Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Olcsó vonat, sűrűbb busz

Makó - Nem elsősorban a makóiak, hanem az Újszeged–Mezőhegyes vasútvonal menti falvak járnak rosszul azzal, ha – mint tervezik – megszűnik rajta a vonatközlekedés decemberben. Csanádpalota polgármestere, Kovács Sándor már írt is a közlekedési tárcának.
A makóiak, ha nem lesz választási lehetőségük, csak drágábban utazhatnak a megyeszékhelyre és vissza, mint azt vasúton addig tehették. Igaz, a buszok most sűrűbben járnak, mint a vonatok.

Bár vonattal olcsóbb utazni olcsóbb, mint busszal, sok mindentől függ, hogy rosszabbul járnak-e a makóiak, ha december kilencedike után – ahogy azt tervezik – megszűnik a vonatközlekedés az Újszeged–Mezőhegyes vonalon.

Figyelmeztető sztrájk

A Mozdonyvezetők Szakszervezete október 25-én reggel 6 óra és 8 óra között figyelmeztető sztrájkot tart a vasúti személyszállítás területén. A szakszervezet azt követeli, hogy a kormány vonja vissza a huszonegy mellék- és szárnyvonal megszüntetésének tervét. Az ügyben a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete is kétórás sztrájkot helyezett kilátásba. A munkabeszüntetés időpontjáról szombaton dönt a VDSzSz.

A teljes árú vonatjegy Makótól az újszegedi vasútállomásig 450 forintba kerül (a távolság harminc kilométer), míg a buszjegy az újszegedi sportcsarnokig 525 forintba. A buszok azonban sűrűbben járnak Makóról a megyeszékhelyre és vissza, mint a vasúti szerelvények. Míg munkanapokon 58 buszjárat közlekedik oda és vissza Makóról Szegedre, vonatból csak nyolc.

Bár azt nem lehet megbecsülni, zsúfoltságot okoz-e majd a buszokon a vasúti menetrend változása, a makói utasok közül azok mindenképpen vesztesei lesznek a vonatközlekedés megszüntetésének, akik – mint egy korábbi, a vasút érdekében lezajlott civil aláírásgyűjtés indokai között is szerepelt – kerékpárt vinnének magukkal egy-egy útra, esetleg babakocsit, vagy koruk és betegségük miatt nem bírják a harminc-negyven perces utat toalett nélkül.

Akik viszont biztosan rosszul járnak a változással, azok a vasút menti falvak lakói. Az Újszeged–Mezőhegyes vasútvonal Csanádpalota után hagyja el a megyehatárt, így ez a térképen a megyeszékhelytől mérve a legtávolabbi falu, amelynek szüksége van rá. A csanádpalotai polgármester, Kovács Sándor szerint őket – meg nyilván a többi községet is – mindenképpen érzékenyen érintené a vonatközlekedés felszámolása, hiszen nagyon sokan ingáznak, és mivel arrafelé már a busz is ritkábban jár, eddig sokan választották a vonatot. Az utazni kényszerülő diákok sincsenek kevesen. Kovács Sándor éppen ezért a napokban, élve polgármesteri felterjesztési jogával, a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumhoz fordult, kérve: gondolják át a döntést. Lapunknak elmondta: szerinte hiba lenne további forgalommal terhelni az autóutat, hiszen a munkahelyre, iskolába most még vonattal közlekedők plusz buszjáratokat igényelnének. A falunak ráadásul nem csupán az utazók problémája, de az itt élő vasutasok további megélhetése is fontos. Ráadásul – hívta fel a figyelmet – kár lenne lemondani a Kiszombor, illetve Nagylak felé a határon átnyúló vasútfejlesztés lehetőségéről.

Kovács Sándor a minisztériumtól azt a választ kapta: továbbra sincs végleges döntés, a szakemberek mérlegelik az érveket és ezek között figyelembe veszik azt is, amit ő levelében megírt.

Szentes–Orosháza: ahol a vonat, ott a busz is megáll

A MÁV a Szentes–Orosháza vonalszakaszon is megszüntetné decembertől a személyszállítást. Mészáros Zoltán, a Tisza Volán Zrt. szentesi kirendeltségének igazgatója lapunknak elmondta: a Szentes és Orosháza közötti szakaszon minden olyan településen, ahol a vonat, ott az autóbusz is megáll. Hangsúlyozta: különösen Szentes és Fábiánsebestyén között nagy a forgalom, hiszen errefelé nagyon sokan járnak munkába, iskolába. Orosháza és Szentes között viszont a vonattól eltérően a busz egy másik útvonalon jár, gyorsabban és rövidebben érkezik meg mindkét irányba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkaidőben kandallókat fest a maroslelei dalnok

Makó - Egy országos nótaverseny egyik esélyese lehet a maroslelei Németh József. A dalnok… Tovább olvasom