Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Október közepén derül ki, hogyan bővítik a Hagymatikumot - függőben a sportuszoda ügye

A szerdai testületi ülésen sem született végleges döntés arról, hogyan bővítsék a makói Hagymatikumot. Az ellenzéknek voltak megfontolható javaslatai, ezeket Lázár János miniszter a városvezetés figyelmébe ajánlotta, így a sportuszoda ügye függőben maradt.
Történelmi jelentőségűnek minősítette Farkas Éva Erzsébet polgármester (Fidesz–KDNP), hogy Makó ígéretet kapott a Hagymatikum bővítésére, méghozzá teljes egészében állami támogatásból. Ismertette, hogy a témában tartott konzultáción 2640-en nyilvánítottak véleményt, s a legvitatottabb kérdésben – hogy az élményzóna mellé épüljön-e fedett sportmedence, s ha igen, milyen – az elsöprő többség úgy nyilatkozott, ez kell, a Hagymatikum része legyen, és 33 méteres medencével épüljön meg.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az uszodakomplexum komoly veszteséget termelne, ezért javasolta, hogy a város tárgyaljon az állammal ennek részbeni átvállalásáról. A beruházásra 8,8 milliárdot kért volna a város.
Még egy baleset

A képviselők épp a makói forgalmi rend átalakításáról szóló jelentést tárgyalták, amikor érkezett a hír: újabb, ezúttal két könnyű sérüléssel járó baleset történt a Szegedi és az Árpád utca kereszteződésében. Több képviselő ismét felvetette, hogy a Magyar Közút kezelésében lévő út zebrájához lámpa kellene. Az önkormányzat által felkért közlekedési szakértő, Mózes Sándor azt mondta, ez nem indokolt, legfeljebb a sárgán villogó figyelmeztető lámpa. Szerinte az iskolába igyekvő gyerekekkel van a baj, akik nem várják egymást össze, hanem egyesével kelnek át.

A polgármesteri többséghez tartozó képviselők – Weszelyné Véghseő Henriett, Hadik György, Kádár József, Kovács Sándor és Toldi János – egyértelműen amellett tették le a garast, hogy a fürdő bővítésével együtt ugyanott épüljön meg a Makovecz-stílusjegyeket magán viselő, 33 méteres medencével ellátott sportuszoda is. Az ellenzékiek óvatosabbak voltak.
 

Török Miklós (DK) szerint még ha az állam most részt is vállalna a garantáltan veszteséges sportuszoda fenntartásából, lehet, hogy lesz egy következő kormány, amelyik a sport helyett mondjuk az egészségügyet meg az oktatást tartja fontosnak. Javaslata szerint inkább a már meglévő tanuszodát kellene átalakítani.

A független Marosvári Attila arra hívta fel a figyelmet, hogy a sportuszodát talán olcsóbban is meg lehet építeni, ráadásul sok zöld területet vesz el, ami rossz hatással lehet a vendégforgalomra. Zeitler Ádám (Jobbik) meg arra, hogy bár nem makói forintokból bővül a Hagymatikum, az állami támogatás is közpénz, ezért észszerűen kell felhasználni.
 

Lázár János honatya-miniszter is szót kapott. Óvott mindenkit attól, hogy politikai ügyként tekintsen a fürdőfejlesztésre – az ellenzéket különösen azért, mert az előző, baloldali polgármester ötlete volt, hogy Makovecz-épületeket tervezzen Makónak, s mert a jelenlegi kormány segítette ki a várost.


Megfontolásra ajánlotta Török Miklós ötletét a tanuszoda átalakításáról, javasolta, hogy a tervezésben részt vevő szakemberekkel nézzék át, meg lehetne-e olcsóbban építeni a sportkomplexumot. Ennek megfelelően a polgármester módosította eredeti határozati javaslatát. E szerint az önkormányzat megerősíti elhatározását a fürdő fejlesztése, az élményzóna és a hozzá tartozó épületek megépítése ügyében, megvizsgálják a tanmedence átépíthetőségét, a költségeket, és egyelőre nem jelölik meg, milyen összegű központi támogatást kérnek. Ezt minden képviselő megszavazta. A végső döntést október 15-éig hozzák meg.
 
A harangláb sorsa sem dőlt el

A korábban sok vitát kiváltott főtéri harangláb ügyében sem született egyértelmű döntés. Most úgy határozott a testület, sem ennek helyét, sem az avatás időpontját nem jelölik ki – erről további egyeztetésekre kerül sor szakemberek bevonásával.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat éve halt meg Makovecz Imre - emlékét őrzi a Hagymaház, a fürdő és a leendő makói könyvtár

Makón több épületet is tervezett a Kossuth-díjas építés, akit barátság is fűzött a korábbi… Tovább olvasom