Délmagyar logó

2019. 06. 24. hétfő - Iván 19°C | 27°C Még több cikk.

Országzászlót kap a Csanád vezér tér

Országzászlót kap a Csanád vezér tér makói országzászló ereklyéje. Fotó: Szabó Imre
Makó - A 64 vármegyére emlékeztető ereklye is helyet kap a makói országzászló homlokzatában, ennyiben különbözni fog az új a régitől. Májusban építik, a hónap végén avatják fel.
Elkészültek a makói országzászló látványtervei – tudtuk meg a városházán. Kovács Sándor önkormányzati képviselő (Fidesz–KDNP) kezdeményezésére május végére készül el, és a Csanád vezér téren, a Korsós lány szobrának helyén állhat majd. Az eredetit 75 évvel ezelőtt építették, majd 5 évvel később rombolták le. Az avatási ünnepséget a háromnegyed évszázaddal ezelőtti naphoz fogják igazítani. A két világháború között az ország szinte minden komolyabb településén állítottak országzászlót, a trianoni nemzeti gyász kifejezéseként. Mostanra a legtöbb helyen újra felállították, és Makó kivételével Csongrád megyére is ez jellemző.
 
Az országzászló a Csanád vezér tér éke lesz. Látványterv: makói önkormányzat
Az országzászló a Csanád vezér tér éke lesz. Látványterv: makói önkormányzat

Az új nagyon hasonló lesz a régihez, ami annak idején a főtéren állt: egyenlő oldalú háromszög alaprajzú, körüljárható. A zászlórúd kiemelt, világos, nemes csiszolt beton kőburkolatú talapzaton áll majd, melyet téglaburkolatú mellvéd szegélyez, a mellvédet pedig törtfehér műkő plasztika koronázza. A főhomlokzat előtt virágágyás lesz fehér és vörös rózsák számára. Ezt középen közlekedő választja két részre, mely az országzászló főhomlokzatához vezet. Kialakítanak majd egy, a rendezvények megtartására alkalmas kavicsos térrészt, valamint új virágágyásokat is telepítenek. A város költségvetéséből minderre 10 milliót különítettek el, és adományokból is jött össze nagyjából ennyi.

A hamarosan felépülő országzászló egy dologban azonban el fog térni a régitől. Nevezetesen abban, hogy beleépítenek egy, a húszas évekből származó, érmére emlékeztető ereklyét is, amelynek érdekessége, hogy mind a 64 vármegyéből van benne néhány porszemnyi föld. Ezt jelenleg a makói levéltárban őrzik – Urbancsok Zsolt fióklevéltár-vezető mutatta meg nekünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sárga kukába gyűjthetik a szelektív szemetet

Sárga kukába gyűjthetik a szelektív szemetet
Jövő héttől osztják szét a makóiaknak a szelektív gyűjtésre alkalmas, sárga színű kukákat. Nem kell érte fizetni, és a szemétszállítás sem drágul. Tovább olvasom