Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Óföldeáké a régió legrégebbi temploma

Óföldeák - Térségünk legrégebbi, vélhetően Anjou-korabeli temploma Óföldeákon található. Bár évente közel ezren zarándokolnak ide, a helyiek szerint mégis kevesen tudnak róla, mekkora értéket is őriz falujuk. A különleges templomot idén elsőként Vigh István Attila és menyasszonya, Nyilas Erzsébet választotta esküvői helyszínnek.
Meglepetésként érte a gondnokot is: tegnap dél körül két turista kért bebocsátást megyénk egyik legkülönlegesebb egyházi épületébe, az óföldeáki erődtemplomba. Kérdésünkre elmondták, Egerből érkeztek, Vásárhely és Makó látnivalói közé illesztették turistaútvonalukba a XIV. századi épületet.

– Hónapokkal ezelőtt, az MTV Főtér című műsorában láttam meg a középkori templomot ebben a gyönyörű környezetben, azonnal megtetszett, és akkor elhatároztam, hogy mindenképpen meg kell néznünk – mesélte Szászi Ágnes. Párja, Tóth István maga is érdeklődik a régi épületek iránt, így különleges élmény volt számára a középkori, teljes pompájában helyreállított épület megtekintése.

Vigh István Attila és Nyilas Erzsébet szombaton az ősi templomban mondja ki az igent A szerző felvétele
Vigh István Attila és Nyilas Erzsébet szombaton az ősi templomban mondja ki az igent - A szerző felvétele

– Az itt nyaraló vagy idelátogató makói iskolásokkal együtt évente az ezret is meghaladja a templom miatt községünkbe érkező turisták száma. Mégis úgy érezzük, kevesen tudnak róla, mekkora turisztikai kincset rejt községünk, hiszen a védsánccal körülvett, gótikus stílusban újjáépített templom egyedi látványosság – fogalmazott a jelenséggel kapcsolatban Hajnal Gábor polgármester, aki bízik benne: a következő évek pozitív változásai valóságos turistaparadicsommá változtathatják a most alig félezer főt számláló kistelepülést.

A pozitív fordulatra reményt ad az autópálya közelsége, hiszen a maroslelei lehajtótól 5 kilométernyit kell majd csak autózni, így Szegedtől is 20 perces távolságon belül kerül a község. A fejlesztéshez azonban elsősorban pénzre van szükség – remélik, a község területén fúrt gázkút hamarosan termelni kezd, ez pedig több tíz-, optimálisan pedig csaknem százmilliós iparűzési adóbevételt jelenthet évente. Ebből felújítanák a Návay-kúriát, és több látványossággal is a faluba csalogathatják a történelmi korok emlékei iránt érdeklődőket.

A templomhoz látogatók között vannak, akik később visszatérnek, és a gótikus falak között tervezik kimondani a boldogító igent. Ezt tervezi holnap az egyébként Szikáncson körzeti megbízottként dolgozó, 32 esztendős Vigh István Attila és menyasszonya, a 27 éves Nyilas Erzsébet is, akik házaspárként Óföldeákon telepednek le. Kiderült: Istvánt több szál is a faluhoz köti, és régóta legkedvesebb épületei közt jegyzi az erődtemplomot.

A pápa is megáldotta őket

Házasulandókként különös kegyben részesültek a fiatalok, István és Erzsébet – XVI. Benedek pápa ugyanis személyes áldását és az ezt igazoló okiratot küldte Óföldeákra. Az áldásért István húga felkérésére Kondé Lajos általános helynök folyamodott közel fél évvel ezelőtt a fiatal pár keresztény érdemeire hivatkozva. Katona Pál plébános szerint extrém ritkaság, hogy új házasságra ilyen áldást adjon az egyházfő, több mint fél évszázados praxisa során ilyennel még nem találkozott. A fiatalok csodaként tekintenek a vatikáni nászajándékra

Olvasóink írták

 • 9. greencat 2008. augusztus 05. 00:03
  „Milyen igazatok is van Böbe és Pisti!:)”
 • 8. Pisti és Böbe 2008. augusztus 04. 18:27
  „Reményik Sándor:Templomok

  Én csak kis fa tornyú templom vagyok,
  Nem csúcsíves dóm,égbeszökkenő,
  A szellemóirások fénye rám ragyog,
  De szikra szunnyad bennem is:erő.

  S bár irigykedve holtig bámulom,
  A dómok,súlyos drága titkait,
  Az én szívem is álmok temploma,
  És isten minden templomba lakik”
 • 7. Böbe és Pisti 2008. augusztus 04. 18:06
  „Kedves Mindenki!

  Köszönjük a jókívánságokat:)
  Vajon miért is kell a Pápai áldás az ilyen időkben? Példa erre Frank Einstein hozzászólása... Hiszen, ha még nem is Óföldeák temploma a legrégebbi, akkor is el lehetett volna szépen és emberi nyelven mondani. Azt hiszem Mindenki szívesen büszkélkedett volna KÉT öreg templommal. Hiszen ez sem verseny, hanem egy régi magyar értékre hívta volna fel Mindenki figyelmét a cikk. És ha abból éppen kettő van a megyénkben... hát két helyre jönnek el a túristák megcsodálni az értékeket:)
  Szép napot Mindenkinek!”
 • 6. András99 2008. augusztus 03. 19:31
  „Gratulálok Magyarország. Egy olyan híren is össze tudtok veszni, meg tudtok anyázni, amiben semmi politika, de még csak semmi olyan nincs, amint veszekedni lehetne. Ez már művészet :D”
 • 5. greencat 2008. augusztus 03. 18:09
  „Kiszombor: 1910 a mai napig álló templom építésének kezdete! A rotunda korábban:)
  A XII-XIII. sz. fordulóján épült a falu különleges temploma, egy kívül kör alakú, belül hat karéjt képező rotunda, melynek keleti karéját XIII-XIV. századi freskók díszítenek. E rendkívüli építmény eredete ismeretlen, analógiái a Felső-Tisza mentén (Karcsa, Gerény), Erdélyben (Kolozsmonostor) és keleten, a Kaukázus vidékén találhatók.

  Anjou-kor - Az 1301 és 1386 közötti korszak neve Magyarországon!

  Tehát kedves Frank Einstein, akkor melyik templom is az öregebb?? merthogy templomról szól a cikk és nem a rotundáról!:)”
 • 4. Etus 2008. augusztus 02. 14:05
  „Elsősorban a fiatalpárnak gratulálok azesküvőjük alkalmából!A házasság buktatóihoz pedig erőt egészséget,és kitartást kívánok!
  Az előző két kedves hozzászóló volt már egyeltalán Óföldeákon?Az ilyen hozzászólások,mint az előzőek az egyént minősítik!!!!Felháborító,hogy egynémelyik embernek nevezett személy mit megenged magának!”
 • 3. Frank Einstein 2008. augusztus 01. 23:08
  „Pajcsi, te fasz!

  A rotunda a falu plébániatemploma volt évszázadokig. Egyébként meg, ha segg vagy, ne pofázz. Voltam ott nemegyszer, ha legközelebb arra járok, az arcodba is fosok.”
 • 2. pajcsi 2008. augusztus 01. 14:19
  „Kedves Einstein!

  Szemben a névtelen, sunyi gyalázkodással ideje volna ellátogatnia Kiszomborra, és megtekinteni a község 1910-ben épült templomát! Ön nyilván a Rotundára gondolt, de az csupán egy kápolna, nem máig használt templom.”
 • 1. Frank Einstein 2008. augusztus 01. 10:34
  „Kedves Délmagyar!

  Szemben a hatalom seggének fényesre nyalásával, a korrekt tájékoztatás nem erősségük. A kiszombori templom jó kétszáz évvel öregebb az óföldeákinál.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztártáncpárbaj makói résztvevőkkel

Makó - Makói résztvevői is lesznek az M1-en a hétvégén induló, sztárok közreműködésével zajló… Tovább olvasom