálatot teljesítő rendőrök rendszeresen átjárnak ide, és lakik is három rendőr a faluban – egy Hódmezővásárhelyen, kettő Makón dolgozik. Tucatnyi önkéntessel működik a polgárőrség is, a csapat azonban jobbára csak rendezvényeket biztosít.

Csirkés Miska szúrt

Az óföldeáki idősotthonban 2005-ben történt a legutóbbi emlékezetes bűncselekmény: az akkor 68 esztendős F. Mihály, vagy ahogy a faluban ismerték, a korábban tanyán élt Csirkés Miska – feltehetőleg ittasan, szóváltást követően – megszúrta lakótársát, akit súlyos állapotban szállított el a mentő, de túlélte a támadást. Úgy tudjuk, hogy a történtek után egy időre börtönbe került F. Mihály, de kiszabadult. Azóta meghalt.

Hajnal Gábor szerint viszont nem elsősorban ez a titka a falu nyugalmának. Sokkal inkább az, hogy egyrészt nincs nagy átmenő forgalma, másrészt az, hogy az itt élők ismerik egymást, figyelik egymás portáját, az idősek pedig barátságosan ugyan, de árgus szemekkel figyelik az idegeneket. Az ismeretlen autók rendszámát felírják, ha házalók tűnnek fel, még a hivatalba is betelefonálnak, érdeklődve, vajon bejelentkeztek-e az önkormányzatnál. Mindezt egy idős asszony is megerősítette nekünk. Az Eötvös utcában élő, 84 esztendős Bakacsi Józsefné meglepődött, amikor a falu utcáit járva kocsink lelassított a háza előtt – éppen a kapuját zárta be, és kedvesen, de természetes bizalmatlansággal várta, mi járatban vagyunk. – Nálunk rend van, régen is rend volt, nem félnek a nyugdíjasok – mondta gyermekkorára is visszaemlékezve Bakacsi Józsefné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Levéltári napok Makón – három helyszínen

Makó - A makói városháza dísztermében tartották tegnap a megyei levéltári napok nyitóelőadásait. A… Tovább olvasom