Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Ördögi kör a makói Vasút soron

Makó - Az önkormányzat elszállíttatta a tengernyi szemetet a makói Vasút sor egyik lakójának háza elől, de ő tovább gyűjti a kacatokat. A környéken lakók közben már a kutyáira is panaszkodnak – úgy tűnik, hiába.
Többek szerint a pszichiátria lenne a megoldás azokra a problémákra, amelyeket az egyébként gondnokság alatt álló férfi okoz, ám oda csak
az ön- és közveszélyeseket viszik be.

Az önkormányzat segített, a probléma azonban csak átmenetileg oldódott meg – ez a helyzet most a makói Vasút sor végén, ahol egy férfi lassan öt éve időről időre szeméttel halmozza el kertjét, de még a háza előtti közterületet is. A helyzetről a Lesi városrészben élők panaszai nyomán tavaly novemberben számoltunk be. A vasútállomáshoz közeli apró házikó akkor valóságos szeméttengerben fuldoklott: nemcsak az udvar, de az előkert, az utca itteni szakasza és az árokpart is tele volt mindenfélével, amit az ember csak elképzelni tud. Használt, lomos bútorok, régi hűtők, egyéb háztartási berendezések, papír- és fahulladék borította a környéket. Lapunk cikke, no meg a közelben élők szűnni nem akaró tiltakozása nyomán aztán tavaly decemberben az önkormányzat – minthogy a ház gazdáját hiába szólította fel – kézbe vette az ügyet, és elszállíttatta a szemetet.

A makói gyűjtögető szemetét egyszer már elszállíttatta a város, de azóta újra szaporodik a hulladék. Fotó: Frank Yvette

A történet itt boldog véget is érhetne, csakhogy a lapunknak korábban is nyilatkozó egyik panaszos, Papp Lajosné azt mondta: tart tőle, hogy a gondokat ezúttal sem sikerült véglegesen megoldani. Ott jártunkkor láthattuk, hogy az udvart továbbra is szemét borítja, és hiába takarították el a hulladékot a kerítés elől, ott újra elkezdett gyűlni. Papp Lajosné azt is elpanaszolta, hogy a férfi kutyái folyton szabadon vannak (nemrég egy ott forgató tévéstáb kocsiját is megtámadták), az udvar pedig patkányok tanyája. Ez utóbbit az illetékes szakhatóság vizsgálata ugyan nem erősítette meg, a három vicsorgó házőrzőt azonban mi is láttuk. A körzet önkormányzati képviselője, Bakos Gáborné, akit a lakók többször megkerestek panaszukkal, azt mondta: a kutyákat a sintér akkor viheti el, ha meglátja őket szabadon – a többi problémával viszont nem sok mindent tud kezdeni az önkormányzat azon kívül, hogy időről időre elszállítja a szemetet.

Legutóbbi cikkünkben, amelynek megírása előtt megkerestük többek között a hatósági osztály vezetőjét és a cselekvőképességet korlátozó gondnokság alatt álló férfi gondnokát, mi is arra a konklúzióra jutottunk, hogy az ő akarata nélkül tartós megoldásra nincs remény. Most őt is otthon találtuk – a nevét éppen azért nem írjuk le, mert cselekvőképességet korlátozó gondnokság alatt áll –, ám mindössze annyit volt hajlandó mondani nekünk: ez itt nem szemét, és hagyjuk békén.

Ritka a gyűjtögető beteg

A Vasút soriaknak már az is eszébe jutott, hogy a legjobb az lenne, ha a szemetes ház gazdáját gyógyintézetbe zárnák, kezelnék. A makói kórház pszichiátriai osztályának vezetője, Benyovszky István főorvos az esettől függetlenül – amit egyébként is csak hallomásból, tőlünk ismer – , általánosságban elmondta: sürgősségi pszichiátriai ellátásra akkor kerül be valaki az osztályra, ha ön- vagy közveszélyes, azaz, ha a saját vagy más életét, testi épségét fenyegeti. Ami ezen a kategórián kívül esik, az már a környezet toleranciáján múlik – nyilvánvaló, hogy egy tanyán, ahol az ember senkit sem zavar, többet tűr el neki a környezete, a belvárosban meg kevesebbet. A makói pszichiátrián jelenleg nem kezelnek olyan beteget, akinek a felhalmozás lenne a szenvedélye, a főorvos azonban pályafutása során több ilyen esettel találkozott – nem fordul elő sűrűn.

Olvasóink írták

  • 3. gyógyegér 2008. február 24. 11:48
    „Csak azt nem értem ha annyira unják mért nem történik egy véletlen tűz eset,ennyi az egész!!!!!!”
  • 2. Száműzött 2008. február 17. 11:27
    „Az még hagyján, de ha én ott hagyok egy fél talicskányi homokot vagy téglát a bejáró előtt, azonnal megbüntetnek... éljen a tövény előtti egyenlőség.”
  • 1. VCrash 2008. február 17. 11:12
    „Szegeden a Gábor Áron utcában is van egy hasonló, gyüjtögető életmódot folytató polgártárs, akivel szemben tehetetlenek a szomszédok, és a ´hatóságok´... Nesze-neked környezetvédelem...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétszázmillió a belvárosi iskolának Makón

Makó - Ha nyer a nemrég beadott pályázat, felújítják, bővítik a Makói Általános Iskola Kálvin téri épületegyüttesét. Hétszáz milliót költenének rá, négy új tanterem is épül. Tovább olvasom