Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Olcsóbb lesz a fűtés a makói kórházban

Makó - Évente 22 millió forintot spórolhat meg a makói kórház annak a 175 milliós, uniós támogatással megvalósult energetikai beruházásnak köszönhetően, amelynek révén immár termálvízzel fűtenek minden épületet – ráadásul a korábbinál sokkal hatékonyabb módon.
Használni igazából csak ősszel, a fűtési szezon kezdetétől fogják, ám már most kész a makói kórház új, takarékos energetikai rendszere. Az intézményt fenntartó megyei közgyűlés szóvivője, Varga Márta elmondta: a 175 milliós beruházás egy uniós pályázatnak köszönhető, amelynek révén a kórház a korábbi földgázmennyiségnek csak a felét fogyasztja majd. A káros szén-dioxid-kibocsátás így komolyan mérséklődik, és 22 millió forintos költségmegtakarítás várható. Olcsóbb az új rendszer azért is, mert mostantól a meleg víz előállításához is termálhőt használnak, nem a földgáz elégetésével nyert gőzt. Az intézmény ráadásul nem csupán a gáz-, de a villanyszámlán is spórolni fog, mert egyúttal a világítási rendszert is korszerűsítették.

A makói kórházban jelentős költségmegtakarítást remélnek az új fűtési rendszertől. Fotó: Karnok Csaba
A makói kórházban jelentős költségmegtakarítást remélnek az új fűtési rendszertől. Fotó: Karnok Csaba

Mint a kivitelező Come Il Faut Kft. energetikai szakértőjétől, Madai Sándortól megtudtuk, a költséghatékonyság egyrészt abból adódik, hogy immár az eddig földgázzal fűtött új épületszárnyban is az intézményben másutt már használt termálvíz biztosítja majd a meleget, ráadásul modernebbé tették a fűtési rendszert – például új, gyárilag szigetelt gerincvezetéket és leágazó vezetékeket fektettek le, kicseréltek 150 radiátort, és termosztatikus szelepeket szereltek fel. A csövekben egyébként már nem termálvíz kering, hanem lágy víz, amit az ellenőrző rendszernek köszönhetően a számítógép vezérelte fűtőház mindig épp csak a kellő hőfokúra melegít fel.

Húszszázalékos megtakarítás

A makói kórház évente mintegy 100-110 millió forintot költ közüzemi számláinak rendezésére, így a mostani beruházásnak köszönhetően mintegy 20 százalékkal kevesebbet fordít majd ilyen célokra – mondta el lapunknak a kórház főigazgatója, Baráth Lajos. Ha minden a tervek szerint alakul, a beruházás 8 év alatt térül meg. Az sem elhanyagolható szempont, hogy mivel a fűtéshez ezentúl jóval kevesebb termálvízre lesz szükség, a két kútból visszamaradó csurgalékvíz is kevesebb lesz, ezért a környezet terhelése jelentősen csökken.

Olvasóink írták

 • 3. óóóóóóóóóóóóóóóóóó 2008. június 19. 22:38
  „Rossz ellátás,rossz kaja.Pénzéhes orvosok,flegma nővérek.
  Ez a makói kórház.Munkaidőben készül a műköröm,frizura,szerelmi gubancok.”
 • 2. Hmm 2008. június 12. 14:37
  „Oszt" a lákásokban meg duplája lesz!

  Melegen már rég spórolhattak volna,ablakok tárva nyitva télen..
  Az ápoloknak sem kellett nagybugyiba" járni...
  Az meg tuti a vezetés nem itt fog gyógyulni!”
 • 1. Jancsika 2008. június 11. 17:43
  „Nagyon szereti sztárolni magát Baráth Lajos. Arról is nyilatkoznia kellene, hogy mért nem volt pl.: melegvíz hétvégén és hétköznap este nyolc után az osztályokon. Egy magatehetetlen, kiszolgáltatott beteget így hogyan lehet ápolni és ellátni? Szerintem neki sem tetszene ha a szaros seggét nem mosnák meg, de kívánom, hogy minden vezető szívjon egyszer nagyokat a kórházban mint beteg.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félmilliós cigifogás Nagylakon

Nagylak - Közel félmillió forint értékű cigarettát találtak a Nagylaki Határrendészeti Kirendeltség… Tovább olvasom