Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Órákon át éheznek-szomjaznak az állatok a nagylaki határon

Nagylak - A kamionban szállított állatok rosszul jártak Románia uniós csatlakozásával. Tavaly óta egy jármű sem áll meg a nagylaki állatpihentetőknél, amelyek megépítéséhez pedig 2004-ig az állam több százmilliós támogatást nyújtott.
A szakszolgálat és a polgármester szerint is indokolt lenne itt megállni. A 43-as mellett néha elhullott juhokat lehet találni.

Két, darabonként 500 millió forintból megépült állatpihentető és -itató állomás készült el állami pénzből hazánk uniós csatlakozásáig Nagylak térségében. 2006 decembere óta mindkettő üresen áll. Amióta ugyanis Románia uniós tag, a magyar–román határon nem kötelezik ellenőrzésre az állatszállítmányokat hazánkban.

– Láthatjuk, hogy milyen rossz állapotban vannak azok az állatok, amelyeket feltehetően Nyugat-Európában raknak a konténerekbe, és legközelebb csak Románia déli határainál pihentetnek. Mindezt bizonyítják azok az állati tetemek, amikre rendre a 43-as mellett bukkanunk, a lelketlen sofőrök ugyanis egyszerűen csak ledobják az elpusztult birkákat. Sőt nemrég felhívták a figyelmemet rá: döglött lovat is az út mellett hagytak a Magyarcsanád és Nagylak közötti útszakaszon – idézte fel Gyarmati András. Nagylak polgármestere mindenekelőtt azt fájlalja, hogy az önkormányzati területen, állami százmilliókból épült pihentető immár lassan másfél éve kihasználatlanul áll. Pedig a működtetéshez vállalkozó is akadna, és legalább két-három állást teremthetne a munkanélküliségtől különösképp sújtott falu számára.

Több százmilliót ér a most kihasználatlan ingatlan. Fotó: Frank Yvette
Több százmilliót ér a most kihasználatlan ingatlan. Fotó: Frank Yvette

– Szabálytalan pihentetés nélkül végigszállítani az állatokat egész Európán – fogalmazott Szigeti Sándor, a Csongrád megyei állat-egészségügyi állomás igazgató főállatorvosa. – Akit tetten érünk, szabálysértési bírsággal sújtjuk, a szállítmányt pedig rendszerint a magyarcsanádi pihentetőbe irányítjuk. Szükség lenne a nagylaki üzem működtetésére is, de ez csak akkor lesz lehetséges, ha lehetőségünk lesz hetente többször is ellenőrzést végezni, és még tovább nő a megyénken átvitt állatszállítmányok száma.

Szigeti rámutatott: önállóan nincs joguk megállítani a szállítmányokat, csak a rendőrség vagy a vámhatóság szakembereivel együtt vonulnak ki.
A nagylaki önkormányzat területén használaton kívül álló telephely műszaki állapota folyamatosan romlik.

Olvasóink írták

 • 6. Arika 2008. május 29. 07:56
  „Nem szívesen ennék meg hűtőkamionról állatot, mert nem is tudnám, hogy milyen állapotban volt( még élve) .Gondolom, hogy a megrendelők is - mielőtt feldolgozzák a húst-ezen szempontok alapján inkább a saját üzemeikben állítják elő.DE vannak felelősek, akik tehetnének azért,hogy útközben is a megfelelő bánásmódban részesüljenek a csendben tűrő állatok. No, ezeket a felelőseket kellene felhajtani egy kamionra és végig utazni több napon át,esetleg 1-2 csepp vizzel, élelem és pihenés nélkül, állva.Akkor talán átéreznék?!Az utazás végén remélem tennének valamit, mert kellene.”
 • 5. Állatbarát 2008. május 27. 17:58
  „Az élőállat- szállításra szükség van. csak be kellene tartani a az EU szabályait ja, meg persze emberség is kellene!!! Hiszen attól, hogy Románia EU tag lett , az út hossza nem változott. Igaz? Szegény állatok, csak azért mert nem tudnak elmenni Brüsszelig panaszkodni, kénytelenek végig tűrni a tűző napon, amíg a kamionos megáll, pihen, kávézik, eszik, és egyéb férfias igényeit kielégíti!!!!Szörnyű!Az állat,meg étlen szomjan . Pedig ezeket a húsokat meg is esszük. Nagyon jó a cikk!! Gratulálok Illyés Szabolcsnak”
 • 4. 6281 2008. május 26. 13:22
  „Gyomorforgató világ, ez is eggyel több bizonyíték erre!! Azokat kellene így szállítani, aki ezt kiagyalták!! Mit szenvedhetnek szerencsétlen állatok,még rágondolni is rossz. Ők is csak vétlen áldoztok!!!Akik még tiltakozni sem tudnak!! Az embernek kellene annyi eszének lenni, hogy ilyet ne tegyen!!”
 • 3. MZ 2008. május 24. 18:19
  „Minek hoznak olyan törvényeket amelyiket a hatóságok kléptelenek betartatni? Már régen tilosnak kellene lenni az élőállat szállítás. De az ÚNIÓ érdekével ütközne. Mert olcsóbb a húst börben megvenni mint hűtőkocsiba szállítva. Álszent banda.”
 • 2. noni 2008. május 21. 22:51
  „Miért lehet még mindig élő állatot szállítani??Borzalmas látvány!!”
 • 1. 4 2008. május 21. 06:16
  „Még működött a nagylaki addig sem a helyiek dolgoztak ott, és legtöbbször az állatok sem voltak kellőképpen ellátva, mivel sokszor sietett a kamionos.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb fórum a makói fürdőről

Makó - Ismét fórumra invitálja a város önkormányazata mindazokat, akiket érdekel a makói… Tovább olvasom