Délmagyar logó

2019. 04. 21. vasárnap - Konrád Még több cikk.

Összejöttek a megyéből a népdalkörök - A Nefelejcs Makón őrzi a hagyományt

Kilencedik alkalommal szervezett megyei hagyományőrző találkozót a hétvégén a Hagymaházban a makói Nefelejcs népdalkör. Úgy tűnik, a műfaj még mindig elevenen él, közönsége is van - a kérdés az utánpótlás.
– Gyerekkorom világát idézi fel: amikor morzsoltuk a kukoricát, vagy bármilyen más mezőgazdasági munkát végeztünk, esetleg lakodalomba mentünk, szájról szájra mentek ezek az énekek – mondta a 74 esztendős Kövecs Józsefné, aki egy baráti társasággal együtt érkezett szombaton a Hagymaházba, hogy megnézze-meghallgassa a kilencedik megyei hagyományőrző találkozó együtteseit, előadóit. Jöttek fellépők Algyőről, Apátfalváról, Deszkről, Földeákról, Királyhegyesről, Kiskundorozsmáról, Szatymazról, Szentesről és természetesen Makóról – ez szám szerint 111 embert, 11 produkciót és bő három órát jelentett. Telt ház nem volt, de azért szépen megtelt a nézőtér.
Összejöttek a megyéből a népdalkörök Makón. Fotó: Szabó Imre - GALÉRIA
 – Hallgatás után megkedveltük ezeket a dalokat: tartalmasak, szépek, egyszerűek – vallotta Nellár Pál buszsofőr arról, mi vitte rá, hogy a deszki népdalkör tagja legyen. Hozzátette, a családjukban nem volt különösebb hagyománya az éneklésnek, muzsikálásnak, ráadásul fiatal korában őt magát is eltanácsolták a nótázástól, mondván: botfüle van és rossz hangja. A népdalkörben aztán kiderült, mégsem így van. – Néha vezetés közben is ezek a dallamok szólnak a fülemben – jegyezte meg.

 A szervező Nefelejcs népdalkör éppen most váltott vezetőt: Kabai Lajosné a színpadon adta át Fekete Sándornénak a stafétabotot. A művészeti vezető, Korell Gertrúd lapunknak azt mondta, nem könnyű egy ilyen csapatot egyben tartani – jelenleg egyébként 18 tagjuk van. – Sajnos nincs állandó próbahelyiségünk, ahol a felszereléseinket tarthatnánk. Van, amikor az én nappalimban jövünk össze énekelni – mondta. Ő úgy gondolja, a népdal, a népzene örök dolog, és ez a nemzeti anyanyelvünk, ennek ellenére a jövőről nem beszélt bizakodóan. – Mindenki ötven feletti, sőt a legtöbben hetvenes-nyolcvanasok a hasonló csoportokban. Vannak fiatalok, akik beállnak a szülők, nagyszülők mellé dalolni, muzsikálni, de ők idővel kikopnak. Az idősebb generációnak nem nagyon van utánpótlása – fogalmazott.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óriásbográcsban rotyogott a gulyás: Margó néni és csapata újra főzött a rászorulóknak

Óriásbográcsban rotyogott a gulyás: Margó néni és csapata újra főzött a rászorulóknak
Másodjára főzött a hétvégén bográcsgulyást a rászorulóknak a makói Bakacsi Pálné, azaz Margó néni… Tovább olvasom