Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 7°C Még több cikk.

Olcsó szeszért nem kell éjszakázni

Nem kell egy éjszakát Romániában töltenie annak, aki Nagylaknál vagy Kiszombornál szeretne olcsó cigit vagy alkoholt behozni hazánkba. Aki viszont északibb határátkelőt választ, 24 órás külhoni kényszerpihenőre számíthat. A déli szakaszon az áru mennyiségét tartják számon szigorúbban, ezért úgy tűnik: leáldozott a bevásárlóturizmusnak.
A nagylaki vámosok az áru mennyiségét, és nem a határátlépés dátumát vizsgálják. Fotó: Segesvári Csaba
– Jaj, dehogy hozok én be cigarettát, vagy alkoholt! Megmondom őszintén: félek, nem akarok magyarázkodni a vámosoknak. Itt már nem éri meg az ilyesmi, kis tételben sem – mondta a nagylaki határátkelőt gyalogosan elhagyó Radnai Aranka, de több más átlépő is hasonlóképpen nyilatkozott. Ottjártunkkor a vámhatóság szakemberei is csak egyetlen kartonnyi cigarettát leltek egy moldáv állampolgár autójában – a külföldiek esetében pedig ez teljesen legális.

A napokban híre kelt: a vámosok jelentősen megszigorították a vámáru behozatalát Románia felől, ugyanis a teljes határszakaszon jellemzően megnőtt a csempészforgalom. A VPOP Észak-alföldi Regionális Parancsnokságához tartozó romániai határátkelőknél, így például Nyírábránynál csak huszonnégy óra elteltével térhetnek vissza azok a turisták, akik alkoholt vagy cigarettát vásároltak a vámszabadterületen, vagy a szomszédos országban – természetesen a mennyiségi korlátok betartásával

Nagylaknál és Kiszombornál más módon fogták szorosabbra a gyeplőt: itt nem a határátlépéstől számított időt, hanem a vámáru mennyiségét ellenőrzik szigorúan június elsejétől. Az eredmények elképesztők: szinte teljesen megszűnt a csempészet ezen a szakaszon.

– Az úgynevezett New York-i vámmentességi rendeletet tarttatjuk be szigorúan a romániai határszakaszon. Ennek megfelelően cigaretta esetén a vámmentes keret a térségben lakó magyar állampolgárok számára két dobozt, égetett szeszes italból, párlatokból, denaturált szeszből egy litert, borból pedig két litert jelent. Persze minden ilyen esetben egységes vámáru-nyilatkozat megtételére szólítjuk fel a határátlépőt, aki ezt követően még kilenc alkalommal tehet hasonló nyilatkozatot anyagi következmény nélkül egy éven belül. A tizenegyedik alkalommal vámkötelezettség terheli a szeszes italt vagy a dohányárut – foglalta össze Némedi Varga Éva százados, a hatóság sajtófelelőse.

A Makón élő Tóth Lajos elmondta: korábban gyakran volt rá példa, hogy italért vagy benzinért átlépte a nagylaki határt, de az üzemanyagár a szomszédos országban is megközelíti már a hazait, egy-egy üveg konyakért, likőrért pedig egyszerűen nem éri meg autózni. Úgy tűnik: végleg leáldozott a magyarok egy-két éve még igen népszerű bevásárlóturizmusának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A strandolók bizakodnak, lesz még idén nyár

Az első igazán nyári hétvégén megtelt a makói strand. Míg a törzsvendégek a hűvösebb időben is… Tovább olvasom