Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Ördögmalom: múzeumi vitrin helyett mozgókép

Hogyan lehet megőrizni az eltűnőben lévő hagyományokat? A makói születésű Tari János filmjei korszerű eszközökkel keresik a választ. Nem is eredménytelenül: a manchesteri Nemzetközi Néprajzi Filmfesztiválon első díjat nyert, nemsokára rangos kongresszuson ad elő Bécsben.
Tari Jánosra régóta figyel a nemzetközi filmes szakma, július elején azonban minden eddiginél nagyobb elismerésben részesült: a tizedik Nemzetközi Néprajzi Filmfesztiválon nyerte el az egyik első díjat. Az idén Manchesterbe érkező vándorfesztiválon háromszáz alkotásból hetvenet választottak a versenyprogramba. A makói származású rendező filmje a tárgyi kultúra és néprajz kategóriában bizonyult a legjobbnak.

– A díjjal egy álmom vált valóra, hiszen már huszonöt éve filmezek – állítja Tari János. – A katalógusba be is került egy 1981-ben készült fénykép, amin a híres filmkészítők mögött, szerényen az árnyékban állok. Akkor még diákként voltam ezen a fesztiválon.

Az Ördögmalom című díjnyertes alkotás a hintások eltűnőfélben, átalakulóban lévő életmódját mutatja be. Mindezen keresztül az is kiderül, milyenek voltak a régi vásárok, búcsúk. Bár a barokk főúri kertekből származó szórakozás a 19. század végétől a tömegkultúra részévé vált, a néprajzi múzeumok vitrinjeiben nehéz kiállítani egy-egy körhintát.

A lokálpatrióta

A makói származású rendező külön figyel arra, hogy filmjeiben valamilyen formában megjelenjen szülővárosa. Első díját a Távoli templom című alkotással nyerte, amely a makói zsidóság szétszóródását mutatja be. Tari János lokálpatriotizmusa miatt tartotta fontosnak a József Attila-projektben való részvételt is. A sokszor hazalátogató rendező örül, hogy a Pávaének képkockái közé is bekerülhettek makói, Maros-parti tájképek.  
– Egy film nem csak átvitt értelemben őrizhet értékeket – vallja a rendező. – Több mint húsz éve készítettem felvételeket egy család régen őrzött körhintájáról, ami később egy baleset következtében porig égett. A hinta filmen ma is látható, a valóságban csak a vasszerkezete maradt meg.

Az Ördögmalom azonban a hintások eszközein túl az életmódjukat is megörökíti. A tárgyakban nem megragadható hagyomány felkutatása manapság éppolyan fontos kérdés, mint a múzeumok szerepének megváltozása. A Nemzetközi Múzeumi Tanács augusztus végén nagyszabású kongresszust szervez Bécsben. Itt a kulturális DVD lehetőségeiről szóló kerekasztal-beszélgetést két olyan projekt bemutatója nyitja, melyek egyaránt Tari János munkái. A Petőfi Irodalmi Múzeum együttműködésével készült Eszmélet József Attila életét és munkásságát dolgozza fel, a nemrég megjelent Pávaének is különleges vállalkozás. Kiss Ferenc zeneszerző Kodály Zoltán előtt tisztelgő művéhez Tari János saját és archív felvételekből olyan filmet készített, mely több mint illusztráció: egyenrangú társként kísérte a Budapesti Tavaszi Fesztivál koncertjét. Az interaktív DVD-n ez a film önálló életre is kel. A sajátos vizuális alkotással kiegészített koncertfelvétel augusztus 20-án a Duna Televízió ünnepi műsorában látható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új nap, új baleset – Szeged és Nagylak között

Kiszombor - Újabb baleset történt kedd délelőtt a 43-ason, vagy ahogy az utóbbi időben Makón… Tovább olvasom