Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

Óriásnapraforgók teremtek Földeákon

Több mint négyméteres napraforgók nőttek a földeáki Simonék kertjében. A hatalmasra nőtt növényeknek csodájára járnak a falubeliek.
Simon Márk a kertjükben termett óriási növények mellett. Fotó: DV
Nem alacsony növény egy átlagos, kifejlett napraforgó sem, de Földeákon csodájára járnak egy Makói úti portán termett példányoknak: a lefejezés előtti napjaikat élő, érett növények egyike-másika a négy métert is jóval meghaladja – a szomszédokhoz csaknem áthajolnak a jókora tányérok. A Simon család kertjében még sosem nőttek ekkora növények.

– Egyszerűen nem hittünk a szemünknek, hogy meddig nyúlnak a növények, amiket a telekhatárra vetettünk. A kertet a fiam örökölte, és úgy tudom, hogy nagyon sokáig nem volt bevetve kultúrnövénnyel, de a gyomok nagysága biztos, hogy nem utalt ekkora napraforgókra. Most tavasszal felszántottuk, és más mellett napraforgómagot is szórtunk ide. Csak csodáljuk, hogy mekkorák lettek – mutatta be a kertet Surinyáné Simon Judit. Megjegyezte: a többi növény nem tűnt, tűnik kivételesen nagynak a kertben.

Az ismerősök a falun túlról is csodájára járnak a hatalmas tányéroknak. Volt, aki kért egy kis vetőmagot is, hátha máshol is megnő ugyanekkorára. Surinyáné ezt nem hiszi. Szerinte ez elsősorban a kert ajándéka a földjét most megművelő fiainak, ugyanis két gyermekével él a kis falusi házban – az idősebbik, Simon Márk kedvünkért összemérte magát az egyik óriásnapraforgóval.

– Megnő itt négy-ötméteresre is a napraforgó – magyarázta a falu határában álló kertjében szintén magasra nyújtózkodó növényeket számon tartó Horváth János, ám az ő növényei nem egy-egy hatalmas, hanem sok kisebb tányért növesztettek. Elmondta: hiába nyúlnak az égbe a szárak, a sok kis fejből nem pereg ki annyi és annyira jó szem, mint például a falu közepén növő egyfejűekből. A mezőgazdaságban dolgozó férfi szerint elsősorban az időjárás felelős a rendkívüli termésért, ugyanis Földeákon és környékén idén nyáron a napraforgónak kedvező arányban esett az eső és sütött a nap.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A diákok fele ingyen étkezik Apátfalván

Apátfalván az általános iskola menzáján étkező gyerekek több mint fele ingyen kapja a tízórait, az… Tovább olvasom