Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Olcsóbb a meleg a makói Fűrész utcában

Makó - Úgy tűnik, megérte váltani a fűtésben a makói Fűrész utcában: a számlák még a lakásonként hatszázezer forintos beruházás törlesztőrészleteivel együtt is szerényebbek, mint annak idején voltak.
– Megérte – ezzel summázta négy év távlatából is a makói Kovács Józsefné azt a beruházást, amelynek köszönhetően a Fűrész utca három lépcsőházas paneltömbje megszabadult a közös gázkazános fűtéstől, és áttért az egyedire. Mint annak idején megírtuk, a négyemeletes társasházban, amelyben nagyrészt saját tulajdonú lakások vannak, a Makó-Therm Kft. gondoskodott az egész épületegyüttest ellátó kazán üzemeltetéséről, a cég azonban az erről kötött szerződést felmondta, miután egyes lakók összesen több mint kétmilliós hátralékot halmoztak fel. A közösség ennek fényében döntött úgy, hogy a továbbiakban mindenki maga gondoskodjon a saját otthona melegéről. Bár a beruházást rengeteg adminisztratív akadály gátolta, végül sikerült áttérniük az egyedi fűtésre és meleg vízre – lakásonként nagyjából hatszázezer forintból.

Kovács Józsefné örül, hogy már nem egy közös rendszertől függ, milyen meleg van nála. A szerző felvétele
Kovács Józsefné örül, hogy már nem egy közös rendszertől függ, milyen meleg van nála. A szerző felvétele

A 9. számú lépcsőházban, egy kétszobás lakásban egyedül élő Kovács Józsefné, akit lapunk az átállás idején is megszólaltatott, most elmondta: azóta megoldották a lépcsőház fűtését is, így egyedileg még kevesebbet kell költeniük a melegre. A mostani, hűvösebbre fordult napokban például egyáltalán nem kell még feltekernie a radiátorokat, elegendő az a hő, amit a konyha gáztűzhelye termel napközben sütés-főzéskor. Hogy miért érte meg váltani? A nyugdíjas asszony szerint nemcsak azért, mert így mindenki akkor és annyit fűt magának, amennyit szeretne, nincs kötve a közös rendszerhez, de azért is, mert még a beruházásra felvett banki hitel törlesztésével együtt is jobban járnak, mint ha a tetőn lévő kazán működne tovább.

Már az első évben azt tapasztalták, hogy egész évre kerül annyiba a fűtés és a meleg víz, mint korábban a téli hónapokban. Kovács Józsefné azt mondja: az elmúlt télen a legnagyobb gázszámlája 11 ezer forintos volt – a közös kazán idejében volt, hogy 30 ezernél is többet kellett fizetnie. 

Olvasóink írták

 • 8. 6281 2008. szeptember 25. 13:33
  „Bár tény, hogy vannak ilyen közös képviselők is,akik tényleg nem tudnának elszámolni. De általánosítani semmiképp sem lehet. Ha úgy gondolják nem megbízható miért nem váltják le? Nálunk ez történt.”
 • 7. 6281 2008. szeptember 25. 13:31
  „Honnan tudják, hogy a közös képviselő nem tud elszámolni?
  De más is próbálkozhat közös képviselő lenni, ha nem elégedett a jelenlegivel. Csinálja ö jobban! Ne csak a szája járjon! Nagyon hálátlan feladat! De persze kritizálni a legkönnyebb.”
 • 6. mind1 2008. szeptember 20. 16:56
  „Azért az önkormányzat is kap egykis zsebpénzt a távhőtöl, hogy állandoan emelgették a hődíjjat! Csak majd arra lennék kíváncsi, hogy Búzás úr betartja-e az ígéretét, MELYSZERINT OKTÓBERTŐL 20%-AL CSÖKKEN A MAKÓI TÁVFŰTÉS!! Vagy ez is csak egy Mszp-s ígéret marad mint a játszótér fejlesztés ?Csak az a baj, hogy az ígéretekkel már televan a padlás!! Tettek mikor követik az ígéreteket??????”
 • 5. 4 2008. szeptember 20. 16:51
  „Immár negyedik éve próbál lemondani a közös képviselő, de mire orra kerülne a sor, hogy lemondjon hirtelen rájön hogy az neki mekkora havi kiesés volna, de az is lehet, hogy börtön mert nem tudna elszámolni a közös költséggel.”
 • 4. Fűrész utcai 2008. szeptember 20. 13:40
  „Nem én vagyok a közös képviselő,mégis én csináltam végig ezt a "gázfűtés-projektet" anno 2004-ben a Fűrész utcán. Magyarul: nem kell ahhoz közös képviselőnek lenned,hogy megoldj egy súlyos anyagi problémát.”
 • 3. joy 2008. szeptember 20. 07:53
  „A közös képviselőt magatok választjátok.
  Amennyiben nem tetszik, zavard el, és légy te a közös képviselő!”
 • 2. tedi 2008. szeptember 19. 19:07
  „egyes gázas tömbházakban is idióta a közös képviselő, aki beszedi a pénzt, és évek alattnem tud vele elszámolni, semmit nem csinál, ha problémád van, és el merészeled mondani, az arcodba röhög... hogy akadna fenn a kutyája csontja a torkán”
 • 1. 4 2008. szeptember 19. 16:11
  „Legalább ott van összetartás nem úgy mint a többi makói panelban, ahol a közösképviselőt nem is lehet évekig látni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reformátusok egyedülálló kis makói múzeuma

Makó - A belvárosi egyházközség tartja fenn Makón azt a kis múzeumot, amely a helyi református… Tovább olvasom