Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Öntözhető lett a Dénes-major

Kiszombor - Pénteken adták át a szegedi Gabonakutató Kft. kiszombori, Dénes-majori telepén azt az új, 280 milliós öntözőrendszert, amely 313 hektáron teszi lehetővé a csapadékpótlást. A területen főként hibridkukorica-vetőmagot termesztenek.
70 százalékban uniós támogatásból vásárolta a Gabonakutató Kft. azt az energiatakarékos, mobil Lineár öntözőberendezést, amelyet tegnap mutattak be a Kiszombor határában lévő Dénes-majorban. Csatornából kapja a vizet, és ebből naponta 5-6 millimétert juttat a területre, pótolva a teljes elpárolgó mennyiséget. A többek között hibrid vetőmagokat előállító állami cég azért vállalkozott az összesen 280 milliós beruházásra, mert miközben itthon és külföldön óriási a kereslet a szaporítóanyagaikra, az elmúlt években a szárazság miatt gyakran gondot okozott a piaci igények teljesítése – mondta el lapunknak Szilágyi László ügyvezető igazgató. Az új telep csatasorba állításával immár a kiszombori termőterület teljes 1000 hektárja öntözhetővé vált.

A berendezés napi 5-6 milliméter vizet permetez a területre, pótolva az elpárolgó mennyiséget. A szerző felvétele
A berendezés napi 5-6 milliméter vizet permetez a területre, pótolva az elpárolgó mennyiséget.
A szerző felvétele

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Az avatás alkalmával bemutatták azokat a korszerű munkagépeket is, amelyeket az utóbbi években vásárolt a Gabonakutató. A rendezvényen az agrártárcát Szépe Ferenc főosztályvezető képviselte, aki lapunknak elmondta: idén a gazdálkodók is számíthatnak olyan pályázati lehetőségekre, amelyek révén a fel nem használt támogatási keret terhére vásárolhatnak hasonló gépeket. Ami a következő, 2014-ben kezdődő pályázati ciklust illeti, a kormány kiemelt figyelmet fordít az agrárágazatra, a pénzek 60 százalékát szánják ehhez kötődő célokra. Többek között az öntözésre, az energiafelhasználást ésszerűsítő beruházásokra lehet majd pályázni – a cél az, hogy a mezőgazdaság kitettsége a külső körülményeknek csökkenjen, ezáltal stabil, jó minőségű árut tudjon termelni.

Olvasóink írták

  • 1. booo 2013. június 16. 19:08
    „Ez a terület a román határ mentén terül el. Romániában a génmanipulált kukorica termeszthető. Mi lesz ha átporzás alakul ki a román és a magyar kukoricák között?? Vagy ez ebben az esetben nem fordulhat elő?
    Legalább a fotózás, átadás kedvéért leszedhették volna a vasrácsot az öntözöről.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Testületi ülés Makón: megvan a pénz a díjkedvezményre

A járdák építésére szánt keretből veszik el azt a 35 milliót, amely a megszokott szemétszállításidíjkedvezmény-rendszer fenntartásához az elkövetkező egy évben kell – döntöttek Makón. Tovább olvasom