Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Ötvenhatra készülnek Makón

Gyűlnek a relikviák Makón az őszre tervezett 56-os kiállításra, de két emléktáblát is szeretnének elhelyezni a városban – az egyiket az egykori forradalmárok összefogásával, a másikat közadakozásból. Az egykori szobordöntő, Gajdos Dezső annak örülne, ha az akkor használt traktor és kötél is előkerülne.
Insitoris Ildikó szavalata a forradalmi nap egyik csúcspontja volt. Fotó: DV
A lapunkban is közzétett felhívásnak köszönhetően lassanként gyűlnek a József Attila Múzeumban az ötven évvel ezelőtti forradalom makói eseményeivel kapcsolatos relikviák – tájékoztatta lapunkat az igazgató, Halmágyi Pál. Eddig többek között korabeli plakátot, újságokat, fotókat vittek be a makóiak, de egy eredeti zászlót is ígért valaki a különleges tárlathoz. Lapunk makói szerkesztősége is hozzájárult a gyűjtőmunka sikeréhez: két, évekkel ezelőtt birtokunkba került fotót adtunk át Halmágyi Pálnak. Az egyiken Institoris Ildikó látható, amint a Nemzeti dalt szavalja a városháza előtt, a Kossuth-szobornál, a másikon a gimnázium előtti szovjet emlékmű ledöntése látható – az oszlop darabjai a múzeum udvarán pihennek. Halmágyi elmondta: továbbra is várják mindazok jelentkezését, akiknek a forradalom időszakából származó tárgyak, dokumentumok vannak a birtokában.

Halmágyi Pál múzeumigazgató egy 56-os, Kossuth-címert ábrázoló plakáttal. Fotó: Szabó Imre
Az igazgató beszámolt két másik, ugyancsak 56-hoz kötődő kezdeményezésről is – mindkettő emléktáblával szeretné gazdagítani a várost. Az egyik emléktáblát a forradalom három egykori résztvevője, a Brazíliában élő Endreffy Iván, a Norvégiában letelepedett Horváth Sándor és a szegedi Streitman Károly szeretné elhelyezni a Korzó Kaszinó épületén, amelyben annak idején a Forradalmi Ifjúsági Szövetség Fegyveres Nemzetőrsége működött. Az emléktáblát a még élő nemzetőrök állítanák, ehhez már csak az önkormányzat elvi hozzájárulására van szükségük. A másik tábla elkészíttetésének és elhelyezésének költségeit viszont közadakozásból szeretné előteremteni a József Attila Gimnázium.

Mint ismeretes, 1956. október 26-án a gimnázium elől indult a makói diákok tüntetése, amihez aztán a város lakói is csatlakoztak. A forradalom helyi eseményeinek csúcspontja Institoris Ildikó szavalata volt a Kossuth-szobornál, illetve azt követően a szovjet emlékmű ledöntése – ugyancsak a gimnázium előtt. A táblaállítás költségét Halmágyi Pál négyszázezer forintra becsüli. Az adománygyűjtést már meg is kezdték – aki csatlakozni szeretne hozzá, a Makói Múzeumért Közhasznú Alapítvány 56800047-10019243 számú, a Kiszombori Takarékszövetkezetnél vezetett számlájára küldheti el felajánlását.


Hol a létra és a traktor?

– Jó lenne, ha előkerülne az a létra, amit a szovjet emlékműnek támasztottak, hogy a tetejére ráakaszthassák a kötelet, vagy a traktor, amivel először megpróbálták ledönteni az oszlopot – mondta el lapunknak a kiállítandó tárgyak gyűjtésével kapcsolatban a forradalmi események egyik résztvevője, Gajdos Dezső. Mint korábban megírtuk, ő volt az, aki – szakemberként – a ledöntésben annak idején segédkezett, majd utóbb kénytelen volt a helyreállítást is irányítani. Úgy vélte, kevés tárgyi emléke lehet a makóiaknak 56-ról. Neki is csak fotói vannak, például az emlékmű ledöntéséről. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem volt Shakira-sáv Kiszombornál

A kiszombori határátkelőhelyen nem tudtak arról, hogy a hétfő esti temesvári Shakira-koncertre várt… Tovább olvasom