Délmagyar logó

2019. 03. 18. hétfő - Sándor, Ede 9°C | 17°C Még több cikk.

Óriáscsúszda Makó legnagyobb játéka

Hinta, mászóka, csúszda – ezek a legismertebb játszótéri eszközök minden makói játszótéren megtalálhatók. A legjobb játék mégis az Almási utcai játszótér különlegessége, ott óriáscsúszda várja a játszani vágyókat. A gyerekek számára a nyár legkedveltebb időtöltése a játszóterezés, ezért körbenéztünk hol, milyenek a körülmények, mennyire elégedettek a gyerekek és szüleik.
Körutunkat a Vertán-telepen kezdtük. Ott a Kassai utcai óvoda előtt találunk játszóteret, ahol négy hintát, csúszdát, libikókát használhatnak a gyerekek. A játszóhely nem túl tágas, de előnye, hogy néhány árnyas fa veszi körbe, így a kicsiknek nem a tűző napon kell játszaniuk. Ellenben nincs biciklitároló és kevés a pad, ahol a szülők pihenhetnének meg, míg csemetéik játszanak. Ott jártunkkor többen is érkeztek a játszótérre, Siska Alexandra kistestvérét kísérte el az oviból hazamenet. – Kevés a játék, ezért hamar megunják a kicsik – mondja Alexandra. Szerinte némi javítás is ráférne a játékokra: a hinták nyikorognak, meg kellene olajozni azokat. Szintén az óvoda után tért be kislányával Köröm Anita. Nekik mindennapos program a játszótér, közel van, ugyanis csupán kétháznyira laknak innen. – A leggyakrabban a csúszdát használjuk, hintánk van otthon is – fogalmaz az anyuka. Anita egyébként meg van elégedve az itteni játékokkal. Különösen az tetszik neki, hogy a játszóteret a kerítés teszi biztonságossá, így biztosan nem szaladnak ki az útra a gyerekek. Viszont ő is talált némi kivetnivalót a minőségben: a homokozót takarítani, karbantartani kellene.

Óriáscsúszda Makó legnagyobb játéka - GALÉRIA

Nemrég lett felújítva egy innen nem messze található másik játszótér az Almási és Szép utca kereszteződésénél. Ez az egyetlen hely a városban, ahol óriáscsúszdán csúszhatnak le a gyerekek – ez teszi népszerűvé a játszóteret. Habár amikor ott voltunk, csupán három kisfiú vette azt igénybe, de mint megtudtuk sokszor tömeges az érdeklődés iránta. A játszóteret itt is kerítés veszi körbe, ami nagy előny a forgalmas út mellett, ám hiányoznak a hűvöst adó fák. A csúszdán kívül mászóka, palincs várja a kicsiket. – Szeretjük ezt a helyet, mert biztonságos, és hatalmas élmény az itteni csúszda, de mivel autóval járunk és a csatornázás miatt gyakorlatilag lehetetlen megállni a járművel, nem sűrűn jövünk az ötéves kisfiammal – magyarázza Szabó Zoltán.

A Szent István téri játszótér amellett, hogy tágas, árnyékos is. Itt négy csúszdát, két hintát és mászókát használhatnak a kicsik és nagyok, de hiányzik a mérleghinta és további két hinta is. Utóbbiak helyére padot tettek, de egy édesanya szerint az még így is kevés. A palincsot még korábban tették tönkre, elvitték felújításra, amit azóta sem hozták vissza; most csak hűlt helyével találkoztunk. Hiányzik a kerékpártároló is, ezért a fához voltak kénytelenek támasztani járműveiket a családok. Igaz Anikó szerint minden szabványnak megfelelnek a játékok, és biztonságosnak is találja ezt a játszóteret, hiszen az az úttól messze van, nem fenyegeti balesetveszély a kicsiket. Hároméves kislánya, Bernadett már bátran csúszik le kedvenc mászókás csúszdáján.

Óriáscsúszda Makó legnagyobb játéka - GALÉRIA


Makó legnagyobb játszótere a Petőfi-parki, ahol minden játék megtalálható. Előnye, hogy itt el vannak különítve a legkisebbeknek és nagyoknak szánt játékok. – Tetszik, hogy a kislányom a nagyoktól külön játszhat, így a barátkozás is könnyen megy – fogalmaz Szűcs-Sata Orsolya. A népszerű drótkötél-pálya ülőkéje hiányzik, így az gyakorlatilag használhatatlan, de a legtöbb játék megfelel az elvárásoknak, biztonságos, hisz a park közepén van, messze az úttesttől. Itt sem hiányoznak az árnyas fák és a padok sem, tapasztalatunk szerint viszont biciklitárolóból kevés van.
Népszerű még a Víztoronynál lévő játszótér is, ám az az épület felújítása mellett jelenleg le van zárva; ideiglenesen senki sem használhatja az ottani játékokat.

Természetesen nem mindegyik makói játszóteret mutattuk be. Hogy csak néhányat említsünk a teljesség igénye nélkül: további játszóterek találhatók Újvároson, a Patai téren, sőt a Bajcsy- és a Ráday-lakótelepen is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

259 körbála és a supa lett a mezőhegyesi tűz áldozata

Három éve nem volt akkora tűz Mezőhegyesen, mint amekkorát kedd éjjel kezdtek oltani a tűzoltók – még szerda délután is a területen dolgoztak. Tovább olvasom