Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Országos első díjat nyert Kiss Richárd filmje

Mindössze tizennégy évesen nyerte el az országos diákfilmszemle ifjúsági fődíját a makói Kiss Richárd. Az egyébként kiskora óta orvosnak készülő, a szegedi Ságvári gimnáziumban tanuló fiú odafigyel a fogyatékkal élőkre, később is velük szeretne foglalkozni. Díjnyertes filmje agyvérzéssel született barátjáról, Dénesről szól.
Kiss Richárdot kiskora óta foglalkoztatja a fogyatékkal élők sorsa – ezért készített filmet barátjáról. Fotó: Karnok Csaba
A Budapesten múlt héten megrendezett 13. diákfilmszemle nagy örömet okozott a makói videoműhely alkotóinak, ugyanis a csapat tagja, a tizennégy éves Kiss Richárd vihette haza az ifjú filmeseknek szánt első díjat. Alkotását – melyben a születésekor agyvérzést kapott, ezért fogyatékkal élő barátját, Dénest mutatta be – egybehangzóan támogatta a zsűri.

– Két éve, hetedikesként kezdtem filmezni, ekkor lettem a makói videoműhely tagja, ahol Czibolya Kálmán, a csoport vezetője mellett elsajátíthattam ennek a szakmának az alapjait, majd több kisebb filmet is készítettem. Édesanyám azonban azt tanácsolta: valami komolyabb témáról is forgassak, így rögtön beugrott: megfilmesítem barátom, a sérültként élő Dénes életét, örömeit, küzdelmeit. Úgy tűnik, bejött a választás – foglalta össze az elsős gimnazista, aki a siker ellenére nem tervez filmes karriert, ugyanis orvosnak készül.

– A választott pályámhoz kötődik a nyertes film témája, ugyanis már egészen kis koromban megrázott a szenvedők, a fogyatékkal, sérüléssel élők látványa, sorsuk, az ő sajátos, a miénktől eltérő világuk nagyon foglalkoztat. Ezért ha úgy alakul az életem, szeretnék a Dénes barátomhoz hasonló betegekkel foglalkozni, ám nem tervezem a filmezés abbahagyását sem, szinte biztos, hogy ez mindig is kedves hobbim marad – fogalmazott Richárd. Eredetileg a Más világ címet adta a munkájának, ám mestere tanácsára Dénesre változtatta a címet.

A fiatalember maga vágta a csaknem egy évvel ezelőtt, digitális technikával leforgatott filmet a makói stúdió számítógépén, amit így profi minőségben rögzíthettek: a budapesti szemlére küldött, végleges verzió 18 perces.

– Mindenekelőtt azt szerettem volna bemutatni a filmmel, hogy a szeretet még egy egészségi állapota miatt súlyosan akadályozott fiú számára is lehetségessé teszi a lehetetlent. Sikerült felvennem, ahogy Dénes legyőzi korlátait, és megold olyan feladatokat, amit a természetes mozgása nem engedne. Éreztetni szeretném, hogy a fogyatékkal élők valóban teljesen más perspektívából szemlélik a világot, éppen ez szükséges hozzá, hogy még jobban el tudjuk fogadni őket – mondta a fiú, aki szeretné, ha jelenlegi osztálytársai, a szegedi Ságvári gimnázium fizika–biológia szakos elsős tanulói is látnák a filmet. Hiszen ennek kapcsán bőven lenne miről beszélni. Richárdra – természetesen – nagyon büszkék a szülei, ám elárulta: legnagyobb izgalommal 17 éves nővére várta, hogy megnézhesse a DVD-t.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brazíliában tűnt el a fiú

Két éve nem adott életjelt magáról egy földeáki fiatalember, a huszonhat esztendős Szarvas Ferenc.… Tovább olvasom