Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Ötmilliót költöttek a hajléktalanokra Makón

Ötmillió forintot költöttek Makón a városszéli, Ardics utcai hajléktalanszállóra, ahol immár szebb, kulturáltabb körülmények fogadják a fedél nélkül élőket. Most a hőszigetelést és a fűtőrendszer korszerűsítését szeretnék itt megoldani.
Felújították a tetőt, kőre cserélték a PVC-burkolatot, kicsempézték és korszerűsítették a zuhanyozókat, a vizesblokkot a makói hajléktalanszállón abból az ötmillió forintból, aminek a kilencven százalékát a Hajléktalanokért Közalapítványtól nyerte az Egyesített Népjóléti Intézmény – a többi pénzt önerőként a város biztosította. A felújítást makói vállalkozó végezte el és a műszaki ellenőr is helybeli volt.
Az egyébként is tiszta, kulturált szállón így még otthonosabb körülmények fogadják a rászorulókat – mondta el lapunknak a beruházást bemutatva a város polgármestere, Buzás Péter. Az Ardics utcai épületegyüttesben egyébként nemcsak alhatnak, de fürödhetnek, moshatnak, sőt akár főzhetnek is maguknak a lakók, azaz, szinte ugyanolyan komfortban élhetnek, mint azok, akiknek van otthonuk.

Makón különben a lakosság számához képest szerencsére kevés a hajléktalan, számuk évről évre lényegében változatlan. A huszonkét férőhelyes szálló csak télen telik meg, ám a legzordabb időben is ritkán fordul elő, hogy pótágyakat kell elhelyezni a melegedőben. Most, nyáridőben jó tucatnyian alszanak az ágyakon. Ottjártunkkor egyetlen hajléktalannal sem találkoztunk. A létesítményt fenntartó Egyesített Népjóléti Intézmény vezetője, Rózsa Istvánné lapunknak elmondta: új lakó ritkán érkezik, és bár a régiek közül időről időre megpróbálnak minél több embert tartós munkához és albérlethez juttatni, ezek a kísérletek nemigen vezetnek hosszú távú sikerre.

Rózsa Istvánné szerint a húsz esztendeje átadott makói hajléktalanszálló a felújítást követően további húsz évig használható lesz. Az épületegyüttes hőszigetelését, az ajtók-ablakok cseréjét és a fűtés korszerűsítését persze azért szeretnék még megoldani – keresik is hozzá a pályázati lehetőségeket. Egy újabb pályázatuk egyébként éppen a napokban nyert: 216 ezer forintot kaptak az őszi-téli krízisellátásra, de hasonló célra várnak még pénzt a Máltai Szeretetszolgálattól is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hónapig lehet bolyongani Ferencszállás határában

Már elkészült az idei kukutyini kukorica-útvesztő, amely július 21-étől augusztus 19-éig fogadja… Tovább olvasom