Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Öt éve nem folyik el a belvíz Makón

Az udvar szintjénél lényegesen mélyebben fekszik a makói Tulipán utcai telkek kertjének vége, ahol évek óta összegyűlik a belvíz, lehetetlen a terület megművelése. Az egyik tulajdonos, Horváth Jánosné szerint csak egy telekszéli csatorna jelenthetne megoldást. Száz éve volt itt egy árok, ma azonban – a beépítettség miatt – már ugyanúgy nem lehet elvezetni a vizet.
Horváth Jánosné kertjét nem tudja megművelni. Fotó: Schmidt Andrea
Makón sajátos a fekvése az egymással párhuzamos Tulipán és Csillag utca telkeinek. Mindkét utcafront „partos", azaz elég magasan fekszik ahhoz, hogy a házak ne ázzanak fel. Ám a kertvégek gyakran fél méterrel is mélyebben fekszenek – gyakorlatilag egy teknőt képezve. Állítólag – mesélik a helybeliek – közel 30 éven át ez semmi gondot nem jelentett, számottevő belvíz a környéken jó fél évszázaddal ezelőtt volt, ám néhány esztendeje igencsak megkeseríti a jó tucatnyi, itt élő család életét az eső és a talajból feltörő nedvesség.

A Csillag utca felől igazából nincs probléma, az utca elején élők készségesen megmutatták, hogy mi a helyzet a kerítés mögött. Itt még „hátrafelé" lejt a terep, nem áll meg a víz: gyorsan átfolyik a hátsó szomszédhoz, aki így szívhatja a fogát. Kisebbek is az itt fekvő telkek, a Tulipán utca felől lakók azonban jókora kertnek örvendhetnek, már amennyire hat-hétszáz négyzetméternyi láp örömre ad okot.

– Amikor még 1992-ben ideköltöztem, semmi baj nem volt. Éppen azért választottam ekkora telket, hogy megtermelhessem mindazt a zöldséget-gyümölcsöt, amire csak szükségem lehet a háztartásban. Éveken át szépen nőtt itt a paprika, a paradicsom és a saláta. Öt esztendeje viszont küzdünk a belvízzel, egyszerűen kipusztul minden. Idén megpróbáltam felszántatni a kertet, de nézze: a göröngyök között máris áll a víz, ami egyszerre származik a csapadékból és a talajvízből, ami nagyon magasan áll ezen a környéken. A föld így gyakorlatilag megművelhetetlen, semmit nem lehet kezdeni vele – foglalta össze Horváth Jánosné. Szerinte esetleg megoldást jelenthetne a terület feltöltése. Tizennégy-tizenöt teherautónyi földre lenne szükség, de mindezt be kellene talicskázni, ami embertelen munka.

A fagy csupán elodázza a veszélyt

Most ugyan a száraz idő és a fagy hatására nem növekszik tovább a belvízzel borított terület – de nem is csökken. – A fagy csupán későbbre halasztja a belvízi védekezést. Viszont lehetőséget ad megelőző intézkedésekre, a csatorna-karbantartásra, a vízlefolyás akadályainak eltávolítására – mondja Dobi László, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Atikövizig) igazgatója. Ha hirtelen olvadás igényelne gyors beavatkozást, ahhoz mintegy százmillió forint lenne szükséges. A kormányzat kilátásba is helyezett nagy összegeket a belvízvédelemre, ezek fölhasználásáról helyben dönt a helyzetet naprakészen ismerő vízügy. Csongrád megyében jelenleg 12 ezer hektárt borít a belvíz, naponta egymillió köbméter vizet továbbítanak a folyókba a szivattyúk.

Parlagon áll a szomszédban lakó Börcsök Imréné kertje is, amit szinte minden évben elborít a belvíz. A gazos terület már most is egy adta tocsogó, pedig tavasz közeledtével általában csak romlik a helyzet. A nyugdíjas asszony egyébként negyven esztendeje él itt, és a víz a megelőző harminc évben egyáltalán nem jelentett gondot, nemrég még dinnyét is termeltek a jókora kertben. Most azonban teljesen használhatatlan a terület.

A lakók egyetértenek abban, hogy megoldást egy kert végi csatorna jelentene – ami egyébként eredetileg húzódott is a mély fekvésű részen, ám betemetődött az évek során. Többen is aláírtak egy ívet a múlt év végén, amiben összefoglalták a szándékukat a telekhatáron húzódó csatorna létesítéséről. Ehhez szeretnének segítséget kérni.

A körzet önkormányzati képviselője, Halmágyi Pál arról számolt be, hogy a helyszínen járt a műszaki osztály munkatársaival, fölmérték a problémát, és készül a terv. A képviselő – a múzeum igazgatója – elmondta, száz évvel ezelőtt tényleg húzódott arra egy árok. A mostani beépítettség miatt azonban ugyanúgy már nem lehet elvezetni a vizet a közcsatornába, ezért új megoldást kell keresni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Téli makói túra: 30, 60 vagy 90 kilométer

A híd túl messze van – ezzel a mottóval rendezték meg az év első teljesítménytúráját Makón,… Tovább olvasom