Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Ötvenen várnak pénzükre

Sikertelenül zárult, ezért felszámolásként folytatódik az egykori háziipari kft. végelszámolása Makón – két év alatt sem sikerült ugyanis eladni az üzem Szegedi utcai épületegyüttesét. Emiatt az ötven volt dolgozó még mindig nem kaphatta meg végkielégítését.
Az épület sorsa hamarosan felszámolóbiztos kezébe kerül. Fotó: Szabó Imre
Az egykori, 1951-ben alapított és fénykorában háromszázhatvan embert foglalkoztatott háziipari szövetkezet jogutódja – mint annak idején megírtuk – azért kezdeményezett végelszámolási eljárást, mert a cégvezetés nem akarta megvárni a csődöt: úgy gondolták, a társaság vagyonából mind az üzleti partnereket, mind a dolgozókat ki lehet fizetni.

A makói háziipari kft. egyébként mindenekelőtt a könnyűipar általános válsága miatt került nehéz helyzetbe. Az utolsó esztendőben például a százharmincmilliós bevétel mellett húszmilliós veszteséget produkált, ennek hátterében pedig az olcsó munkaerővel dolgoztató távol-keleti konkurencia diktálta árverseny, illetve a mára túlméretezetté vált, kihasználhatatlan és drágán fenntartható telephely áll. A gyár speciális védőkesztyűket készített a gumiipar számára, valamint jó minőségű hálóköntösöket, szabadidőruhákat – főként nyugati megrendelésre. Erre azonban már csak a gyárkapun még mindig látható egykori cégtábla emlékeztet. A kapun egyébként felirat hirdette azt is: az épület eladó – egészen mostanáig.

A két esztendeje indított végelszámolási eljárás ugyanis most befejejeződött, ám eredménytelenül. Ennek oka éppen az, hogy a cég legértékesebb, utolsó vagyoneleme, a Szegedi utcai épületegyüttes nem talált vevőre. A háromezer négyzetméteres, ezerhétszáz négyzetméternyi beépített területtel rendelkező üzem iránt ugyan érdeklődtek többen is, komoly vevő viszont egy sem jelentkezett. Mindez egyúttal azt is jelenti, hogy a társaság nagyjából ötven dolgozója eddig csak a felmondási időre járó bért és egyéb juttatásait kapta meg, a törvény szerinti végkielégítést nem volt miből kifizetni az embereknek.

Az egykori alkalmazottaknak összesen mintegy hétmillió forintot kellene kifizetni, az épületegyüttes értékét ugyanakkor ötvenmillió forint körülire becsülik a hozzáértők. Hogy a 43-as főútvonal menti egykori üzemi komplexum sorsa mi lesz, az most már – minthogy a sikertelen végelszámolás felszámolási eljárásként folytatódik – a majdani felszámolóbiztoson múlik – tájékoztatta lapunkat Forrai Ferenc, a kft. első embere. A felszámolót még keresik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határsértők Nagylakon

Tizenhét illegális határsértőt fogtak el tegnap a nagylaki határátkelőnél. Tovább olvasom