Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 26°C Még több cikk.

Okos lehet a makói zebra, a lámpát hiába kérték

Makó - Bár közlekedési lámpa továbbra sem lesz a 43-as főút egyik forgalmas makói kereszteződésében, a Szegedi utcánál, a gyalogosokat okoszebra védheti egy alapítvány pályázatának köszönhetően. Őszre kiderül, megvalósulhat-e az ötlet.
A makói önkormányzat – a Magyar Közút ellenállásának dacára – mégis talált megoldást arra, hogy a 43-as főútvonal Szegedi utcai szakaszánál az Árpád utcai kereszteződés biztonságosabb lehessen a gyalogosok számára. Megírtuk: ide régóta szerettek volna a közlekedési lámpát a helybeliek, és mint az egyik szervező, Krabóth Bettina lapunknak elmondta, 2015-ben kétszáznál is több aláírást gyűjtöttek össze a kérés nyomatékául. A forgalom ugyan az útszakaszon változó, ám iskolakezdés előtt, illetve délután sok kisgyerek halad a zebrán a Szent István téri egyházi iskolába tartva. Hiába: az út gazdája, az állami Magyar Közút a lámpa kihelyezését annak ellenére sem találta indokoltnak, hogy tavaly két súlyos baleset történt itt.
Most még sokat kell várni a zebránál. Az autósok nem szívesen adnak elsőbbséget az Árpád utcánál. Fotó: Szabó Imre
Most még sokat kell várni a zebránál. Az autósok nem szívesen adnak elsőbbséget az Árpád utcánál.
Fotó: Szabó Imre
 A közeljövőben azért válhat mégis biztonságosabbá az átkelőhely, mert az önkormányzat egy alapítvány felhívására úgynevezett okoszebrára pályázik. Mint a legutóbbi testületi ülésen elhangzott, ez azt jelenti, hogy az útbutkolatban elhelyezett aktív LED-prizmák segítségével villogó fénnyel hívja fel az autósok figyelmét az éppen áthaladó gyalogosokra. A rendszer csak akkor lép működésbe, ha valaki rálép a zebrára – ezt az út szélén, oszlopokra felhelyezett szenzorok érzékelik. Mint az előterjesztésben olvasható, az egyik biztosítótársasághoz tartozó alapítvány idén szerte az országban 10 ilyen okoszebrát létesít saját költségén, egyenként 2,5 millióból. A városnak csak a későbbi fenntartás évi 50 ezer forintra becsülhető költségét kell vállalnia.

Az, hogy Makó is a nyertes települések között lesz-e, a kiírás szerint ősszel derül ki.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Illegális migránsokat tartóztattak fel Kiszomboron

A két férfi koszovói állampolgárnak vallotta magát. Tovább olvasom